Αυτή την περίοδο διεξάγεται ένας αγώνας δρόμου για να ξεκλειδώσουν οι τουριστικές αγορές της Ρωσίας, των ΗΠΑ, της Βρετανίας, με συμφωνίες που προσομοιάζουν με αυτή του Ισραήλ. Έτσι λοιπόν έχουμε και λέμε: Την Τετάρτη αναχωρεί για τη Μόσχα ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης μια επίσκεψη λίαν σημαντική ώστε να ξαναφέρει στην Ελλάδα τους Ρώσους τουρίστες, που απουσίασαν λόγω της πανδημίας.

Πάντως να ξέρετε ότι η χώρα μας εκτός απροόπτου και αρνητικής εξέλιξης της πανδημίας, πρόκειται να ανοίξει εφέτος τα σύνορά της ενάμιση μήνα νωρίτερα από πέρυσι. Όταν λένε στο υπουργείο Τουρισμού πως θα ανοίξει τα σύνορά της, εννοούμε ότι θα ανοίξει και τις 11 πύλες εισόδου στην χώρα. Για τους Σέρβους τουρίστες για παράδειγμα, όπως μου εξήγησε η υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη θα υπάρξουν δύο πύλες εισόδου. Η κυβέρνηση αναμένει και άλλη χαλάρωση των μέτρων από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τους τουρίστες στις 16 Απριλίου.

Μου λένε πως μπορεί να επιτραπούν εκ νέου οι αφίξεις ξένων ταξιδιωτών αναψυχής, χωρίς δηλαδή επιβολή καραντίνας αλλά υπό προϋποθέσεις (υγειονομικών μέτρων) , από τις 14 Μαΐου, όπως είχε εξαγγείλει ο υπουργός Τουρισμού, ενώ πέρυσι άνοιξαν στα τέλη Ιουνίου. Μαθαίνω επίσης ότι η κυβέρνηση έχει δρομολογήσει ένα «soft opening» για να ανοίξει πιλοτικά ο κλάδος, με τουρίστες είτε από το Ισραήλ, είτε (δευτερευόντως) από τη Ρωσία. Όπως όμως μου λένε οι ειδικοί, εκείνο που προέχει είναι να εμβολιασθούν και όλοι όσοι βρίσκονται στην βιομηχανία τουρισμού, καθώς και οι υπάλληλοι και το διοικητικό προσωπικό των αεροδρομίων της χώρας. Σημειώνεται πως έχει ήδη επιτραπεί η άφιξη έως 10.000 Ισραηλινών και 4.000 Ρώσων, κάθε εβδομάδα χωρίς υποχρέωση καραντίνας, υπό την προϋπόθεση εμβολιασμού ή αρνητικού τεστ.

ΒΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣ

Γράψτε το σχόλιό σας