Για την επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα μας μίλησε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη στην τακτική ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Όπως τόνισε η κα. Πελώνη η επιδημιολογική εικόνα στη χώρα βελτιώνεται, αλλά παραμένει ευμετάβλητη. Το επιδημιολογικό φορτίο παρουσιάζει συνεχή, αλλά αργή αποκλιμάκωση και σε ορισμένες περιπτώσεις τοπικές εξάρσεις.

Η συχνότητα των νέων κρουσμάτων σε ενήλικες άνω των 60 ετών έχει μειωθεί σημαντικά και η διάμεση ηλικία των νέων φορέων έχει κατέλθει στα 36 έτη. Οι εισαγωγές στα νοσοκομεία μειώνονται. Οι νοσηλευόμενοι στη μεγάλη πλειονότητά τους είναι ανεμβολίαστοι.

«Τα στοιχεία αυτά επιβεβαιώνουν τη σημασία των αυτοδιαγνωστικών τεστ και κυρίως των εμβολιασμών. Υποδεικνύουν ταυτόχρονα ότι οφείλουμε να τηρούμε τα μέτρα ατομικής και συλλογικής προστασίας, προκειμένου να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας και τους γύρω μας, αλλά και να αποτρέψουμε νέα έξαρση», ανέφερε.

Σχετικά με τους εμβολιασμούς, η κυβερνητική εκπρόσωπος ανέφερε πως έχουν γίνει περισσότεροι από 6 εκατομμύρια εμβολιασμοί και η επιχείρηση «Ελευθερία» συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς τόσο στην ηπειρωτική, όσο και στη νησιωτική χώρα.

Για να έχουμε όλοι -Αρχές, κάτοικοι και επισκέπτες- πλήρη εικόνα για τα επιδημιολογικά δεδομένα κάθε περιοχής, τέθηκε από την Παρασκευή σε λειτουργία ένας διαδραστικός χάρτης στον οποίο θα παρουσιάζονται οι κατά τόπους βασικοί δείκτες: Ο 7ήμερος κυλιόμενος μέσος όρος κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους, το ποσοστό θετικότητας, η εμβολιαστική κάλυψη, καθώς και η εβδομαδιαία τάση.

Ανάλογα με την επιδημιολογική της κατάσταση, κάθε περιοχή θα χρωματίζεται με κόκκινο, πορτοκαλί, κίτρινο ή πράσινο. Έτσι ώστε, αφενός να ενημερώνονται οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της και αφετέρου να εφαρμόζονται ανάλογα μέτρα όπου χρειαστεί.

Η κα. Πελώνη επανέλαβε πως από σήμερα τίθενται σε ισχύ τέσσερα νέα μέτρα για τη διευκόλυνση των μετακινήσεων στις πύλες εισόδου, αλλά και για την επανεκκίνηση της τουριστικής δραστηριότητας.

Τουρισμός: Τα 4 μέτρα που ισχύουν από σήμερα

Ειδικότερα:

·         Πρώτον, έχουν υποχρέωση διενέργειας τεστ για την είσοδο στη χώρα  και οι ανήλικοι έξι ετών και άνω, σύμφωνα με τις εγκυκλίους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

·         Δεύτερον, περιορίζεται η υποχρέωση για απομόνωση κρούσματος ή στενών επαφών από τις 14, στις 10 ημέρες, σύμφωνα με τις νέες οδηγίες του ECDC.

·         Τρίτον, επιτρέπεται πλέον η είσοδος με PCR 72 ωρών ή πιστοποιητικό εμβολιασμού από το Μαυροβούνιο, χωρίς περιορισμό ατόμων.

·         Και τέταρτον, επιτρέπονται ξεναγήσεις σε εξωτερικούς χώρους σε γκρουπ των 20 ατόμων, αντί των 15 που ίσχυε μέχρι χθες.

Προνόμια και εμβολιασμένοι

Σε ερώτησεις δημοσιογράφων σχετικά με τη συζήτηση που έχει φουντώσει ξανά για τα προνόμια των εμβολιασμένων, η κα. Πελώνη ανέφερε πως ο εμβολιασμός είναι ο μόνος δρόμος προς την ελευθερία και αυτό πρέπει να γίνει σαφές προς όλους.

«Η συζήτηση αυτή γίνεται σε συνεργασία με τους ειδικούς. Δεν μπορεί ωστόσο που μπορεί να πάρει σάρκα και οστά αν δεν προχωρήσει ο εμβολιασμός του ενήλικου πληθυσμού», είπε.

Η κα. Πελώνη ανέφερε επίσης πως κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό να γίνει τώρα, καθώς δεν έχει ανοίξει η πλατφόρμα για τους 18-29, το οποίο όπως τόνισε αναμένεται να ανακοινωθεί σύντομα.

Ανακοινώσεις για απαγόρευση κυκλοφορίας και μουσική

Σχετικά με την άρση μέτρων που συζητείται από τις προηγούμενες εβδομάδες και έχουν να κάνουν με την αλλαγή στην απαγόρευση κυκλοφορίας, τους γάμους αλλά και την μουσική, η κα. Πελώνη επισήμανε πως αυτά τα θέματα θα βρεθούν στην ατζέντα της επιτροπής  εντός της εβδομάδας και στη συνέχεια θα γίνουν και σχετικές ανακοινώσεις.

Γράψτε το σχόλιό σας