Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι αναγκαίο να ενισχύσει τη συνεργασία των μελών της σε θέματα αγορών και άμυνας, αλλά όχι σε πολιτικά ζητήματα όπως η μετανάστευση, όπου οι σημαντικές διαφορές μεταξύ των χωρών καθιστούν τη στερνότερη συνεργασία αδύνατη, δήλωσε την Παρασκευή ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν.
“Υπάρχουν ζητήματα, ακόμη και υπαρξιακής φύσεως, στα οποία δεν έχουμε κοινές απαντήσεις, όπως ο πόλεμος και η ειρήνη, η μετανάστευση, το φύλο, οι κοινωνικές τάξεις, η πλήρης απασχόληση”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Όρμπαν μιλώντας σε συνέδριο στην Ιταλία.
“Εάν μας αναγκάσετε να ευθυγραμμιστούμε σε ζητήματα στα οποία δεν συμφωνούμε, διαβρώνεται την Ευρωπαϊκή Ένωση”, πρόσθεσε, όπως μεταδίδει το Reuters.
Ο Όρμπαν τόνισε ακόμη ότι μετά τις επισκέψεις του στο Κίεβο και τη Μόσχα νωρίτερα φέτος, με την τελευταία να επικρίνεται από ορισμένους εταίρους στην ΕΕ, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι καμία πλευρά δεν προτίθεται να συνάψει ειρήνη και να καταλήξει σε μια συμφωνία εκεχειρίας στην παρούσα φάση.
Ωστόσο, ο Ούγγρος ηγέτης σημείωσε ότι οι δίαυλοι επικοινωνίας και με τις δύο πλευρές πρέπει να παραμείνουν ανοιχτοί εάν η Ευρώπη επιθυμεί τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.
Η Βουδαπέστη, η οποία διατηρεί στενούς δεσμούς με τη Μόσχα ακόμα και μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο 2022, ασκεί την εκ περιτροπής εξάμηνη προεδρία της ΕΕ από τον Ιούλιο.
Αφού ανέλαβε την εξουσία, ο Όρμπαν επισκέφθηκε το Κίεβο και στη συνέχεια πραγματοποίησε αιφνιδιαστικές επισκέψεις στη Μόσχα και το Πεκίνο πριν συμμετάσχει στη σύνοδο του ΝΑΤΟ που πραγματοποιήθηκε στην Ουάσιγκτον. Η αυτοαποκαλούμενη “ειρηνευτική αποστολή” του προκάλεσε την έντονη κριτική ορισμένων Ευρωπαίων ηγετών που εξέφρασαν την αποστασιοποίηση του μπλοκ από τις ενέργειές του.
Ωστόσο, ο εθνικιστής Όρμπαν, ο οποίος έχει στηρίξει την υποψηφιότητα του Ντόναλντ Τραμπ στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, δήλωσε την Παρασκευή ότι η ειρήνη δεν θα επιτευχθεί ποτέ αν δεν διατηρηθούν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας τόσο με την Ουκρανία όσο και τη Ρωσία.
Ο Όρμπαν επαίνεσε επίσης “τη συμβιβαστική προσέγγιση” του Τραμπ και τόνισε ότι η Ευρώπη πρέπει να συνεργαστεί με τις χώρες της Ανατολής για να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας της.
“Είναι προς το συμφέρον μας να έχουμε καλή συνεργασία με τη Δύση, με τις Ηνωμένες Πολιτείες και να συνεργαζόμαστε οικονομικά όσο περισσότερο μπορούμε με την Ανατολή, σήμερα με την Κίνα και με τη Ρωσία μετά τον πόλεμο, και σε τομείς που δεν ισχύουν κυρώσεις θα πρότεινα ακόμη και τη συνεργασία με τους Ρώσους”, είπε ο Όρμπαν.
Σημειώνεται ότι η Ουγγαρία προμηθεύεται τον μεγαλύτερο όγκο του φυσικού αερίου και πετρελαίου που χρειάζεται από τη Ρωσία, ενώ η ρωσική εταιρεία Rosatom κατασκευάζει πυρηνικό εργοστάσιο στη χώρα.