Thursday, March 13, 2025
21 C
Athens

Ορκωμοσία Προέδρου της Δημοκρατίας και μετά ανασχηματισμός – Aντίστροφη μέτρηση 

Οι πληροφορίες που έφταναν μέχρι αργά το βράδυ της Τετάρτης έδειχναν πως ο ανασχηματισμός μπορεί να ανακοινωθεί ακόμα και σήμερα ( το απόγευμα). Το δεδομένο είναι ότι οι αλλαγές είναι αποκλειστικό προνόμιο του πρωθυπουργού, εξ ου και η επιφύλαξη, ωστόσο όλα δείχνουν πως η θερμοκρασία έχει φτάσει σε σημείο «βρασμού».

Αν δεν γίνει σήμερα ο ανασχηματισμός, μετράμε λίγα 24ωρα, καθώς οι πληροφορίες αναφέρουν πως ήδη έχουν γίνει ζυμώσεις με κάποιους από τους πρωταγωνιστές.

Ο ανασχηματισμός ως κίνηση θεωρείται κάτι σίγουρο. Αυτονόητη είναι η παραδοχή πως η μόνη πρόκληση είναι το χρονικό σημείο το οποίο θα επιλέξει ο πρωθυπουργός να ανακοινώσει τις αλλαγές – και φυσικά τα πρόσωπα καθώς ο «πάγκος» δεν έχει πρόσωπα που σηματοδοτούν την «αλλαγή».

Έτσι, και με δεδομένο ότι το ορόσημο είναι η ορκωμοσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, ξεκινά και η αντίστροφη μέτρηση. Τα σενάρια έδιναν την Παρασκευή (ή ακόμα και μέσα στο Σαββατοκύριακο) ως την επικρατέστερη ημέρα των ανακοινώσεων, όμως φαίνεται να κερδίζει έδαφος η αυριανή ημέρα. Και η ορκωμοσία να γίνει την Παρασκευή.

Πίεση από την κοινωνική αντιπολίτευση

Η φημολογία φυσικά για αλλαγές στην κυβέρνηση δεν είναι κάτι νέο, η όποια φημολογία τροφοδοτείται κυρίως από τον καταλύτη «κοινωνική αντιπολίτευση». Ο πρωθυπουργός αναγκάζεται να προχωρήσει σε αλλαγές ως «αντίδοτο» στην εύλογη κριτική των πολιτών στην πορεία του κυβερνητικού έργου. Η κυβέρνηση εν μέσω της δεύτερης θητείας της ασθενεί δημοσκοπικά, αλλά κυρίως πάσχει από αναποτελεσματικότητα σε μια σειρά κρίσιμων χαρτοφυλακίων.

Τα σενάρια,  λοιπόν, έχουν φουντώσει και έχουν γραφτεί αρκετές λέξεις για τις επικείμενες αλλαγές.

Το επίσημο πρόγραμμα

Πάντως, το πρόγραμμα του πρωθυπουργού για σήμερα, αλλά και του κυβερνητικού εκπροσώπου, είναι γεμάτο και ( έως τώρα) δίχως αλλαγές. Δηλαδή ο κ Παύλος Μαρινάκης θα προχωρήσει στην καθιερωμένη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών στις 12.30.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στις 11.00 θα παραστεί στην ορκωμοσία του Κωνσταντίνου Τασούλα ως Προέδρου της Δημοκρατίας, στη Βουλή.

Στις 17.00 θα συναντηθεί με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Pierre Gramegna, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Και στις  18.00 ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον Υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ Gideon Sa’ar, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Τα πρόσωπα

Σενάρια επί σεναρίων έχουν διατυπωθεί τις τελευταίες ημέρες για τις καραμπόλες και τις αλλαγές.

Το υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών φαίνεται ότι «σπάει» και σε ένα από τα δύο χαρτοφυλάκια θα αναλάβει ο Θάνος Πλεύρης.

Οπως γράψει το in, οι αλλαγές θα φτάσουν μέχρι τον στενό πυρήνα του Μεγάρου Μαξίμου, όπου όπως όλα δείχνουν θα μετακομίσει ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης -πιθανότατα ως αντιπρόεδρος και θα αναλάβει τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου. Στις θέσεις τους φαίνεται να παραμένουν  τόσο ο Ακης Σκέρτσος όσο και ο Γιώργος Μυλωνάκης στο Μέγαρο Μαξίμου ενώ σίγουρα αμετακίνητος είναι και ο Παύλος Μαρινάκης. Πιθανή είναι και η επιστροφή του Σταύρου Παπασταύρου.

Το σενάριο να γίνει η Νίκη Κεραμέως “τσαρίνα” της οικονομίας κυκλοφορεί όμως οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ετοιμάζεται ένα πρόσωπο έκπληξη, μεταγραφή από Τράπεζα της  Ελλάδος ( όχι ο κ. Στουρνάρας).

Ένα ακόμα σενάριο είναι ότι το χαρτοφυλάκιο του υπ. Οικονομίας θα περάσει στα χέρια του σημερινού υπουργού Παιδείας Κυριάκου Πιερρακάκη.

Τη θέση του Κυριάκος Πιερρακάκη στο υπουργείο Παιδείας φέρεται να αναλαμβάνει η νυν υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη.

Τη θέση της κ. Ζαχαράκη αναμένεται να αναλάβει η σημερινή αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη και στη δική της θέση να βρεθεί δια της αναβαθμίσεως ο νυν υφυπουργός Μάριος Θεμιστοκλέους.

Αμετακίνητοι στην κυβέρνηση φέρονται να είναι: ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, ο υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης.

Hot this week

Ήπια άνοδος στην Wall Street- Οδεύει προς νέα κερδοφόρα εβδομάδα

Με ήπιες μεταβολές και μεικτά πρόσημα κινείται την Παρασκευή (11/10) η Wall Street, μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ. Στο άνοιγμα της συνεδρίασης, ο Dow Jones σημειώνει άνοδο 0,58% φτάνοντας τις 42.701,45 μονάδες, ο S&P 500 καταγράφει κέρδη 0,23% στις 5.803,69 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq σημειώνει ήπια άνοδο 0,10% στις 18.302,20 μονάδες. Οι βασικοί δείκτες κινούνται με μεικτά

Τι συζήτησαν θεσμοί, ΤτΕ, τράπεζες και servicers στις συναντήσεις της Αθήνας

"Απόβαση" στην Αθήνα πραγματοποίησαν αυτές τις ημέρες κλιμάκια εκ Βρυξελλών και Φρανκφούρτης, τα οποία είχαν back to back συναντήσεις, τόσο με την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), όσο και με τις τράπεζες, αλλά και τους servicers, προκειμένου να ενημερωθούν… από πρώτο χέρι για όλα τα ζητήματα που αφορούν στο εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα.  Πέρα

Southrock: «Πράσινη» πιστοποίηση EDGE για τα οικιστικά έργα στη Μύκονο

Τη διεθνή πιστοποίηση EDGE (Excellence in Design for Greater Efficiencies) από τoν ανεξάρτητο φορέα Green Business Certification Inc. (GBCI) απέκτησε η Southrock Asset Management για τα πολυτελή οικιστικά της έργα στις περιοχές Άγιος Ιωάννης και Φωκός στη Μύκονο. Σύμφωνα μάλιστα με σχετική ανακοίνωση, πρόκειται για την πρώτη φορά που αντίστοιχα έργα στην Ελλάδα λαμβάνουν αυτή

Σκλαβενίτης: Εκτακτο bonus 300 ευρώ σε όλους τους εργαζόμενους

Bonus ύψους 300 ευρώ χορηγεί σε όλους τους υπαλλήλους της η Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτης,  όπως επιβεβαίωσαν πηγές κοντά στην αλυσίδα. Η παροχή καταβάλλεται σε όλους τους εργαζόμενους, ανεξαρτήτως αν είναι πλήρους ή μερικής απασχόλησης, λόγω της καλής πορείας της αλυσίδας σούπερ μάρκετ.  To κόστος της έκτακτης παροχής εκτιμάται περίπου στα 10 εκατ. ευρώ.  

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Στον επόμενο τόνο η μετοχή θα γράφει τα 20 ευρώ

Κάποιος να αλλάξει την μπαταρία στο ακουστικό της αγοράς γιατί δεν άκουγε που δεν άκουγε τελευταία τα θετικά νέα των εταιρειών, τώρα έχει κουφαθεί τελείως. Ό,τι και να πλησιάσεις να της πεις στο αυτί, ό,τι και αν της φωνάξεις, ακόμα και μπόμπα από ένα μεγάλο επενδυτικό deal να της πετάξεις δίπλα της, αυτή στην κοσμάρα

Related Articles

Popular Categories

READ MORE