Ο αμυντικός συνδυασμός των δεικτών και αυτοί που δεν έχουν πει τη τελευταία τους λέξη
Μετά την ολοκλήρωση της διάθεσης του 10% από το ΤΧΣ η Εθνική Τράπεζα (ΕΤΕ) έχει φτάσει τη στάθμισή της στον Γενικό Δείκτη του Ελληνικού Χρηματιστηρίου στο 92%. Λόγω όμως της τελευταίας διμηνιαίας πτώσης της τάξης του -9,50%, έχει βρεθεί στη δεύτερη θέση από απόψεως βαρύτητας με συμμετοχή στην κίνηση του δείκτη στο 9,87%. Στην πρώτη θέση έχει ξαναπεράσει η Coca Cola HBC (ΕΕΕ) με ένα 10,03% και στάθμιση στο 54%, ενώ στην τρίτη, τέταρτη και πέμπτη θέση βρίσκονται κατά σειρά ο ΟΤΕ με 5,48%, η ΔΕΗ με 5,40% και ο ΟΠΑΠ με 5,08%. Ο συνδυασμός αυτός των πέντε ομίλων είναι αρκετά αμυντικός, φέρνοντας έτσι σε δύσκολη θέση όσους σκέφτονται ότι υπάρχει περιθώριο πτώσης χαμηλότερα των 1.380 μονάδων. Στατιστικά όποτε φιγουράριζαν στην πεντάδα με 25% συνολική βαρύτητα οι τέσσερις προαναφερόμενοι όμιλοι εκτός της Εθνικής, έμπαινε κατά ένα μεγάλο ποσοστό φρένο στις καθοδικές διαθέσεις των πωλητών.
Πέρα όμως από τη στατιστική υπάρχουν και οι τέσσερις όμιλοι της Metlen, ΓΕΚ Τέρνα, Titan και Motor Oil, με συνολική βαρύτητα 16% στον Γενικό Δείκτη, που ακόμα δεν μας έχουν πει την τελευταία τους λέξη. Η Metlen (ΜΥΤΙΛ) είναι πολύ πιθανό να αποδειχθεί ο άσος στο μανίκι της αγοράς, καθώς απέχει ένα 20% από τα υψηλά του έτους, ενώ ενόψει και του 9μήνου, που θα ανακοινώσει το πρωί της Πέμπτης, η τιμή των 33 ευρώ θα είναι εκτός τόπου και χρόνου, δείχνοντας μπροστά της τόσο… λίγη. Η ΓΕΚ Τέρνα (ΓΕΚΤΕΡΝΑ) κάνει απλώς ένα ζέσταμα λίγο πριν ξεκινήσει την ανοδική της κούρσα προς το επίπεδο των 20 ευρώ. Η Titan Cement (TITC), μετά το ράλι της τάξης του +72% που έχει κάνει από τις αρχές του έτους, ναι μεν έχει “κάτσει” λίγο να ξαποστάσει, αλλά έχω την εντύπωση ότι δεν θα είναι για πολύ, μιας που ο στόχος της κλείνει το μάτι στα 37,50 ευρώ. Και η Motor Oil (ΜΟΗ), που εντοπίζεται το τελευταίο διάστημα να βρίσκεται με μια σημαντική απόσταση της τάξης του 36% από τα ετήσια υψηλά της. Εδώ, όπως είπε και ο Άμλετ, “η εκδίκηση είναι ένα πιάτο που τρώγεται κρύο”.
Προχωρώντας τώρα στη διαγραμματική ανάλυση των τεσσάρων δεικτών της αγοράς, θα ξεκινήσω από τον Γενικό Δείκτη, που φαίνεται στις τελευταίες συνεδριάσεις να ξεμένει από τον κατάλληλο καθοδικό τζίρο συναλλαγών που θα είχε τη δύναμη να τον σπρώξει πάνω στη ζώνη στήριξης των 1.400 με 1.380 μονάδων. Η ένδειξη αυτή έχει φέρει στο προσκήνιο τους αγοραστές, ωθώντας χωρίς ιδιαίτερη αντίσταση τον δείκτη προς την περιοχή των 1.440 μονάδων που αποτελεί σημείο-κλειδί για τη μετέπειτα πορεία του δείκτη. Έτσι αν έχουμε ανοδική καταστρατήγηση της εν λόγω περιοχής με αυξημένο τζίρο συναλλαγών, θα ανοίξει ο δρόμος για το πολύ ενδιαφέρον επίπεδο τιμών των 1.465 με 1.472 μονάδων.
Μάλιστα από τις 1.472 μονάδες περνάει και η πτωτική ζώνη τάσης “Q“, που μέχρι τώρα έχει αποτυπώσει τέσσερις κορυφές στο ημερήσιο διάγραμμα τιμών. Ανοδική διάλυση λοιπόν των 1.472 μονάδων θα φέρει μπροστά στα matrix των αγοραστών τις 1.510 με 1.500 μονάδες. Από την άλλη, μια άρνηση φυγής πάνω από τις 1.440 μονάδες θα τοποθετήσει για μία ακόμα φορά τους αγοραστές σε θέση άμυνας πέριξ των 1.412 μονάδων.
Στον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE / ATHEX Large Cap τα μάτια των αγοραστών έχουν πέσει στο “κάστρο” των πωλητών στις 3.500 μονάδες. Αν λοιπόν οι αγοραστές καταφέρουν και το λεηλατήσουν διαγραμματικά, τότε θα αρχίσουν να σχεδιάζουν την επόμενη επίθεση προς την αντίστοιχη πτωτική ζώνη τάσης “R” στις 3.600 μονάδες. Πέρασμα πάνω από εκεί θα αλλάξει ριζικά τη βραχυχρόνια εικόνα του δείκτη, αναγκάζοντας αρκετούς από τους απέχοντες επενδυτές να λάβουν θέση στην αγορά, θέτοντας ως στόχο το έδαφος που απλώνεται ανάμεσα στα 3.660 με 3.800 μονάδες.
Για να γίνει όμως κάτι τέτοιο, θα χρειαστούμε τη βοήθεια των δύο τραπεζικών οίκων της Εθνικής και της Eurobank, μιας που ελέγχουν το 20% του δείκτη. Θα πρέπει δηλαδή η μετοχή της Εθνικής να περάσει πάνω από τα 8,30 ευρώ και της Eurobank πάνω από τα 2,20 ευρώ.
Στον Τραπεζικό Δείκτη, μετά την ανοδική δραπέτευση από τις 1.218 μονάδες, ο δρόμος δείχνει να είναι ανοιχτός έως τις 1.265 μονάδες ή ένα +3% από τις 1.228 μονάδες όπου βρισκόταν την περασμένη Πέμπτη. Πάνω από εκεί θα αρχίσουν τα δύσκολα με τη ζώνη των 1.265 με 1.300 μονάδων να έχει αποδειχθεί μέχρι τώρα αρκετά δύσβατη και ακανθώδης. Αν οι αγοραστές καταφέρουν και τη διαβούν, θα θέσουν ως επόμενο στόχο τις 1.350 μονάδες, όπου και θα δοθεί η μάχη των μαχών. Μέχρι τότε όμως ας κάνουμε πρώτα focus τις 1.265 μονάδες.
Κλείνω με τον δείκτη της μεσαίας κεφαλαιοποίησης FTSE/ATHEX Mid Cap, που παρουσιάζεται στο ημερήσιο διάγραμμα τιμών να πατάει και πάλι έπειτα από 10 συνεδριάσεις στην περιοχή των 2.300 μονάδων. Εδώ ο βασικός στόχος των αγοραστών είναι να διασπάσουν ανοδικά την περιοχή των 2.350 μονάδων, από όπου διέρχεται η καθοδική γραμμή τάσης “T“. Είναι μια ζώνη που από τον περασμένο Μάρτιο έχει αρνηθεί τρεις φορές την περαιτέρω άνοδο του δείκτη προς την περιοχή των 2.500 μονάδων. Χορηγοί στην έναρξη της ανοδικής πορείας του δείκτη έχουν βρεθεί η Quest (ΚΟΥΕΣ), η Profile (ΠΡΟΦ), η Ideal Holdings (ΙΝΤΕΚ) και ο ΟΛΠ.