26.3 C
Athens
June 29, 2024
Image default
ECONOMY

Οι 3 κρίσιμες ανακοινώσεις για την ελληνική οικονομία πριν από τις Ευρωεκλογές

Ένα ακόμα μήνυμα από τους οίκους αξιολόγησης αναμένει το οικονομικό επιτελείο στην εκπνοή του Μαΐου. O οίκος Fitch θα δημοσιοποιήσει την έκθεση του για την ελληνική οικονομία ενώ λίγα 24ωρα πριν ανοίξουν οι κάλπες των ευρωεκλογών θα ανακοινωθούν τα στοιχεία για τον ρυθμό ανάπτυξης του α΄ τριμήνου, δίνοντας ένα πρώτο δείγμα για την δυναμική που θα έχει η οικονομία φέτος.

Ο Μάιος θα τελειώσει με την αξιολόγηση του οίκου Fitch με αναλυτές να μην αποκλείουν την πιθανότητα να κρύβει μία θετική έκπληξη για την Ελλάδα. Έκπληξη η οποία θα σχετίζεται με την αναβάθμιση των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας από σταθερές σε θετικές. Στην περίπτωση αυτή, δύο οίκοι αξιολόγησης, Standard & Poor’s και  Fitch θα τοποθετούν το ελληνικό αξιόχρεο στην επενδυτική βαθμίδα με θετικές προοπτικές ενισχύοντας το ενδεχόμενο για μία αναβάθμιση σε επίπεδο βαθμίδας σε περίπου ένα με ενάμιση χρόνο ανάλογα με την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Οι αποφάσεις της ΕΚΤ

Εν μέσω έντονης αβεβαιότητας λόγω γεωπολιτικών εντάσεων αλλά και εκλογικών αναμετρήσεων και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, στις 6 Ιουνίου το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ αναμένεται να ανακοινώσει την πρώτη μείωση επιτοκίων από το καλοκαίρι του 2022 οπότε και ξεκίνησε η ανοδική τους πορεία.

Παρόλα αυτά, για το τι θα ακολουθήσει τους επόμενους μήνες, το τοπίο παραμένει θολό καθώς αρκετοί κεντρικοί τραπεζίτες δεν θεωρούν δεδομένη μία ακόμα μείωση επιτοκίων τον Ιούλιο, πριν τις θερινές διακοπές, επικαλούμενοι την ανάγκη οι αποφάσεις να λαμβάνονται βάσει των στοιχείων που θα έχουν στη διάθεση τους. Υπέρ μία ακόμα μείωσης πριν τον Αύγουστο τάσσονται άλλοι κεντρικοί τραπεζίτες, μεταξύ των οποίων και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, υπό το πρίσμα συνέχισης την πτωτικής πορείας του πληθωρισμού.

Το ΑΕΠ πρώτου τριμήνου

Μία ημέρα μετά στις 7 Ιουνίου, λίγα 24ωρα πριν ανοίξουν οι κάλπες των ευρωεκλογών, η Ελληνική Στατιστική Αρχή θα ανακοινώσει τα στοιχεία για την πορεία της ελληνικής οικονομίας το α΄ τρίμηνο του έτους. Πρόκειται για μία πρώτη ένδειξη για το πώς κινείται η οικονομία, με τις προβλέψεις για το σύνολο του έτους να κινούνται μεταξύ 2% με 2,5%.

Με βάση το Πρόγραμμα Σταθερότητας που κατέθεσε το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών στα τέλη Απριλίου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η  ελληνική κυβέρνηση εκτιμά ότι ο ρυθμός ανάπτυξης το 2024 θα διαμορφωθεί στο 2,5%. Η Τράπεζα της Ελλάδος προβλέπει ότι η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 2,3%, η Κομισιόν, με βάση τις εαρινές εκτιμήσεις, προβλέπει ανάπτυξη 2,2%, ο ΙΟΒΕ 2,1% και το ΔΝΤ 2%.

Τι στηρίζει την ανάπτυξη

Καθοριστικός παράγοντας για την επίτευξη των στόχου για ρυθμό ανάπτυξης άνω του 2% είναι οι επενδύσεις με «όχημα» του πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και των υπόλοιπων κοινοτικών προγραμμάτων (ΕΣΠΑ, κ.α.). Κανείς ωστόσο δεν μπορεί να παραβλέψει την σημασία που θα έχουν και τα έσοδα από τον τουρισμό, μετά και τα θετικά μηνύματα που υπάρχουν για φέτος, όπως και η ιδιωτική κατανάλωση λόγω της αύξησης του πραγματικού εισοδήματος.

Πρόσφατη εκτίμηση του οίκου αξιολόγησης Fitch έκανε λόγο για νέα άνοδο του τουρισμού στη χώρα μας προβλέποντας ότι θα έχει σχεδόν 40 εκατομμύρια τουρίστες τον χρόνο ως το 2028, επωφελούμενη από το άνοιγμα σε μεγάλες αγορές όπως η Κίνα και η Ινδία. Βέβαια, ο οίκος δεν παρέλειψε να επισημάνει και τους κινδύνους που εγκυμονεί η υποδοχή ενός τόσο μεγάλου αριθμού τουριστών.

Related posts

Διαγράφονται όλα τα χρέη προς τους Δήμους που αφορούν στα έτη προ του 2013

banks

Προσλήψεις 80 μόνιμων υπαλλήλων, μέσω ΑΣΕΠ, στην ΕΥΑΘ

banks

Ανοίγουν 25.000 θέσεις εργασίας και 50.000 θέσεις κατάρτισης

banks

Μειωμένα ενοίκια: Ποιοι «χάνουν» τη μείωση – Προβλήματα με τα υποκαταστήματα

banks

Eurostat: Νέα επιβράδυνση του πληθωρισμού στην Ελλάδα στο 4,5% τον Απρίλιο – Παραμένουν οι αυξήσεις στα τρόφιμα

banks

Β. Κορκίδης: Οι ΜμΕ θα θέλαμε μεγαλύτερο ποσοστό συμμετοχής στο Ταμείο Ανάκαμψης

banks