Για τις δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων περί σύναψης συμφωνίας θαλασσίων ζωνών Τουρκίας – Συρίας αναφέρεται το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής δια μέσω του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου και υπεύθυνου ΚΤΕ Εξωτερικών Δημήτρη Μάντζου.
Όπως τονίζει το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ «η έντονη κινητικότητα στις σχέσεις της Άγκυρας με το νέο καθεστώς της Δαμασκού και κυρίως οι δηλώσεις Τούρκων κυβερνητικών αξιωματούχων, επιτείνουν τους φόβους για ένα νέο σύμφωνο ‘τουρκολιβυκού’ τύπου με τη Συρία, γεγονός που θα μπορούσε να έχει εξαιρετικά δυσμενείς επιπτώσεις στην Ανατολική Μεσόγειο».
«Η κυβέρνηση να αναλάβει όλες τις αναγκαίες πρωτοβουλίες»
Προσθέτει ότι «η ελληνική κυβέρνηση οφείλει αυτή τη φορά να εκτιμήσει εις βάθος την κατάσταση, υπό το φως του παράνομου μνημονίου Τουρκίας-Λιβυης, αναλαμβάνοντας όλες τις αναγκαίες πρωτοβουλίες σε διμερές, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο».
Ώστε, όπως υπογραμμίζει το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, «να αποτρέψει τη νέα κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου της θάλασσας και τη δημιουργία τετελεσμένων γεγονότων, που θα προσβάλλουν τα κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδας και Κύπρου στην περιοχή».
Το μήνυμα της Αθήνας
Υπενθυμίζεται ότι διπλωματικές πηγές τόνιζαν στο in ότι στη Συρία υπάρχει μία μεταβατική κατάσταση, η οποία δεν νομιμοποιείται να προχωρήσει σε καμία τέτοιου είδους συμφωνία, προσθέτοντας πως η Αθήνα παρακολουθεί τις εξελίξεις και είναι σε συντονισμό με την Κυπριακή Δημοκρατία.
Αρμόδιες πηγές στην Αθήνα σημείωναν στο in πως το εν λόγω σενάριο είναι σε γνώση της ελληνικής διπλωματίας η οποία παρακολουθεί τις εξελίξεις και προετοιμάζεται για την αντιμετώπιση κάθε ενδεχόμενου.
Όπως ανέφεραν διπλωματικές πηγές στο in πρόκειται για ευρωπαϊκά σύνορα και τόνιζαν ότι το σενάριο έχει τεθεί υπόψη και της ΕΕ. Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε δηλώσεις του μετά τη Σύνοδο Κορυφής, σημείωνε σχετικά πως «όχι μόνο κατά την άποψη της Ελλάδος αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης το τουρκολιβυκό μνημόνιο είναι παράνομο και άκυρο».
Υπογράμμιζε δε ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης ενημέρωσαν τους ομολόγους τους «γι’ αυτές τις συζητήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, ότι θα μπορούσε να καθοριστεί κάποιου είδους Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη μεταξύ Τουρκίας και Συρίας, η οποία να παραγνωρίζει τα αναμφισβήτητα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου».
Σημειώνοντας ωστόσο ότι το ζήτημα περί τουρκοσυριακού μνημονίου «σε αυτό το επίπεδο απλά μέχρι σήμερα κινείται στον κύκλο των δημοσιογραφικών πληροφοριών».