Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν σχεδιάζει να επισκεφθεί την Ινδία για πρώτη φορά από τότε που διέταξε την εισβολή στην Ουκρανία το 2022, δείχνοντας για ακόμη μία φορά ότι οι προσπάθειες των ΗΠΑ να τον απομονώσουν από τη διεθνή σκηνή αποτυγχάνουν.
Αν και οι ημερομηνίες για την επίσκεψη, κατά την οποία θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι, βρίσκονται ακόμη υπό διαμόρφωση, “την αναμένουμε με ανυπομονησία”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.
“Μετά από δύο επισκέψεις του πρωθυπουργού Μόντι στη Ρωσία, τώρα έχουμε μια επίσκεψη του προέδρου Πούτιν στην Ινδία”, δήλωσε ο Πεσκόφ. “Δίνουμε μεγάλη σημασία σε αυτές τις επαφές”.
Η Ινδία και η Ρωσία πραγματοποιούσαν ετήσιες συνόδους κορυφής μεταξύ των δύο ηγετών πριν από την εισβολή στην Ουκρανία. Το Νέο Δελχί παρέλειψε τη δια ζώσης συνάντηση τον Δεκέμβριο του 2022 εξαιτίας των απειλών του Πούτιν για χρήση πυρηνικών όπλων στον πόλεμο.
Ο Πούτιν και ο Μόντι ωστόσο συνομίλησαν στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής των BRICS που φιλοξενήθηκε στην Ρωσία. Ο Ινδός ηγέτης επίσης συναντήθηκε με τον Πούτιν στη Μόσχα τον Ιούλιο, στην πρώτη του επίσκεψη στη Ρωσία από την έναρξη του πολέμου και την πρώτη διμερή του επίσκεψη αφού εξασφάλισε την τρίτη θητεία του στις ινδικές εκλογές.
Ο Μόντι αγκάλιασε τον Πούτιν και τον αποκάλεσε “φίλο” του σε εκείνες τις συνομιλίες, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν μία ημέρα μετά από ένα φονικό ρωσικό πυραυλικό χτύπημα σε παιδιατρικό νοσοκομείο στο Κίεβο που προκάλεσε διεθνή κατακραυγή.
Η προθυμία του Μόντι να επισκεφθεί τον Πούτιν προκάλεσε ανησυχία στις ΗΠΑ, οι οποίες προσπαθούν να μετατρέψουν τον Ρώσο ηγέτη σε παρία της διεθνούς κοινότητας λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Ωστόσο, η Ουάσινγκτον γνωρίζει επίσης ότι χρειάζεται την Ινδία για να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της κινεζικής επιρροής στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού.
Η Μόσχα και το Νέο Δελχί έχουν στενούς δεσμούς από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου. Η Ινδία είναι εκ των κορυφαίων “πελατών” στρατιωτικού εξοπλισμού για τη Ρωσία και έχει επίσης αναδειχθεί σε κορυφαίο αγοραστή ρωσικού πετρελαίου από τότε που οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι της G7 επιδίωξαν να περιορίσουν τις συναλλαγές λόγω του πολέμου.
Αν ο Πούτιν τελικά επισκεφθεί την Ινδία, αυτό θα σηματοδοτήσει την αυξανόμενη διάθεση και αυτοπεποίθηση του για ταξίδια στο εξωτερικό μετά το ένταλμα σύλληψης που εκδόθηκε εναντίον του από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο τον Μάρτιο του περασμένου έτους για φερόμενα εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία.
Η Ινδία δεν είναι μέλος του ΔΠΔ και δεν υποχρεούται να εφαρμόσει το ένταλμα. Ωστόσο, ο Πούτιν επέλεξε να μην παραστεί στη σύνοδο κορυφής της G20 πέρυσι στην χώρα.
Τον Σεπτέμβριο, ο Πούτιν επισκέφθηκε τη Μογγολία, η οποία είναι μέλος του ΔΠΔ και δέχθηκε διεθνή κριτική επειδή δεν εκπλήρωσε την υποχρέωσή της να εκτελέσει το ένταλμα.
Η Νότια Αφρική, η οποία είναι υπογράφουσα χώρα, ζήτησε από τον Πούτιν να μην παραστεί στη σύνοδο κορυφής των BRICS πέρυσι λόγω του εντάλματος. Ο Πούτιν αρνήθηκε επίσης να παραστεί στη φετινή G20 στη Βραζιλία, επίσης μέλος του ΔΠΔ, λέγοντας ότι η παρουσία του στη σύνοδο θα ήταν περισπασμός λόγω του εντάλματος.