Thursday, March 13, 2025
16.1 C
Athens

Ο Χαβιέρ Μιλέι αποσύρει την Αργεντινή από τον ΠΟΥ

Ο πρόεδρος της Αργεντινής Χαβιέρ Μιλέι θα αποσύρει τη λατινοαμερικάνικη χώρα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), ανακοίνωσε την Τετάρτη ο εκπρόσωπος της αργεντίνικης προεδρίας, σε μια απόφαση που αιτιολογείται με αναφορές σε “βαθιές διαφορές σχετικά με τη διαχείριση της υγείας” και “την πολιτική επιρροή ορισμένων κρατών”.

“Ο πρόεδρος έδωσε εντολή στον υπουργό Εξωτερικών Χεράρδο Γουέρτεϊν να αποσύρει την Αργεντινή από τον ΠΟΥ”, δήλωσε ο Μανουέλ Άντονι σε συνέντευξη Τύπου.

Οι Αργεντινοί “δεν θα επιτρέψουν σε έναν διεθνή οργανισμό να επέμβει στην κυριαρχία μας, πόσο μάλλον όταν αφορά την υγεία μας”, είπε.

Μιλώντας για “διαφορές” στη διαχείριση θεμάτων υγείας, ο εκπρόσωπος ανέφερε συγκεκριμένα “την πανδημία που, με την κυβέρνηση του (σ.σ. κεντροαριστερού) Αλμπέρτο Φερνάντες (2019-2023) μας οδήγησε στη μεγαλύτερη απομόνωση στην ιστορία της ανθρωπότητας”. Παράλληλα, ο Άντορνι έκανε λόγο για “έλλειψη ανεξαρτησίας από την πολιτική επιρροή ορισμένων κρατών”.

Αυτή η αποχώρηση, πρόσθεσε, θα δώσει στη χώρα “μεγαλύτερη ευελιξία να εφαρμόσει πολιτικές προσαρμοσμένες στο πλαίσιο και τα συμφέροντα της Αργεντινής, μεγαλύτερη διαθεσιμότητα πόρων και επιβεβαιώνει την πορεία μας προς μια κυρίαρχη χώρα σε θέματα υγείας”.

Η απόφαση ακολουθεί αντίστοιχη του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος υπέγραψε με την ανάληψη των καθηκόντων του εκτελεστικό διάταγμα για την αποχώρηση των ΗΠΑ από τον ΠΟΥ στις 22 Ιανουαρίου 2026.

Ο ΠΟΥ έχει εκφράσει τη λύπη του για την απόφαση Τραμπ και εξέφρασε την ελπίδα οι ΗΠΑ να “επανεξετάσουν” την επαναφορά τους στον Οργανισμού.

Πρόεδρος από τον Δεκέμβριο του 2023, ο Μιλέι με τις πολιτικές του δείχνει διαρκώς την ιδεολογική και προσωπική του ταύτιση με τον Αμερικανό ομόλογό του, τον οποίο θεωρεί τον κύριο φυσικό του σύμμαχο.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Hot this week

Ήπια άνοδος στην Wall Street- Οδεύει προς νέα κερδοφόρα εβδομάδα

Με ήπιες μεταβολές και μεικτά πρόσημα κινείται την Παρασκευή (11/10) η Wall Street, μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ. Στο άνοιγμα της συνεδρίασης, ο Dow Jones σημειώνει άνοδο 0,58% φτάνοντας τις 42.701,45 μονάδες, ο S&P 500 καταγράφει κέρδη 0,23% στις 5.803,69 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq σημειώνει ήπια άνοδο 0,10% στις 18.302,20 μονάδες. Οι βασικοί δείκτες κινούνται με μεικτά

Τι συζήτησαν θεσμοί, ΤτΕ, τράπεζες και servicers στις συναντήσεις της Αθήνας

"Απόβαση" στην Αθήνα πραγματοποίησαν αυτές τις ημέρες κλιμάκια εκ Βρυξελλών και Φρανκφούρτης, τα οποία είχαν back to back συναντήσεις, τόσο με την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), όσο και με τις τράπεζες, αλλά και τους servicers, προκειμένου να ενημερωθούν… από πρώτο χέρι για όλα τα ζητήματα που αφορούν στο εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα.  Πέρα

Southrock: «Πράσινη» πιστοποίηση EDGE για τα οικιστικά έργα στη Μύκονο

Τη διεθνή πιστοποίηση EDGE (Excellence in Design for Greater Efficiencies) από τoν ανεξάρτητο φορέα Green Business Certification Inc. (GBCI) απέκτησε η Southrock Asset Management για τα πολυτελή οικιστικά της έργα στις περιοχές Άγιος Ιωάννης και Φωκός στη Μύκονο. Σύμφωνα μάλιστα με σχετική ανακοίνωση, πρόκειται για την πρώτη φορά που αντίστοιχα έργα στην Ελλάδα λαμβάνουν αυτή

Σκλαβενίτης: Εκτακτο bonus 300 ευρώ σε όλους τους εργαζόμενους

Bonus ύψους 300 ευρώ χορηγεί σε όλους τους υπαλλήλους της η Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτης,  όπως επιβεβαίωσαν πηγές κοντά στην αλυσίδα. Η παροχή καταβάλλεται σε όλους τους εργαζόμενους, ανεξαρτήτως αν είναι πλήρους ή μερικής απασχόλησης, λόγω της καλής πορείας της αλυσίδας σούπερ μάρκετ.  To κόστος της έκτακτης παροχής εκτιμάται περίπου στα 10 εκατ. ευρώ.  

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Στον επόμενο τόνο η μετοχή θα γράφει τα 20 ευρώ

Κάποιος να αλλάξει την μπαταρία στο ακουστικό της αγοράς γιατί δεν άκουγε που δεν άκουγε τελευταία τα θετικά νέα των εταιρειών, τώρα έχει κουφαθεί τελείως. Ό,τι και να πλησιάσεις να της πεις στο αυτί, ό,τι και αν της φωνάξεις, ακόμα και μπόμπα από ένα μεγάλο επενδυτικό deal να της πετάξεις δίπλα της, αυτή στην κοσμάρα

Related Articles

Popular Categories

READ MORE