31.4 C
Athens
June 26, 2024
Image default
WORLD

Ο Εμ. Μακρόν απηύθυνε συλλυπητήρια στον Μαχμούτ Αμπάς για τον τελευταίο βομβαρδισμό στη Ράφα

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε σήμερα 29 Μαΐου 2024 με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούτ Αμπάς απηύθυνε “τα ειλικρινή του συλλυπητήρια στον παλαιστινιακό λαό για τη νέα τραγωδία που βιώνει μετά τον τελευταίο βομβαρδισμό καταυλισμού εκτοπισμένων στη Ράφα”.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Ελιζέ, οι δύο πρόεδροι ζήτησαν να σταματήσει αμέσως η ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση στη Γάζα, όπως ζήτησε και το Διεθνές Δικαστήριο, τονίζοντας πως δεν υπάρχουν σήμερα ασφαλείς περιοχές στη Ράφα. Ο πρόεδρος Μακρόν υπογράμμισε την αποφασιστικότητα της Γαλλίας να συνεργαστεί με την Αλγερία και τους εταίρους της στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ώστε να εκφραστεί σθεναρά η αντίδραση της διεθνούς κοινότητας για τα τεκταινόμενα στη Ράφα και να επιτευχθεί η άμεση και διαρκής κατάπαυση του πυρός, η οποία θα επιτρέψει τη μαζική παράδοση και διανομή της βοήθειας στον θύλακα με ασφάλεια, καθώς και την προστασία των αμάχων.

Ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας επανέλαβε επίσης τη σθεναρή καταδίκη της Γαλλίας αναφορικά με τις βάρβαρες τρομοκρατικές επιθέσεις που διέπραξε η Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023, ζητώντας ταυτόχρονα την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση όλων των ομήρων.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας ζήτησε ακόμη την επανάληψη των ειρηνευτικών συνομιλιών και την ίδρυση, χωρίς περαιτέρω αναβολές, ενός παλαιστινιακού κράτους.

Αναφερόμενος στις συζητήσεις που είχε την Παρασκευή 24 Μαΐου στα Ηλύσια Πεδία με την ομάδα επαφής του Αραβικού Συνδέσμου και του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας, ο πρόεδρος Μακρόν υπογράμμισε ότι επιβεβαιώθηκε η δέσμευση της Γαλλίας να εργαστεί για να οικοδομήσει με τους Ευρωπαίους και Άραβες εταίρους της ένα κοινό όραμα ειρήνης που θα προσφέρει εγγυήσεις ασφάλειας για τους Παλαιστίνιους και τους Ισραηλινούς. Ο Γάλλος πρόεδρος υπενθύμισε ακόμη τη στήριξη της Γαλλίας για μια μεταρρυθμισμένη και ενισχυμένη Παλαιστινιακή Αρχή, ικανή να ασκεί τα καθήκοντά της σε όλα τα Παλαιστινιακά Εδάφη, συμπεριλαμβανομένης της Λωρίδας της Γάζας, προς όφελος των Παλαιστινίων.

Τέλος, οι δυο ηγέτες συζήτησαν για την κατάσταση που επικρατεί στη Δυτική Όχθη, με τον Γάλλο πρόεδρο να εκφράζει την έντονη καταδίκη του για τη βία εναντίον Παλαιστινίων αμάχων και να τονίζει ότι η συνέχιση της αποικιοκρατικής πολιτικής του Ισραήλ τροφοδοτεί αυτή τη βία.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Related posts

ΗΠΑ: Ο Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ κατηγορεί τους λογιστές του Trump Organization

banks

Συρία: Αμνησία από Άσαντ για εγκλήματα που διαπράχθηκαν πριν από τη 16η Νοεμβρίου, με εξαιρέσεις

banks

Η Γαλλία θα στείλει και δεύτερο ελικοπτεροφόρο πλοίο στα ανοιχτά της Γάζας

banks

ΗΠΑ: Νέος ειδικός απεσταλμένος για την κλιματική αλλαγή ο Τζον Ποντέστα

banks

Η ΕΕ ξεκινά επιχείρηση αερογέφυρας για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα

banks

Έφυγαν από το Ιράν πέντε Αμερικανοί στα πλαίσια της ανταλλαγής κρατουμένων

banks