Ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ, καθόταν στην πρώτη σειρά κατά τη διάρκεια της κηδείας του Πάπα Φραγκίσκου στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό.
Η τοποθέτησή του στην πρώτη σειρά, παρόλο που υπήρχαν υπόνοιες ότι θα καθίσει στην τρίτη σειρά, αναμένεται να προκαλέσει μεγάλη ικανοποίηση στον Τραμπ, ο οποίος είναι γνωστός για την ευαισθησία του στη δημόσια εικόνα του. Να θυμίσουμε ότι, παλαιότερα ο Τραμπ είχε ειρωνευτεί τον τότε Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν όταν εκείνος καθόταν στην 14η σειρά κατά τη διάρκεια της κηδείας της Βασίλισσας Ελισάβετ το 2022, υποστηρίζοντας ότι αυτή η θέση ήταν απόδειξη της έλλειψης σεβασμού προς τις Ηνωμένες Πολιτείες. Μάλιστα, είχε δηλώσει ότι αν ήταν εκείνος πρόεδρος, θα καθόταν στην πρώτη σειρά.
Παρά τις φήμες που ανέφεραν ότι ο Τραμπ θα καθόταν στην τρίτη σειρά, όπως συνέβη σε προηγούμενες κηδείες υψηλών προσώπων, εκείνος και η Μελάνια Τραμπ βρέθηκαν στην πρώτη σειρά, δίπλα στον Πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Η τοποθέτηση του Τραμπ στην πρώτη σειρά αποτελεί σημαντική απόκλιση από το πρωτόκολλο που είχε εφαρμοστεί στην κηδεία του Πάπα Ιωάννη Παύλου Β’ το 2005, όπου οι βασιλείς καθόντουσαν στην πρώτη σειρά και οι μη βασιλικοί αρχηγοί κρατών ακολουθούσαν κατά αλφαβητική σειρά.
Ο Καρδινάλιος Βίνσεντ Νίκολς, Αρχιεπίσκοπος του Γουέστμινστερ, είχε αναφέρει ότι οι υπεύθυνοι για την τελετή ξέρουν πώς να διαχειρίζονται τους επισήμους έτσι ώστε όλοι οι ηγέτες που παρευρέθηκαν να φύγουν από την τελετή ικανοποιημένοι.
Αξιοσημείωτο είναι ότι, αν και ο Τραμπ βρέθηκε στην πρώτη σειρά, ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν καθόταν στις πίσω θέσεις κατά τη διάρκεια της τελετής.