Τα δικά του πολιτικά μηνύματα στέλνει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, σε κάθε ευκαιρία. Μηνύματα που αφορούν στην ταυτότητα και τις αρχές της Νέας Δημοκρατίας.
Στις ομιλίες του σε στελέχη του κόμματος, με αφορμή τις εκδηλώσεις για τις βασιλόπιτες που γίνονται στις αρχές κάθε χρόνου, αναφέρεται σαφώς στο χαρτοφυλάκιό του, αλλά φροντίζει να υπογραμμίζει τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει η ΝΔ σύμφωνα με τον ίδιο.
Χαρακτηριστικά και θέσεις που έχει ήδη επαναλάβει αρκετές φορές, δηλώνοντας διακριτικά «παρών» στις πολιτικές εξελίξεις ως υπουργός της κυβέρνησης μεν, αλλά και κυρίως ως πολιτική προσωπικότητα. Ενώ για πολλούς εντός και εκτός κόμματος, ακόμα και αν ο ίδιος έχει απορρίψει επανειλημμένα τα περί προσωπικής ατζέντας όσο πιο ηχηρά γίνεται, θα μπορούσε να αποτελέσει μία αξιόπιστη λύση, σε ενδεχόμενη εσωκομματική κρίση.
Σαφείς γραμμές
Ο Νίκος Δένδιας στις ομιλίες του φροντίζει να αναφέρεται στην ταυτότητα της Νέας Δημοκρατίας, να δηλώνει τις θέσεις του στα εθνικά θέματα, να θίγει διακριτικά και μέσα από το χαρτοφυλάκιό του το ζήτημα της ακρίβειας, αλλά και να αφήνει επιμελώς ασχολίαστα ζητήματα που αποτελούν διακεκαυμένη ζώνη, με κάποιους να θεωρούν ότι ίσως και να διαχωρίζει διακριτικά τη θέση του.
Τα στοιχεία που πρέπει να διαφυλαχθούν
Χαρακτηριστική ήταν και η ομιλία του στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας της ΔΕΕΠ, ΝΔ Κοζάνης, την Παρασκευή. Με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας να διαμηνύει με νόημα πως «για να επιβιώσουμε απέναντι σε αυτές τις καινούριες, πρωτοφανείς προκλήσεις, για να εκμεταλλευτούμε αυτές τις καινούριες και πρωτοφανείς ευκαιρίες, πρώτα πρέπει να διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού τα ταυτοτικά στοιχεία της πατρίδας και του έθνους μας».
Στοιχεία τα οποία, όπως είπε, «συνοδεύουν τους Έλληνες μέσα σε αυτές τις χιλιετίες που υπάρχουμε σε αυτόν τον τόπο».
Ο Νίκος Δένδιας έκανε αναφορά στα ταυτοτικά στοιχεία του έθνους, σημειώνοντας την ελληνική γλώσσα και τα ιδιαίτερα νοήματά της, αλλά και τη θρησκεία, λέγοντας πως «εδώ ανάμεσά μας ο καθένας μπορεί να πιστεύει ό,τι θέλει. Είμαστε μια χώρα ελεύθερη, αλλά ως ταυτοτικό στοιχείο εμείς αυτοπροσδιοριζόμαστε, οι περισσότεροι από εμάς, ως Ορθόδοξοι Χριστιανοί».
Υποστήριξε δε πως «είναι ακόμα πιο ενδεικτικό ότι όταν βγούμε έξω από την Ελλάδα δεν λεγόμαστε ‘Orthodox’, λεγόμαστε και προσδιοριζόμαστε ως ‘Greek Orthodox’, Ελληνορθόδοξοι. Αυτή είναι η παράδοσή μας».
Αναφέρθηκε για μία ακόμα φορά στην οικογένεια και το ρόλο που έπαιξε στην «επιβίωση» της χώρας στα χρόνια της κρίσης. Για να επισημάνει πως «η δυτική οικογένεια πια είναι πολύ χαλαρή. Η ελληνική οικογένεια δεν είναι χαλαρή και ορθώς δεν είναι χαλαρή».
Στο ίδιο πλαίσιο, ανέφερε ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις εκπροσωπούν το εθνικό διαχρονικό αφήγημα, με αναφορές στη φουστανέλα και τα 400 χρόνια σκλαβιάς.
Ο Δένδιας δίνει τον ορισμό της ΝΔ
Επανέλαβε τέλος, όπως είχε κάνει και στα Γιάννενα, πως η ΝΔ είναι ένα «κεντροδεξιό κόμμα» και μάλιστα συντηρητικό. Τόνισε δε, απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση, αλλά και στο εσωτερικό του κόμματός του, πως «η συντήρηση στα ελληνικά είναι κάτι το θετικό και δεν είναι το αντίθετο της προόδου, είναι το αντίθετο της σήψης, του σαπίσματος. Αν θέλεις κάτι να το συντηρήσεις, το βάζεις στη συντήρηση στο ψυγείο. Αν θέλεις κάτι σαπισμένο να το πετάξεις, το πετάς στα σκουπίδια.
»Και δεν είναι αντίθετο της προόδου η συντήρηση. Αντίθετο της προόδου είναι η οπισθοδρόμηση. Και εμείς οι Νεοδημοκράτες είμαστε ένα κόμμα και συντηρητικό και προοδευτικό, γιατί εμείς προσπαθούμε να συντηρήσουμε ό,τι παραλάβαμε και να προοδεύσουμε χτίζοντας πάνω σε ό,τι παραλάβαμε».
Αντίστοιχα, στα Γιάννενα σε μία παρόμοια ομιλία είχε δηλώσει σαφώς πως η ΝΔ «είμαστε το κεντροδεξιό λαϊκό κόμμα. Αυτό είμαστε. Και ξέρουμε πολύ καλά τι είμαστε, ποιοι είμαστε και πού πάμε».
Αναγνωρίζει κρίσεις στα ελληντουρκικά και απειλή από την Άγκυρα
Μιλώντας για την «Ατζέντα 2030», ο Νίκος Δένδιας διαχώρισε τη θέση του και στα εθνικά θέματα, σημειώνοντας ότι η χώρα αντιμετωπίζει «υπαρκτή και διατυπωμένη και διατυπούμενη κάθε μέρα απειλή», επιμένοντας πως «δεν υπάρχει άλλη χώρα στον πλανήτη που να έχει εκδοθεί εναντίον της απειλή πολέμου, casus belli, αν ασκήσει νόμιμα δικαιώματά της όπως η επέκταση των χωρικών της υδάτων».
«Και βεβαίως θέλουμε τα ήρεμα νερά. Και βεβαίως θέλουμε τους ήρεμους αιθέρες. Αλλά λυπάμαι να σας πω ότι δεν μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Όπως είπε, «με επεισόδια όπως αυτό που έγινε στην Κάσο μόλις έξω από τα 6 μίλια των χωρικών υδάτων, όπως η παρενόχληση του ερευνητικού βόρεια της Κρήτης ελάχιστα 24ωρα πριν. Όπως η στάση της Τουρκίας στο θέμα των περιβαλλοντικών πάρκων στο Αιγαίο. Όλα αυτά δεν μας επιτρέπουν αισιοδοξία».