25.5 C
Athens
October 4, 2024
Image default
BUSINESS

Πανευρωπαϊκό άλμα διανυκτερεύσεων σε καταλύματα τύπου Airbnb

Με διψήφιο ποσοστό αύξησης «τρέχει» η αγορά βραχυχρόνιων μισθώσεων στην Ελλάδα, ακολουθώντας την ανοδική τροχιά που καταγράφεται πανευρωπαϊκά σε ό,τι αφορά τα καταλύματα τύπου Airbnb.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συλλέγουν οι τέσσερις μεγάλοι παίκτες της αγοράς, η Airbnb, η Booking, το Trip Advisor και το Expedia Group, κατά το β’ τρίμηνο του 2024, οι επισκέπτες πραγματοποίησαν πάνω από 208,8 εκατ. διανυκτερεύσεις σε καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης στην Ε.Ε., αριθμός που αντιστοιχεί σε αύξηση 16,2% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2023.

Τον Απρίλιο του 2024, σημειώθηκαν 53,5 εκατ. διανυκτερεύσεις, παρουσιάζοντας μικρή υστέρηση 1,8% σε σύγκριση με τον Απρίλιο του 2023. Ωστόσο, ο Μάιος κατεγράφη αύξηση με 73 εκατ. διανυκτερεύσεις μέσω πλατφορμών, με άνοδο 31,7% σε σύγκριση με τον Μάιο του 2023, ενώ και ο Ιούνιος σημείωσε θετικό πρόσημο με 82,3 εκατ. και άνοδο 17,8% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα. Τον Ιούνιο τις χαμηλότερες ποσοστιαίες αυξήσεις κατέγραψαν το Βέλγιο (+2,6%), οι Κάτω Χώρες (+3,3%) και η Σλοβενία (+6,0%).

Η περίπτωση της Ελλάδας

Με βάση τα επίσημα στοιχεία που παρέχουν οι τέσσερις πλατφόρμες σύμφωνα με τις κρατήσεις τις οποίες λαμβάνουν, σε συνέχεια και της σχετικής συμφωνίας με την Κομισιόν, τον Ιούνιο οι διανυκτερεύσεις που πραγματοποιήθηκαν στην Ελλάδα στο πλαίσιο της οικονομίας του διαμοιρασμού κατέγραψαν άνοδο σε ποσοστό που προσεγγίζει το 20% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2023, ξεπερνώντας κατά τι τον ευρωπαϊκό μέσο όρο που κινήθηκε πέριξ του 18%.

Με αυτή την επίδοση η Ελλάδα κατέλαβε τη 10η θέση μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών, με τη Μάλτα να φιγουράρει στην πρώτη θέση της σχετικής κατάταξης με σημαντική αύξηση 45,8% σε ετήσια βάση. Ακολούθησε η Λιθουανία στο συν 28,1%, με τη Σουηδία στο συν 27,4% να συμπληρώνει την τριάδα. Πάνω από την Ελλάδα βρέθηκαν επίσης Φινλανδία, Γερμανία, Σλοβακία, Ισπανία, Λουξεμβούργο και Δανία.

Οι έτεροι ανταγωνιστές της Ελλάδας σε επίπεδο τουρισμού, Πορτογαλία, Ιταλία και Κροατία έμειναν αρκετά πίσω, με άνοδο κατά 16%, 15% και 10% αντίστοιχα σε σχέση με τον Ιούνιο του 2023.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, τον Ιούνιο καταγράφηκαν οι περισσότερες διανυκτερεύσεις, που αντιστοιχούν σε περίπου 6 εκατ., με το α’ δίμηνο του έτους να σημειώνει τις χαμηλότερες επιδόσεις.

Σε επίπεδο εξαμήνου, πάντως, στη χώρα μας πραγματοποιήθηκαν 13,6 εκατ. διανυκτερεύσεις σε καταλύματα τύπου Airbnb. Μπροστά από τη χώρα μας, παρουσιάζοντας καλύτερα μεγέθη αναρριχήθηκαν η Γαλλία, η Ισπανία, η Ιταλία, η Πορτογαλία και η Πολωνία.

Related posts

Τέρνα Ενεργειακή: Συνολικό μέρισμα 19 εκατ. ευρώ ή 0,17 ευρώ/μετοχή

banks

Μοντέλο Amazon από το e-shop του Αριστοτέλη Παντελιάδη

banks

Παπουτσάνης: Στα €2,8 εκατ. τα καθαρά κέρδη στο 9μηνο

banks

Frigoglass: Η δομή της συμφωνίας με ομολογιούχους και το εξοντωτικό dillution

banks

Στη διεθνή έκθεση Εquip Hotel Paris μετείχε η Παπουτσάνης

banks

Pasal: Το χρονοδιάγραμμα μέχρι τη διαπραγμάτευση των νέων μετοχών 15/7

banks