Η συνεχιζόμενη οικονομική ανάπτυξη, η σταθερή αγορά εργασίας και ο πληθωρισμός που παραμένει πάνω από τον στόχο του 2% δείχνουν ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ δεν χρειάζεται να βιαστεί να μειώσει τα επιτόκια και μπορεί να κινηθεί προσεκτικά, δήλωσε την Πέμπτη ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Τζερόμ Πάουελ.
Ευθυγραμμισμένος με την αυξημένη προσδοκία των αγορών για λιγότερες μειώσεις επιτοκίων το επόμενο έτος από ό,τι είχαν προβλέψει οι αξιωματούχοι της Fed, ο Πάουελ επιβεβαίωσε ότι ο ίδιος και οι συνάδελφοί του εξακολουθούν να θεωρούν ότι ο πληθωρισμός βρίσκεται “σε μια βιώσιμη πορεία προς το 2%” που θα επιτρέψει στην κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ να στρέψει τη νομισματική πολιτική “με την πάροδο του χρόνου σε μια πιο ουδέτερη κατάσταση”.
Αλλά ο ρυθμός μείωσης των επιτοκίων “δεν είναι προκαθορισμένος”, τόνισε ο Πάουελ σε εκδήλωση της Fed του Ντάλας, προσθέτοντας ότι “η οικονομία δεν στέλνει κανένα μήνυμα ότι πρέπει να βιαστούμε να μειώσουμε τα επιτόκια. Η δυναμική που βλέπουμε σήμερα στην οικονομία μας δίνει τη δυνατότητα να προσεγγίσουμε τις αποφάσεις μας προσεκτικά”.
Οι αξιωματούχοι της Fed και οι επενδυτές αξιολογούν πώς η ισχυρή οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ και η αβεβαιότητα γύρω από την οικονομική ατζέντα της κυβέρνησης του νεοεκλεγμένου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ιδίως όσον αφορά τις φορολογικές περικοπές, τους δασμούς και την πάταξη της μετανάστευσης, μπορεί να επηρεάσει την οικονομική ανάπτυξη και τον πληθωρισμό.
Στα δυνατά σημεία της οικονομίας συγκαταλέγονται το χαμηλό ποσοστό ανεργίας 4,1%, η ανάπτυξη με ρυθμό που ο Πάουελ αποκάλεσε “ισχυρό”, 2,5% σε ετήσια βάσης, που παραμένει πάνω από τις εκτιμήσεις της Fed, οι καταναλωτικές δαπάνες και οι όλο και περισσότερες επενδύσεις.
Ωστόσο, οι βασικές μετρήσεις του πληθωρισμού παραμένουν πάνω από τον στόχο.
Οι traders αναμένουν ότι η Fed θα μειώσει τα επιτόκια κατά επιπλέον 25 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση της 17ης-18ης Δεκεμβρίου, αλλά ο συνδυασμός της εκλογικής νίκης του Τραμπ με τη στασιμότητα του πληθωρισμού καλλιεργεί ένα κλίμα λιγότερων μειώσεων το 2025.
Ο Πάουελ επισήμανε ότι η κεντρική τράπεζα εξακολουθεί να πιστεύει στη συνέχιση της διαδικασίας αποπληθωρισμού, αλλά βρίσκεται επίσης σε επιφυλακή καθώς παρακολουθεί μεγέθη όπως το κόστος στέγασης.
Σημαντικές πτυχές του πληθωρισμού “έχουν επιστρέψει σε ποσοστά πιο κοντά σε αυτά που συνάδουν με τους στόχους μας … Παρακολουθούμε προσεκτικά για να βεβαιωθούμε ότι θα τους πιάσουν… Ο πληθωρισμός τρέχει πολύ πιο κοντά στον μακροπρόθεσμο στόχο του 2%, αλλά δεν είναι ακόμη εκεί”, πρόσθεσε.