19.6 C
Athens
September 22, 2024
Image default
POLITICS

«Πήραν» ημερομηνία εκλογών και Συνέδριο οι 100 – Το πόθεν έσχες Κασσελάκη και το… δώρο του στην Γεροβασίλη – αρχίζει προεκλογικό αγώνα ο Πο

Εγκρίθηκε ο οδικός χάρτης για κάλπες στις 24 Νοεμβρίου. Η προϋπόθεση της κατάθεσης του πόθεν έσχες από τους υποψήφιους έβγαλε στα κεραμίδια τους υποστηρικτές του Στέφανου Κασσελάκη που άρχισε περιοδείες από την Άρτα…

Μέσα από τέσσερις διαδοχικές ψηφοφορίες οι 100 κέρδισαν σε όλα τα σημεία τη μάχη του χρονοδιαγράμματος αλλά και τις πολιτικές προϋποθέσεις για τους λεγόμενους κόφτες των υποψηφίων με αποκορύφωμα την επαναφορά της πρότασης για δημοσιοποίηση του πόθεν έσχες των υποψηφίων.

Οδικός χάρτης

Ο οδικός χάρτης εγκρίθηκε με μια ευρεία πλειοψηφία που δεν άφηνε περιθώρια παρερμηνείας για το ποιος είχε το συσχετισμό μετά από μια μαραθώνια συνεδρίαση και πολιτική συζήτηση που όπως παρατηρούσαν μέλη της ΚΕ είχε σχεδόν ένα χρόνο να γίνει στο όργανο. Η πρόταση για Έκτακτο Συνέδριο 1-3 Νοεμβρίου και κάλπες νέου προέδρου συγκέντρωσε 112 υπερ.

Πολάκης και Κασσελάκης δεν ενοποίησαν την πρότασή τους με ευθύνη του πρώτου, ο οποίος θέλησε να διαχωρίσει τη θέση του από τον πρώην πρόεδρο του κόμματος και έτσι η πρότασή τους για επίσπευση του οδικού χάρτη κατά ένα μήνα συγκέντρωσε 62 (Κασσελάκης) και 9 (Πολάκης) ψήφους αντίστοιχα.

Η διαδικασία κύλησε ομαλά ωστόσο στην τέταρτη ψηφοφορία η συνεδρίαση τινάχτηκε στον αέρα, όταν τα μέλη της ομάδας Κασσελάκη με επικεφαλής την Θεοδώρα Τζάκρη αποχώρησαν μετά την υπερψήφιση της τροπολογίας Σπίρτζη για τη δημοσιοποίηση του πόθεν έσχες των υποψηφίων με οριακή πλειοψηφία 87-84.

Νίκη κατέγραψαν οι 100 και για το χαρακτήρα του Έκτακτου Συνεδρίου με την τροπολογία του προέδρου της ΚΟ Νίκου Παππά για καταστατικό συνέδριο να απορρίπτεται καταγράφοντας μια αξιοσημείωτη επίδοση καθώς η ψηφοφορία κινήθηκε στο 60-40.

«Φέρε το πόθεν έσχες»

Το κλίμα ήταν ήδη βαρύ ωστόσο η έστω και οριακή επικράτηση της πρότασης του Χρήστου Σπίρτζη εξόργισε το στρατόπεδο Κασσελάκη καθώς ο πρώην υπουργός της κυβέρνησης Τσίπρα όχι μόνο διαγράφηκε, αλλά είναι και αυτός που κατάφερε να περάσει από την ΚΕ ένα θέμα για το οποίο οι 100 τόσο στην Πολιτική Γραμματεία όσο και στην δημόσια συζήτηση είχαν κάνει ένα βήμα πίσω μετά από σκληρή κριτική που δέχτηκαν γιατί ήθελαν να «κόψουν» τον κ. Κασσελάκη με γραφειοκρατικά μέσα.

Ο κ. Σπίρτζης μάλιστα στην ομιλία του αναρωτήθηκε τι έχει να κρύψει ο κ. Κασσελάκης και οι υποστηρικτές του αντιδρούν τόσο έντονα. «Ο Στέφανος τρεις μέρες πριν από τις εκλογές στη Θεσσαλονίκη δεν παρουσίασε το πόθεν έσχες και δεσμεύτηκε ότι θα το δώσει στη δημοσιότητα; Γιατί δεν το έχει δώσει;» αναρωτήθηκε από το βήμα της ΚΕ επιχειρώντας να κάμψει την τακτική της θυματοποίησης που επιλέγει ο κ. Κασσελάκης.

Από την πλευρά Κασσελάκη πάντως σημειώνουν ότι όλα τελούν υπο την αίρεση του ανώτατου οργάνου που είναι το Συνέδριο και αυτό σύμφωνα με κομματικές θα είναι εκείνο που θα επικυρώσει τις υποψηφιότητες 20 ημέρες πριν τις κάλπες.

Άρωμα πειθαρχικού

Οι 100 κέρδισαν και την τρίτη ψηφοφορία για την τροπολογία που κατέθεσε ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος και έτσι στην απόφαση της ΚΕ εντάσσεται μια καταδίκη πιλότος στο δρόμο για τις εκλογές σύμφωνα με την οποια «συμπεριφορές που προσβάλουν την προσωπικότητα στελεχών και μελών του κόμματος και μάλιστα για συλλογικές αποφάσεις των οργάνων, όπως αναφορές σε «κουκουλοφόρους», «πραξικοπηματίες», «εκτροπές», όπως και κάθε άλλη μορφή στοχοποίησης, είναι καταδικαστέες και δεν έχουν καμιά σχέση με την Αριστερά».

Ουσιαστικά πρόκειται για καταδίκη των όσων είπε στην προηγούμενη ΚΕ ο τέως πρόεδρος όταν κατάγγειλε το «πραξικόπημα της κουκούλας» με οποιαδήποτε αναφορά στο εξής να συνιστά μαζί με το σεβασμό στις συλλογικές αποφάσεις αντικαταστατική συμπεριφορά και με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται σε επίπεδο κυρώσεων ακόμη και πειθαρχικής ποινής.

Αμηχανία

Μετά την τροπολογία Θεοχαρόπουλου η υπερψήφιση της τροπολογίας Σπίρτζη ήταν το τελειωτικό χτύπημα για το στρατόπεδο Κασσελάκη, το οποίο αποχώρησε από την ψηφοφορία και επιδόθηκε σε συνθήματα κατά της πλειοψηφίας της ΚΕ όπως «η νομενκλατούρα ψυχορραγεί, η βάση θα φέρει την ανατροπή» ή «πρόεδρε προχώρα, άλλαξέ τα όλα».

Ο Παύλος Πολάκης πάντως πήρε αποστάσεις από το ζήτημα του πόθεν έσχες κάνοντας λόγο για μια ακόμη πάσα στον κ. Κασσελάκη να συντηρεί το ρόλο του θύματος, παρά το γεγονός ότι ήταν ο πρώτος που του άσκησε οξύτατη κριτική για τους χειρισμούς του στο ζήτημα της κατάθεσης του πόθεν έσχες του προεκλογικά.

«Όλα τα υπόλοιπα θεωρώ ότι συμβάλλουν στην προσπάθεια κάποιων να το παίξουν θύματα και γι’ αυτό δεν τον θέλω. Εμένα έτσι κι αλλιώς το πόθεν έσχες μου είναι γνωστό και στη δημοσιότητα εδώ και πολλά χρόνια» ανάφερε χαρακτηριστικά ανακοινώνοντας ότι δεν θα χάσει χρόνο και «θα οργώσω όλη τη χώρα προκειμένου να φέρω το μήνυμα ενός προγραμματικού λόγου για την ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ».

Το δώρο Κασσελάκη στη Γεροβασίλη

Ο Στέφανος Κασσελάκης πάντως δείχνει να θέλει να τρέξει τις διαδικασίες της υποψηφιότητάς του μετά από απουσία δυο και πλέον εβδομάδων από τη δημόσια σφαίρα. Ο κ. Κασσελάκης συνόδευσε την επίσκεψή του με μια φωτογραφία με το στέλεχος της τοπικής αυτοδιοίκησης Τζένη Ταπραντζή Κοίλια η οποία για την τοπική οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ θεωρείται κόκκινο πανί μετά από διένεξη που υπήρξε μεταξύ τους μεταξύ πρώτου και δεύτερου γύρου στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019.

Τότε μάλιστα η νομαρχιακή επιτροπή Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ είχε άρει την στήριξή του στο πρόσωπό της. Ωστόσο στις επόμενες εκλογές του 2023 συντάχθηκε με τον τότε δήμαρχο Άρτας που είχε την επίσημη στήριξη της ΝΔ έχοντας μάλιστα κόψει τους δεσμούς της με την κα Γεροβασίλη στην οποία είχε χρεώσει σε μεγάλο βαθμό την ήττα του 2019.

Μόνο που και αυτή τη φορά βρέθηκε στην πλευρά των ηττημένων με τον γαλάζιο αντάρτη να παίρνει το Δήμο Άρτας. Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στην Άρτα που βρίσκονται κοντά στην Όλγα Γεροβασίλη έκαναν λόγο για μια περιοδεία δώρο του κ. Κασσελάκη.

«Ξεκούραστα» η κα Γεροβασίλη ενώ ήταν στην Αθήνα είδε τους ψηφοφόρους της να συσπειρώνονται στην Άρτα καθώς η συγκεκριμένη πρώην αντιδήμαρχος δεν χαίρει της εκτίμησης της βάσης του ΣΥΡΙΖΑ στην περιοχή.

Η εμφάνισή του στην Άρτα την έδρα της Όλγα Γεροβασίλη μόνο τυχαία δεν θεωρείται καθώς ήρθε μετά τη δήλωση της κας Γεροβασίλη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ του έδωσε μεγάλη ανοχή και ότι «δεν θα έχει δεύτερη ευκαιρία στη χώρας. Θα δώσουμε το μέγιστο των δυνατοτήτων μας γι’ αυτό».

Related posts

Βουλή: Επεισοδιακή συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής για τα Τέμπη

banks1

Δημοσκόπηση: Οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ θέλουν Τσίπρα και συμφωνούν με την καθαίρεση Κασσελάκη

banks1

ΚΙΝΑΛ: Το ν/σ Χατζηδάκη φέρνει μαζικές απολύσεις και απλήρωτες υπερωρίες

banks

Πρόταση Τεμπονέρα για τη συγκρότηση Δημοκρατικού Μετώπου αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων

banks1

Κώστας Καραμανλής: Στο γήπεδο με τα παιδιά του για το Ελλάδα – Καζακστάν

banks1

Ελληνοτουρκικά: Τρία ερωτήματα για τα τουρκικά πλοία στην Κάσο θέτει ο Κασσελάκης – Τι λέει ο Γεραπετρίτης