Ήταν σαφές το μήνυμα που έστειλε ο Πρωθυπουργός από την Ανδραβίδα λέγοντας ότι «δεν μπορούμε να είμαστε αφελείς. Αντιμετωπίζουμε ένα νέο σύνολο απειλών. Ο κόσμος μας, είπε, είναι εξαιρετικά περίπλοκος και η γειτονιά μας, δυστυχώς, γίνεται πιο ασταθής» για να προσθέσει ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να ενισχύει τις αμυντικές δυνατότητές της και να αναβαθμίζει τις ένοπλες δυνάμεις της.

Μέσα στο υπόστεγο της 117ης Πτέρυγας Μάχης, δίπλα από «παρκαρισμένα» μαχητικά, F-16, Mirage και Rafale, εν μέσω αξιωματικών από επτά χώρες και πρεσβευτές (ανάμεσα στους οποίους και ο Αμερικανός Τζέφρι Πάϊατ που πέταξε μάλιστα με ένα αμερικανικό -16) έγινε η ενημέρωση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για την εξέλιξη της πολυεθνικής άσκησης «Ηνίοχος 2021» της μεγαλύτερης άσκησης που διεξάγεται εφέτος στην Ευρώπη. Μια άσκηση που καλύπτει ολόκληρο τον εθνικό εναέριο χώρο (και το FIR Αθηνών) με εντυπωσιακές ασκήσεις απόκρουσης εισβολής, προσβολής επίγειων στόχων και εναέριας επιτήρησης.

Πάνω από 100 αεροσκάφη πήραν μέρος στην άσκηση αυτή, η οποία, να σημειώσω ότι ήταν πρόκληση για συμμετοχή για κάθε ιπτάμενο. Ο Πρωθυπουργός είχε συνομιλία με τους πιλότους των μαχητικών και ο αρχηγός της Πολεμικής Αεροπορίας αντιπτέραρχος (Ι) Γιώργος Μπλιούμης πήρε μέρος στην άσκηση πραγματοποιώντας μάλιστα νυχτερινή πτήση με F-16.

Η πρώτη συνεργασία ισραηλινών και αραβικών μαχητικών

Εκείνο όμως που πριν από μερικά χρόνια έμοιαζε απραγματοποίητο, είναι η συνεργασία ισραηλινών και αραβικών αεροπλάνων σε μια τόσο σημαντική άσκηση. Την ώρα που τροχοδρομούσαν τα ισραηλινά F-15, στο αεροδρόμιο της Ανδραβίδας επιστρέφοντας από την άσκηση, απογειώνονταν τα F-16 των Εμιράτων για να συνεχίσουν την άσκηση εκεί που την άφησαν τα ισραηλινά μαχητικά.. Κάτι που δεν είχε ξαναγίνει ποτέ με πολεμικά αεροπλάνα των δύο αυτών χωρών, επί ελληνικού εδάφους. Πράγμα που αποδεικνύει τη πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική και την θεσμοθέτηση ίσως για πρώτη φορά στις Ένοπλες Δυνάμεις της στρατιωτικής διπλωματία.

Πάντως ο Πρωθυπουργός, έφυγε από την 117 ΠΜ με ένα δερμάτινο μπουφάν, από αυτό που φοράνε οι πιλότοι της Πολεμικής Αεροπορία, με την πουλάδα του ιπτάμενου και το διακριτικό «Κυριάκος Μητσοτάκης- Πρωθυπουργός». Ήταν το δώρο που χάρισε στον  κ. Μητσοτάκη ο Αρχηγός της ΠΑ, Αντιπτέραρχος Γιώργος Μπλιούμης.

Πηγή: Βηματοδότης

Γράψτε το σχόλιό σας