Ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζέι ντι Βανς, επικοινώνησε με μεσολαβητές από το Πακιστάν σχετικά με τη σύγκρουση στο Ιράν ακόμη και την Τρίτη, σύμφωνα με πηγή που ενημέρωσε το Reuters, ένδειξη του επεκτεινόμενου ρόλου του στις προσπάθειες για τερματισμό της σύγκρουσης.
Κατόπιν οδηγιών του Προέδρου Τραμπ, ο Βανς μετέφερε ιδιωτικά ότι ο Τραμπ είναι ανοιχτός σε κατάπαυση του πυρός, υπό την προϋπόθεση ότι θα ικανοποιηθούν ορισμένα αιτήματα των ΗΠΑ, όπως το άνοιγμα των Στενών του Ορμούζ, δήλωσε η πηγή στο Reuters την Τετάρτη.
Ο Βανς μετέφερε επίσης, σύμφωνα με την πηγή, ένα “αυστηρό μήνυμα” ότι ο Τραμπ είναι ανυπόμονος, προειδοποιώντας ότι θα αυξηθεί η πίεση στις ιρανικές υποδομές εάν η Τεχεράνη δεν συμφωνήσει σε μια συμφωνία.
Το Πακιστάν λειτουργεί ως μεσολαβητής μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν, πρόσθεσε η πηγή.
Ο Βανς έχει αναλάβει μεγαλύτερο ρόλο στις προσπάθειες για τερματισμό του πολέμου, που βρίσκεται πλέον στην πέμπτη εβδομάδα του. Ευρέως θεωρούμενος ως πιθανός διάδοχος του Τραμπ στις εκλογές του 2028, ο Βανς έχει υιοθετήσει προσεκτική στάση στη σύγκρουση, αντανακλώντας τη μακροχρόνια σκεπτικιστική του θέση σχετικά με παρατεταμένες στρατιωτικές δεσμεύσεις των ΗΠΑ στο εξωτερικό.
Ο Τραμπ έχει προειδοποιήσει ότι οι ΗΠΑ θα πλήξουν τις ιρανικές υποδομές, αλλά έχει καθυστερήσει τις επιθέσεις στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας του Ιράν έως τις 6 Απριλίου, ελπίζοντας να επιτευχθεί συμφωνία με την Τεχεράνη.


