27.9 C
Athens
July 1, 2024
Image default
WORLD

Ο Μακρόν υποδέχεται τον Μπάιντεν στο Παρίσι με παρελάσεις κι επισημότητα

Οι πόλεμοι στην Ουκρανία και στη Μέση Ανατολή, η χρήση των κερδών από τα παγωμένα στην Ευρώπη περιουσιακά στοιχεία της και διάφορα θέματα διεθνούς εμπορίου, αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο της συνάντησης που έχουν σήμερα στο Παρίσι ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

Ο Γάλλος πρόεδρος θα υποδεχθεί τον πρόεδρο των ΗΠΑ με επισημότητα και παρελάσεις στο μνημείο του ‘Αγνωστου Στρατιώτη στην Αψίδα του Θριάμβου. Στη συνέχεια θα διασχίσουν τη λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων και θα φτάσουν στο προεδρικό Μέγαρο, όπου θα έχουν γεύμα εργασίας. Θα ακολουθήσει συνάντηση των δύο προέδρων με Γάλλους και Αμερικανούς επιχειρηματίες και η επίσκεψη θα ολοκληρωθεί το βράδυ με δείπνο στο προεδρικό Μέγαρο.

Η σχέση ανάμεσα στους δύο πολιτικούς ηγέτες είναι θερμή, παρά τις εντάσεις που είχαν αναπτυχθεί παλαιότερα μεταξύ τους, με αφετηρία την υπαναχώρηση της Αυστραλίας από μια συμφωνία για την προμήθεια γαλλικών υποβρυχίων και την επιλογή της να προμηθευτεί αμερικανικά υποβρύχια. Μάλιστα το 2022, ο Αμερικανός πρόεδρος είχε υποδεχτεί τον Γάλλο ομόλογό του στον Λευκό Οίκο. 

Γαλλικές διπλωματικές πηγές ανέφεραν πως σε ό,τι αφορά το ουκρανικό ζήτημα οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν τους τρόπους περαιτέρω ενίσχυσης της Ουκρανίας στον πόλεμο με τη Ρωσία,  υπό το φως των συζητήσεων που είχαν χθες με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντιμίρ Ζελένσκι.

Ως προς το Μεσανατολικό ο Γάλλος πρόεδρος αναμένεται να επαναλάβει την υποστήριξη του στο αμερικανικό σχέδιο, ενώ στο επίκεντρο των διαβουλεύσεων θα βρεθεί εκ νέου ο αμερικανικός νόμος για την επιδότηση της “πράσινης βιομηχανίας” και τα προβλήματα ανταγωνισμού που δημιουργεί για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις. 

Θα συζητηθούν, επίσης, θέματα που άπτονται της συνεργασίας των δύο χωρών στους τομείς της έρευνας και της τεχνολογίας κυρίως δε σε σχέση με την πυρηνική ενέργεια και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Η πενθήμερη επίσκεψη του προέδρου των ΗΠΑ στη Γαλλία θα ολοκληρωθεί αύριο οπότε θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στο νεκροταφείο των Αμερικανών πεσόντων κατά την απόβαση των συμμαχικών δυνάμεων στη Νορμανδία τον Ιούνιο του 1944.

Ο Μπάιντεν συναντήθηκε χτες στο Παρίσι με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι την Παρασκευή, ζητώντας συγγνώμη για την πολύμηνη καθυστέρηση από το Κογκρέσο των ΗΠΑ στην έγκριση του τελευταίου πακέτου βοήθειας και ο Ζελένσκι μίλησε στην Εθνοσυνέλευση της Γαλλίας.

Κατά τη διάρκεια ομιλίας στο Αμερικανικό Νεκροταφείο στη Νορμανδία την Πέμπτη, την επέτειο της συμμαχικής επίθεσης κατά των Ναζί Γερμανών κατακτητών στις γαλλικές παραλίες στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ο Μπάιντεν είχε καλέσει τις δυτικές δυνάμεις να συνεχίσουν να στηρίζουν την Ουκρανία.

Related posts

Επίθεση στον Στ. Τσιτσιπά από τον CEO της Lacoste

banks

Έντονες πιέσεις στο Ισραήλ από τους δυτικούς συμμάχους του για τη μορφή του πολέμου στη Γάζα

banks

Μαλί: Κυανόκρανοι “τραυματίστηκαν σοβαρά” σε “επίθεση”

banks

“Απετράπη” από ισραηλινές και κυπριακές αρχές ένα ιρανικό σχέδιο που “είχε στόχο” Ισραηλινούς στην Κύπρο

banks

Κύμα διαμαρτυρίας σε γερμανικά πανεπιστήμια για τη Γάζα

banks

“Όλα έχουν αποφασιστεί για εμάς” – Οι Ρώσοι στις κάλπες, αλλά χωρίς μεγάλο ενθουσιασμό

banks