Monday, February 16, 2026
16.7 C
Athens

Ο Ιρανός ΥΠΕΞ θα συναντηθεί σήμερα με τον διευθυντή του ΔΟΑΕ

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Αμπάς Αραγτσί δήλωσε ότι θα συναντηθεί με τον γενικό διευθυντή του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ, αγγλικά IAEA) Ραφαέλ Γκρόσι σήμερα, παραμονή ενός δεύτερου γύρου συνομιλιών που προβλέπεται να διεξαχθεί ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Ιράν για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης στη Γενεύη.

Το Ιράν και οι ΗΠΑ ξανάρχισαν διαπραγματεύσεις νωρίτερα αυτόν τον μήνα για να διευθετήσουν την εδώ και δεκαετίες διαφωνία τους όσον αφορά το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης και να αποτραπεί μια νέα στρατιωτική αντιπαράθεση, καθώς αμερικανικά πολεμικά πλοία, συμπεριλαμβανομένου ενός δεύτερου αεροπλανοφόρου, αναπτύσσονται στην περιοχή.

“Βρίσκομαι στη Γενεύη με πραγματικές ιδέες για να επιτευχθεί μια δίκαιη και ισότιμη συμφωνία. Αυτό που δεν βρίσκεται στο τραπέζι: υποταγή μπροστά σε απειλές”, σημείωσε ο Αραγτσί σε ανάρτησή του στο X.

Καθώς η Ουάσινγκτον επιδιώκει να διευρύνει το φάσμα των συνομιλιών σε ζητήματα που δεν άπτονται του πυρηνικού προγράμματος, όπως το απόθεμα πυραύλων του Ιράν, η Τεχεράνη δηλώνει ότι προτίθεται να συζητήσει μόνον περιορισμούς στο πυρηνικό της πρόγραμμα σε αντάλλαγμα για απαλλαγή από τις κυρώσεις που της έχουν επιβληθεί και σημειώνει ότι δεν θα αποδεχθεί μηδενικό εμπλουτισμό ουρανίου.

Προτού οι ΗΠΑ συμμετάσχουν στα πλήγματα του Ισραήλ σε ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις τον Ιούνιο, οι προηγούμενες συνομιλίες ανάμεσά σε αυτές και το Ιράν για το πυρηνικό πρόγραμμα του δεύτερου είχαν περιέλθει σε αδιέξοδο όσον αφορά το αίτημα της Ουάσινγκτον η Τεχεράνη να εγκαταλείψει τον εμπλουτισμό ουρανίου στο έδαφός της, κάτι το οποίο οι ΗΠΑ θεωρούν δρόμο για τη δημιουργία ιρανικού πυρηνικού όπλου.

Το Ιράν δηλώνει ότι το πυρηνικό του πρόγραμμα αφορά μόνον ειρηνικούς σκοπούς και ότι είναι έτοιμο να διαλύσει τις ανησυχίες όσον αφορά τα πυρηνικά όπλα “οικοδομώντας εμπιστοσύνη ότι ο εμπλουτισμός είναι και θα παραμείνει για ειρηνικούς σκοπούς”.

Ο Αραγτσί σημείωσε ότι θα συναντηθεί με τον επικεφαλής του ΔΟΑΕ σήμερα συνοδεία πυρηνικών ειδικών “για εις βάθος τεχνικές συζητήσεις”.

Ο ΔΟΑΕ ζητεί από το Ιράν για μήνες να δηλώσει τι συνέβη στο απόθεμά του 440 κιλών ουρανίου υψηλού εμπλουτισμού μετά τα ισραηλινοαμερικανικά πλήγματα και να επιτρέψει την πλήρη επανάληψη των επιθεωρήσεων, συμπεριλαμβανομένου σε τρεις σημαντικές εγκαταστάσεις που βομβαρδίστηκαν τον Ιούνιο: Νατάνζ, Φορντό και Ισφαχάν.

Ενώ το Ιράν επέτρεψε στον ΔΟΑΕ να επιθεωρήσει δηλωμένες πυρηνικές εγκαταστάσεις του που δεν στοχοθετήθηκαν τον Ιούνιο, σημειώνει ότι ο ΔΟΑΕ πρέπει να αποσαφηνίσει τη στάση του όσον αφορά τα αμερικανικά και ισραηλινά πλήγματα και προσθέτει ότι οι εγκαταστάσεις που βομβαρδίστηκαν δεν είναι ασφαλείς για επιθεωρήσεις.

Ο ΔΟΑΕ και το Ιράν ανακοίνωσαν συμφωνία τον Σεπτέμβριο στο Κάιρο, που επρόκειτο να ανοίξει τον δρόμο προς πλήρεις επιθεωρήσεις και επαλήθευση, αλλά η Τεχεράνη ακύρωσε τη συμφωνία μετά την επαναφορά από τις δυτικές δυνάμεις των κυρώσεων του ΟΗΕ στο Ιράν.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Hot this week

WSJ: Το μεγάλο χρήμα σήμερα πάει στο κεφάλαιο, όχι στην εργασία

Η εικόνα είναι εντυπωσιακή και αποκαλυπτική. Στα μέσα της δεκαετίας του ’80, η IBM, η «μηχανή που έχτισε τον καπιταλισμό», ήταν η πολυτιμότερη εταιρεία της Αμερικής, από τις πιο κερδοφόρες και κορυφαίος εργοδότης με σχεδόν 400.000 εργαζομένους. Σήμερα, η Nvidia αξίζει πολλαπλάσια, είναι ασύγκριτα πιο κερδοφόρα από την IBM – αλλά απασχολεί περίπου το 1/10

Τέλος τα social media για τους εφήβους – Έρχεται νομοθετική ρύθμιση εντός Φεβρουαρίου

«Τείχη προστασίας» στην απειλή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης υψώνουν ημέρα με την ημέρα όλο και περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες και θέτουν πλέον ανοιχτά ζήτημα απαγόρευσής τους για τους ανηλίκους, ανοίγοντας «πόλεμο» με δημοφιλείς πλατφόρμες, όπως το Instagram και το Facebook της Meta, το Snapchat, το «X» του Έλον Μασκ και το TikTok. Στην κατεύθυνση αυτή κινείται

Η Βενεζουέλα στέλνει το πρώτο φορτίο αργού στο Ισραήλ μετά το 2020

Η Βενεζουέλα στέλνει το πρώτο φορτίο αργού πετρελαίου προς το Ισραήλ εδώ και χρόνια, καθώς οι εξαγωγές της λατινοαμερικανικής χώρας ανοίγουν μετά τη σύλληψη του προέδρου της, Νικολάς Μαδούρο. Το φορτίο μεταφέρεται προς τον όμιλο Bazan Group, τον μεγαλύτερο επεξεργαστή αργού πετρελαίου της μεσογειακής χώρας, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν τη συμφωνία και ζήτησαν να

Η Goldman Sachs αλλάζει “top picks” στις τράπεζες: Aναβάθμιση Eurobank, υποβάθμιση Εθνικής

H Goldman Sachs αλλάζει τη σειρά προτίμησης στις ελληνικές...

ΕΛΣΤΑΤ: Με θετικό πρόσημο η βιομηχανική παραγωγή το 2025 – Ο κλάδος με τη μεγαλύτερη άνοδο

Σε θετική τροχιά κινήθηκε η εγχώρια βιομηχανική παραγωγή το 2025, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Ελληνική Στατιστική Αρχή. Συγκεκριμένα, ο μέσος Γενικός Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής της περιόδου Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου 2025, παρουσίασε αύξηση 2,3%, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη της περιόδου Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου 2024. Με θετικό πρόσημο έκλεισε και

Κυριάκος Μητσοτάκης: Οι πολίτες επιθυμούν μια Ελλάδα εθνικής αυτοπεποίθησης και όχι εθνικής υστερίας

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην εβδομαδιαία ανασκόπηση που κάνει με ανάρτηση στα social media αναφέρθηκε στη συνάντησή του με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αλλά και σε θέματα που άπτονται της καθημερινότητας του πολίτη. «Οι διαφωνίες μας είναι υπαρκτές και σημαντικές. Δεν τις υποτιμούμε» επισημαίνει και σημειώνει πως «Η Ελλάδα δεν επιδιώκει ούτε την ένταση, ούτε

Φωτιά στο ρωσικό λιμάνι εξαγωγής πετρελαιοδών Ταμάν μετά από επίθεση ουκρανικών drones

Το λιμάνι Ταμάν στη Ρωσία επλήγη από μεγάλη επίθεση ουκρανικών drones που προκάλεσε καταστροφές στις υποδομές του, δήλωσε σήμερα ο κυβερνήτης της περιφέρειας Κράσνονταρ Β. Κοντράτιεφ.  Η αντιαεροπορική άμυνα προσπαθούσε όλη τη νύχτα να απωθήσει τα ουκρανικά drones, δήλωσε ο κυβερνήτης της περιφέρειας Βενιαμίν Κοντρατίεφ σε ανάρτησή του στο Telegram νωρίς την Κυριακή. Οι μεγαλύτερες

ΕΚΤ: Kαμπανάκι για τις σχέσεις τραπεζών με επενδυτικές και funds

Ορισμένες ευρωπαϊκές συστημικές τράπεζες, οι οποίες είναι φερέγγυες έναντι...

Related Articles

Popular Categories

READ MORE

Translate »