Monday, May 5, 2025
24.2 C
Athens

ΟΟΣΑ: Υψηλές οι εισφορές στην Ελλάδα παρά τις μειώσεις

Του Κώστα Κατίκου

Στις χώρες του ΟΟΣΑ με τις υψηλότερες ασφαλιστικές εισφορές συγκαταλέγεται η Ελλάδα, καθώς παρά τις μειώσεις κατά 5,4 μονάδες που έγιναν μετά το 2019, οι εισφορές για την κύρια ασφάλιση φτάνουν στο 29,5% όταν ο μέσος όρος του ΟΟΣΑ βρίσκεται στο 21,5%.

Από το 29,5% των ασφαλιστικών εισφορών κύριας ασφάλισης στην Ελλάδα το 18,2% ανήκει στους εργοδότες και 11,3% καταβάλουν οι εργαζόμενοι, έναντι 13,4% και 8,1% αντίστοιχα που είναι ο μέσος όρος των εισφορών κύριας ασφάλισης στον ΟΟΣΑ.

Υψηλές είναι οι εισφορές στην Ελλάδα και σε σύγκριση με άλλες χώρες της Ευρωζώνης, καθώς βρίσκεται στην 5 η θέση μετά την Αυστρία, Γαλλία, την Γερμανία, και την Ιταλία.

Τα στοιχεία για τις ασφαλιστικές εισφορές περιλαμβάνονται στην πρόσφατη έκθεση του ΟΟΣΑ για τις φορολογικές και ασφαλιστικές επιβαρύνσεις στη μισθωτή εργασία με βάση την ισχύουσα κλίμακα και τα ποσοστά εισφορών για το 2024.

Για τις ασφαλιστικές εισφορές κύριας ασφάλισης ο χάρτης για 11 ευρωπαϊκές χώρες διαμορφώνεται ως εξής:

1. ΟΟΣΑ μέσος όρος: Σύνολο εισφορών κοινωνικής ασφάλισης 21,5%, εκ των οποίων εισφορά εργαζόμενου 8.1%, και εισφορά εργοδότη 13.4%.

2. Αυστρία: Σύνολο εισφορών κοινωνικής ασφάλισης 35,6%, εκ των οποίων εισφορά εργαζόμενου 14%, και εισφορά εργοδότη 21,6%.

3. Γαλλία: Σύνολο εισφορών κοινωνικής ασφάλισης 35%, εκ των οποίων εισφορά εργαζόμενου 8.3%, και εισφορά εργοδότη 26,7%.

4. Γερμανία: Σύνολο εισφορών κοινωνικής ασφάλισης 34,1%, εκ των οποίων εισφορά εργαζόμενου 17,3%, και εισφορά εργοδότη 16.8%.

5. Ιταλία: Σύνολο εισφορών κοινωνικής ασφάλισης 31,2%, εκ των οποίων εισφορά εργαζόμενου 7,2%, και εισφορά εργοδότη 24%.

6. Ελλάδα: Σύνολο εισφορών κοινωνικής ασφάλισης 29,5%, εκ των οποίων εισφορά εργαζόμενου 11,3%, και εισφορά εργοδότη 18,2%.

7. Σουηδία: Σύνολο εισφορών κοινωνικής ασφάλισης 29,1%, εκ των οποίων εισφορά εργαζόμενου 5,3%, και εισφορά εργοδότη 23.9%.

8. Ισπανία: Σύνολο εισφορών κοινωνικής ασφάλισης 28,4%, εκ των οποίων εισφορά εργαζόμενου 5%, και εισφορά εργοδότη 23.4%.

9. Πορτογαλία: Σύνολο εισφορών κοινωνικής ασφάλισης 28,1%, εκ των οποίων εισφορά εργαζόμενου 8,9%, και εισφορά εργοδότη 19,2%.

10. Δανία: Σύνολο εισφορών κοινωνικής ασφάλισης 0,6%, που τις καταβάλλει ο εργοδότης. Το μηδενικό ποσοστό εισφορών του δημόσιου συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, αντισταθμίζεται από τα έσοδα της φορολογίας με συντελεστή 36,1% ενώ το συνταξιοδοτικό σύστημα λειτουργεί υπό την εποπτεία του κράτους με κεφαλαιοποιητικό σύστημα που είναι σύστημα καθορισμένων εισφορών.

11. Ελβετία: Σύνολο εισφορών κοινωνικής ασφάλισης 12%, εκ των οποίων εισφορά εργαζόμενου 6%, και εισφορά εργοδότη 6%.

12. Ολλανδία: Σύνολο εισφορών κοινωνικής ασφάλισης 20%, εκ των οποίων εισφορά εργαζόμενου 9,2%, και εισφορά εργοδότη 10,8%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όπως προκύπτει από τα στοιχεία της τελευταίας έκθεσης του ΟΟΣΑ για τις φορολογικές και ασφαλιστικές επιβαρύνσεις στους μισθούς, στην Ελλάδα το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών για μισθωτούς μέσου εισοδήματος (περίπου 1.400 ευρώ μικτά) είναι 1,6 μονάδες πιο πάνω από το ποσοστό του φόρου μισθωτών, και συγκεκριμένα 11,3% οι εισφορές κύριας ασφάλισης μισθωτών και 9,6% ο φόρος μισθωτών, όταν ο μέσος όρος στον ΟΟΣΑ είναι 8,1% εισφορές εργαζόμενου και φορολογία 13,4%.

Hot this week

Γεωπολιτικές εντάσεις, τσουνάμι δασμών, αστάθεια. Το σημερινό περιβάλλον – χαρακτηριζόμενο από διαρκείς ανατροπές – κρύβει τεράστιες προκλήσεις και παγίδες. Πόσο καλά είναι «εξοπλισμένη» η Ευρώπη για να αντιμετωπίσει τα όσα έρχονται; Πού θα πρέπει να δώσουν έμφαση οι κυβερνήσεις και πώς μπορεί να κινηθεί σε ένα τέτοιο περιβάλλον μία μικρή οικονομία όπως η Ελλάδα; Συζητήσαμε

Την εικόνα μίας πρωτεύουσας που βρίσκεται στην τελευταία φάση μιας προεκλογικής περιόδου δίνει σήμερα το Παρίσι, όπου πραγματοποιούνται τρεις πολιτικές συγκεντρώσεις. Η πρώτη άρχισε στις 13.00 ώρα Ελλάδας και διοργανώθηκε από δύο κόμματα της αριστεράς, την Ανυπότακτη Γαλλία και τους Οικολόγους. Η δεύτερη άρχισε στις 16.00 ώρα Ελλάδας και διοργανώθηκε από τον ακροδεξιό Εθνικό Συναγερμό

08:51, Σάββατο 19 Απριλίου 2025 πολιτική Φωτογραφία: Intime «Η νέα ανακοίνωση του οίκου Standard & Poor’s αποτελεί μια ακόμα διεθνή αντικειμενική αναγνώριση του μετρήσιμου αποτελέσματος που παράγει η συστηματική και αποφασιστική οικονομική πολιτική των κυβερνήσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη, μια οικονομική πολιτική που συνδυάζει τη δημοσιονομική στοχοθεσία και σύνεση με την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή»

Μητσοτάκης: Οι πιστοί της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας θρηνούν την απώλεια του θρησκευτικού ηγέτη τους και οι απανταχού Χριστιανοί συμμετέχουν στο πένθος τους 12:15, Δευτέρα 21 Απριλίου 2025 πολιτική «Οι πιστοί της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας θρηνούν την απώλεια του θρησκευτικού ηγέτη τους και οι απανταχού Χριστιανοί συμμετέχουν στο πένθος τους. Μαζί τους και κάθε πολίτης της Γης που

Κωνσταντοπούλου: Οι ανησυχίες του κ. Μητσοτάκη είναι για τις εκλογές – Αυτά που ανακοίνωσε έχουν τον χαρακτήρα των κλασικών παλαιοκομματικών προεκλογικών μέτρων «Ο κ. Μητσοτάκης, πριν από 15 χρόνια, δήλωνε ότι δεν έχει χρειαστεί ποτέ να ζήσει με 800 ευρώ και εύχεται να μην χρειαστεί. Ηγείται μιας κυβέρνησης και ενός κόμματος που χρωστάει 500 εκατομμύρια

Related Articles

Popular Categories

READ MORE