27.1 C
Athens
June 27, 2024
Image default
COVER STORY ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Οι τράπεζες σήκωσαν το γάντι για τα επιτόκια

Δεν πέρασαν απαρατήρητες οι αυστηρές υποδείξεις του ΥΠΟΙΚ Μάκη Κεραυνού προς τις τράπεζες κατά τη χθεσινή ετήσια γενική συνέλευση του Συνδέσμου Τραπεζών Κύπρου (ΣΤΚ), ο οποίος σε βιντεοσκοπημένη ομιλία του κάλεσε τις τράπεζες να ακούσουν, όπως είπε, τις κραυγές αγωνίας των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων σε σχέση με το ύψος των δανειστικών επιτοκίων.

Ο Πανίκος Νικολάου, πρόεδρος του ΣΤΚ που ήταν και ο κύριος ομιλητής στη ΕΓΣ του Συνδέσμου Τραπεζών, με διακριτικό τρόπο πήρε το γάντι που έριξε ο ΥΠΟΙΚ και αναφέρθηκε στις αναδιαρθρώσεις και στην επαναδιαπραγμάτευση όρων μεγάλου αριθμού δανείων νοικοκυριών και επιχειρήσεων, οι οποίες, όπως σημείωσε, αποτελούσαν, ουσιαστικά, επανατιμολόγηση.

Οι αναδιαρθρώσεις, τόνισε, έφτασαν στα €4,5 δισ. μεταξύ 2022 – 2023 και συνεχίζονται μέχρι σήμερα.

Στο σημείο αυτό και μιλώντας εκτός κειμένου, χωρίς να αναφέρεται στις υποδείξεις Κεραυνού, παρατήρησε ότι όταν λέμε επανατιμολόγηση των δανείων, «ουσιαστικά μιλάμε για απορρόφηση μέρους του αυξημένου επιτοκίου».

Εξήγησε ότι για κάθε €3,5 δισ. επανατιμολογήσεων αντιστοιχούσαν για το σύνολο των τραπεζών 1% απορρόφησης του επιτοκίου. Κατά συνέπεια, όπως επεσήμανε, «οι τράπεζες ήδη είχαν απορροφήσει μέρος της αύξησης των επιτοκίων».

Σημειώνεται ότι οι τράπεζες που έβγαλαν σχέδια ανταμοιβής για τους συνεπείς δανειολήπτες απορρόφησαν επίσης μέρος της αύξησης των επιτοκίων για τους συγκεκριμένους πελάτες τους.

Εκτίμησε στη συνέχεια, ότι στη βάση και των όσων είχε αναφέρει προηγουμένως ο διοικητής της ΚΤ Χριστάκης Πατσαλίδης στην ομιλία του από το βήμα της ΕΓΣ, ότι ο ρυθμός μείωσης των δανειστικών επιτοκίων στην Κύπρο θα είναι, όπως υπέδειξε, πιο ψηλός και πιο γρήγορος σε σχέση με την υπόλοιπη ευρωζώνη.

Εξήγησε ότι στην Κύπρο διατηρούμε και κυμαινόμενα επιτόκια και το γεγονός αυτό, πρόσθεσε, θα συμβάλει στην πιο γρήγορη μείωση των επιτοκίων.

Παραδέχθηκε, ωστόσο, ότι όταν η ΕΚΤ προχωρούσε σε αυξήσεις των επιτοκίων αυτές εφαρμόζονταν πιο γρήγορα από το εγχώριο τραπεζικό σύστημα.  «Πρέπει να είμαστε δίκαιοι σε αυτό το σκέλος», είπε ο κ. Νικολάου.  

Εξέφρασε την άποψη ότι είναι θέμα χρόνου να επανέλθουν τα επιτόκια σε κανονικότητα.

Επεσήμανε ότι τόσο η κυπριακή οικονομία, όσο και το τραπεζικό σύστημα, επανακτούν την αξιοπιστία τους, υποδεικνύοντας ότι δεν είναι τυχαίες οι διαδοχικές αναβαθμίσεις από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης.

Στο σημείο αυτό έδωσε εύσημα στο ΥΠΟΙΚ και κατ’ επέκταση στην κυβέρνηση, υπενθυμίζοντας ότι το πρώτο 3μηνο του 2024 καταγράφηκε ρυθμός ανάπτυξης 3,5%, από τους πιο ψηλούς στην Ευρωζώνη.  

Τόνισε ότι οι τράπεζες συνεχίζουν να καταγράφουν σημαντική πρόοδο στη διαχείριση των ΜΕΔ. 

«Όπως είπε και ο διοικητής της ΚΤ, παρόλο ότι αυξάνονται τα επιτόκια ευτυχώς δεν εκδηλώνονται σημαντικές ροές μη εξυπηρετούμενων δανείων», παρατήρησε.

Ο κ. Νικολάου δράττοντας της ευκαιρίας ότι στο ακροατήριο της συνέλευσης ήταν και πολιτικά πρόσωπα αναφέρθηκε στις επικείμενες προτάσεις νόμου από κοινοβουλευτικά κόμματα σε σχέση με τη φορολόγηση των κερδών των τραπεζών σημειώνοντας:

«Δε γίνεται να προωθείς τη χώρα σου ως επενδυτικό προορισμό και ταυτόχρονα να φορολογείς τριπλά (πέραν του τέλους επί των καταθέσεων που ισχύει από το 2012) τους ξένους επενδυτές επειδή τυγχάνει να έχουν επενδύσει σε Τράπεζες στηρίζοντας τη χώρα σε δύσκολες εποχές» και απευθυνόμενος προς τους παρευρισκόμενους υπέδειξε:

«Ο τραπεζικός τομέας εμπνέει σιγουριά και σταθερότητα σε μία περίοδο που χαρακτηρίζεται από αστάθεια σε μία συγκυρία που οι φωνές και ο λαϊκισμός κερδίζουν έδαφος στο πολιτικό γίγνεσθαι και αργά ή γρήγορα ενδεχομένως να προκαλέσουν ζημιά».

Related posts

Oι πιο εκτεθειμένες στην πανδημία ευρωπαϊκές τράπεζες – Που βρίσκονται οι ελληνικές

banks

Morgan Stanley: Οι τιμές-στόχοι για τις τράπεζες

banks

Απογειώνονται τα επιτόκια δανεισμού, καθηλωμένα τα επιτόκια καταθέσεων

banks

Reuters: Η Ελλάδα χρειάζεται σοβαρούς επενδυτές για να σφραγίσει την επιστροφή της στις αγορές

banks

Τράπεζες: 16 εκατ. ευρώ στοίχισαν οι ηλεκτρονικές απάτες το 2022

banks1

Moody’s: Καθυστέρηση των στόχων μείωσης NPEs των ελληνικών τραπεζών λόγω πανδημίας

banks