Thursday, March 13, 2025
18.4 C
Athens

Ουάσινγκτον: “Έχεις το CRJ στον ορίζοντα;”- Οι τελευταίες οδηγίες του Πύργου Ελέγχου και το μοιραίο λάθος

Βετεράνος ελεγκτής εναέριας κυκλοφορίας με 23 χρόνια εμπειρίας, αποκάλυψε το λάθος που έκαναν οι χειριστές του Πύργου Ελέγχου, τις στιγμές που προηγήθηκαν της θανατηφόρας σύγκρουσης στην Ουάσιγκτον, του αεροσκάφους της American Airlines με τους 64 επιβαίνοντες και του ελικοπτέρου του αμερικανικού στρατού που μετέφερε τρεις στρατιώτες.

Το ελικόπτερο Black Hawk προφανώς πετούσε στο “μονοπάτι” του αεροσκάφους, καθώς προσγειωνόταν στον Εθνικό Αερολιμένα Ρόναλντ Ρίγκαν. Κανείς από τους επιβαίνοντες δεν επέζησε, με τα συντρίμμια να πέφτουν στον παγωμένο ποταμό.

Οι ερευνητές βρήκαν δύο καταγραφείς πτήσης από μαύρο κουτί και προσπαθούν να προσδιορίσουν τι πήγε στραβά και ήρθε η μεγαλύτερη αεροπορική τραγωδία των ΗΠΑ με τους 67 νεκρούς.

Έμπειρος ελεγκτής εναέριας κυκλοφορίας είπε στη DailyMail, ότι με βάση το ηχητικό ντοκουμέντο στη συνομιλία με τον Πύργο Ελέγχου, οι οδηγίες του χειριστή εναέριας κυκλοφορίας προς το ελικόπτερο ήταν “πολύ διφορούμενες”.

Στην καταγραφή που διαρκεί σχεδόν ενάμιση λεπτό, ακούγονται οι χειριστές ATC να ρωτούν το ελικόπτερο εάν η εμπορική πτήση είναι ορατή σε αυτούς. Ένας ελεγκτής εναέριας κυκλοφορίας είπε στον πιλότο του ελικοπτέρου: “PAT 2-5, έχεις το CRJ στον ορίζοντα;”.

Δευτερόλεπτα αργότερα, ο ελεγκτής μίλησε ξανά, ζητώντας από το ελικόπτερο να περάσει πίσω από το αεροσκάφος: “Περάστε, PAT 2-5, πίσω από το CRJ”.

Ο βετεράνος ελεγκτής εναέριας κυκλοφορίας, ο οποίος έχει εργαστεί σε έξι διαφορετικά αεροδρόμια, επεσήμανε ότι αν αυτές οι εντολές που ακούγονται στο ηχητικό, ήταν πρώτη αναφορά στο Black Hawk για το αεροπλάνο, τότε οι οδηγίες ήταν ασαφείς.

“Θα ήταν πολύ διφορούμενο… “Εντάξει, ποιο αεροπλάνο; Λοιπόν, πού κοιτάζω;” είπε χαρακτηριστικά, παραθέτοντας τις ερωτήσεις που θα έκανε ο πιλότος του Black Hawk. Εξήγησε πως έχουν μία συγκεκριμένη “διάλεκτο” μεταξύ τους, με βάση τους δείκτες του ρολογιού.

“Όποτε δίνουμε οδηγίες σε πιλότους, χρησιμοποιούμε τους 12 δείκτες ενός ρολογιού. Ας πούμε ότι η 12 η ώρα είναι βόρεια. Αν πω, “Κοίτα στις εννιά σου” αυτό θα σήμαινε να κοιτάξεις αριστερά ή δυτικά.

Σημείωσε δε ότι οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας έχουν τεράστια ευθύνη να παρέχουν ακριβείς και λεπτομερείς πληροφορίες στους πιλότους: “Πρέπει να το κάνουμε όλη την ώρα γιατί αν δεν είμαστε ακριβείς, οι άνθρωποι πεθαίνουν. Οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας έχουν εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες ζωές στην οθόνη τους, στο πεδίο του ραντάρ μας ταυτόχρονα”, συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.

Τα δύο αεροσκάφη φαίνονται στα βίντεο να αγνοούν το ένα την παρουσία του άλλου. Συγκρούστηκαν μεταξύ τους μόλις 122 μέτρα πάνω από το έδαφος. Η έκρηξη φωτιάς ήταν μεγάλη και στη συνέχεια τα συντρίμμια έπεσαν στον παγωμένο ποταμό Πότομακ.

Πλάνα από ραντάρ του Ελέγχου Εναέριας Κυκλοφορίας έδειξαν τη μοιραία στιγμή που τα δύο αεροσκάφη διασταυρώθηκαν. Η διαδρομή του ελικοπτέρου παρέμεινε σχετικά ευθεία, ενώ η πτήση της American Airlines ετοιμαζόταν για την προσγείωσή της στο αεροδρόμιο.

Αυτοί ήταν οι πιλότοι και οι αεροσυνοδοί

Όπως έγινε γνωστό, οι πιλότοι του αμερικανικού αεροσκάφους Eagle ήταν ο κυβερνήτης Τζόναθαν Κάμπος 34 ετών και ο πρώτος αξιωματικός Σάμουελ Λίλεϊ. Οι δύο αεροσυνοδοί που βρίσκονταν στην τραγική πτήση ήταν ο Ίαν Επστέιν και η Ντανάσια Έλντερ.

Ο Λίλεϊ απείχε ακόμη κάτι μήνες για την προαγωγή του σε Κυβερνήτη, ωστόσο τη δουλειά του τη λάτρευε. Ήταν πρόσφατα αρραβωνιασμένος. Όπως αποκάλυψε ο πατέρας του, ήταν και ο ίδιος πιλότος αλλά σε… στρατιωτικό ελικόπτερο Black Hawk. Είχε μάλιστα κάνει πολλές φορές αυτή τη (μοιραία για τον γιο του) διαδρομή.

Πηγή: TheTOC.gr

Hot this week

Ήπια άνοδος στην Wall Street- Οδεύει προς νέα κερδοφόρα εβδομάδα

Με ήπιες μεταβολές και μεικτά πρόσημα κινείται την Παρασκευή (11/10) η Wall Street, μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ. Στο άνοιγμα της συνεδρίασης, ο Dow Jones σημειώνει άνοδο 0,58% φτάνοντας τις 42.701,45 μονάδες, ο S&P 500 καταγράφει κέρδη 0,23% στις 5.803,69 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq σημειώνει ήπια άνοδο 0,10% στις 18.302,20 μονάδες. Οι βασικοί δείκτες κινούνται με μεικτά

Τι συζήτησαν θεσμοί, ΤτΕ, τράπεζες και servicers στις συναντήσεις της Αθήνας

"Απόβαση" στην Αθήνα πραγματοποίησαν αυτές τις ημέρες κλιμάκια εκ Βρυξελλών και Φρανκφούρτης, τα οποία είχαν back to back συναντήσεις, τόσο με την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), όσο και με τις τράπεζες, αλλά και τους servicers, προκειμένου να ενημερωθούν… από πρώτο χέρι για όλα τα ζητήματα που αφορούν στο εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα.  Πέρα

Southrock: «Πράσινη» πιστοποίηση EDGE για τα οικιστικά έργα στη Μύκονο

Τη διεθνή πιστοποίηση EDGE (Excellence in Design for Greater Efficiencies) από τoν ανεξάρτητο φορέα Green Business Certification Inc. (GBCI) απέκτησε η Southrock Asset Management για τα πολυτελή οικιστικά της έργα στις περιοχές Άγιος Ιωάννης και Φωκός στη Μύκονο. Σύμφωνα μάλιστα με σχετική ανακοίνωση, πρόκειται για την πρώτη φορά που αντίστοιχα έργα στην Ελλάδα λαμβάνουν αυτή

Σκλαβενίτης: Εκτακτο bonus 300 ευρώ σε όλους τους εργαζόμενους

Bonus ύψους 300 ευρώ χορηγεί σε όλους τους υπαλλήλους της η Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτης,  όπως επιβεβαίωσαν πηγές κοντά στην αλυσίδα. Η παροχή καταβάλλεται σε όλους τους εργαζόμενους, ανεξαρτήτως αν είναι πλήρους ή μερικής απασχόλησης, λόγω της καλής πορείας της αλυσίδας σούπερ μάρκετ.  To κόστος της έκτακτης παροχής εκτιμάται περίπου στα 10 εκατ. ευρώ.  

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Στον επόμενο τόνο η μετοχή θα γράφει τα 20 ευρώ

Κάποιος να αλλάξει την μπαταρία στο ακουστικό της αγοράς γιατί δεν άκουγε που δεν άκουγε τελευταία τα θετικά νέα των εταιρειών, τώρα έχει κουφαθεί τελείως. Ό,τι και να πλησιάσεις να της πεις στο αυτί, ό,τι και αν της φωνάξεις, ακόμα και μπόμπα από ένα μεγάλο επενδυτικό deal να της πετάξεις δίπλα της, αυτή στην κοσμάρα

Related Articles

Popular Categories

READ MORE