Friday, June 27, 2025
34.3 C
Athens

Πετρέλαιο: Ήπια κέρδη μετά το δικαστικό μπλόκο στους δασμούς Τραμπ

Πετρέλαιο: Ήπια κέρδη μετά το δικαστικό μπλόκο στους δασμούς Τραμπ

Οι τιμές του πετρελαίου κινούνται ανοδικά την Πέμπτη (29/5), αφού ένα αμερικανικό δικαστήριο μπλόκαρε τους περισσότερους δασμούς του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ενώ η αγορά παρακολουθούσε τις πιθανές νέες αμερικανικές κυρώσεις που θα περιόριζαν τις ροές ρωσικού αργού και την απόφαση του ΟΠΕΚ+ για αύξηση της παραγωγής τον Ιούλιο.

Σε αυτό το πλαίσιο, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού τύπου Brent σημειώνουν άνοδο 0,23% στα 64,47 δολάρια το βαρέλι. Την ίδια στιγμή, το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate ενισχύεται κατά 0,34% στα 62,05 δολάρια το βαρέλι.

Στα αξιόλογα της ημέρας, ένα αμερικανικό εμπορικό δικαστήριο έκρινε την Τετάρτη (29/5) ότι ο Τραμπ υπερέβη τις αρμοδιότητές του επιβάλλοντας οριζόντιους δασμούς στις εισαγωγές από εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ. Να σημειωθεί ότι το δικαστήριο δεν κλήθηκε να ασχοληθεί με ορισμένους βιομηχανικούς δασμούς που έχει εκδώσει ο Τραμπ για τα αυτοκίνητα, τον χάλυβα και το αλουμίνιο, χρησιμοποιώντας διαφορετικό νόμο.

«Οι αγορές είναι θετικές από τη στιγμή που ο Ντόναλντ Τραμπ πήρε τα πισωγυρίσματα για τους δασμούς», δηλώνει ο Bjarne Schieldrop, επικεφαλής αναλυτής εμπορευμάτων στην SEB. «Αυτό σημαίνει λιγότερο αντίθετο άνεμο για την παγκόσμια οικονομία, άρα μεγαλύτερη ζήτηση για πετρέλαιο, επειδή η μηχανή της παγκόσμιας οικονομίας κινείται καλύτερα και ταχύτερα».

Η απόφαση ενίσχυσε τη διάθεση ανάληψης ρίσκου στις τις παγκόσμιες αγορές, οι οποίες ήταν σε εγρήγορση σχετικά με τον αντίκτυπο των εισφορών στην οικονομική ανάπτυξη, αλλά ορισμένοι αναλυτές δήλωσαν ότι η ανακούφιση μπορεί να είναι μόνο προσωρινή, δεδομένου ότι η κυβέρνηση Τραμπ δήλωσε ότι θα ασκήσει έφεση.

«Αλλά προς το παρόν, οι επενδυτές παίρνουν μια ανάσα από την οικονομική αβεβαιότητα που αγαπούν να απεχθάνονται», εκτιμά ο Matt Simpson, αναλυτής της City Index στο Μπρισμπέιν.

Παράλληλα, στο μέτωπο της προσφοράς πετρελαίου, υπάρχουν ανησυχίες για πιθανές νέες κυρώσεις στο ρωσικό αργό. Παράλληλα, ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών και οι σύμμαχοί του, που από κοινού αποκαλούνται ΟΠΕΚ+, θα μπορούσαν να συμφωνήσουν το Σάββατο να επιταχύνουν την αύξηση της παραγωγής πετρελαίου τον Ιούλιο.

«Υποθέτουμε ότι η ομάδα θα συμφωνήσει σε μια ακόμη μεγάλη αύξηση της προσφοράς κατά 411.000 βαρέλια την ημέρα. Αναμένουμε παρόμοιες αυξήσεις μέχρι το τέλος του τρίτου τριμήνου, καθώς η ομάδα αυξάνει την εστίασή της στην υπεράσπιση του μεριδίου αγοράς», αναφέρουν αναλυτές της ING σε σημείωμά τους.

Προσθέτοντας στους κινδύνους εφοδιασμού, η Chevron (έχει τερματίσει την παραγωγή πετρελαίου και μια σειρά άλλων δραστηριοτήτων της στη Βενεζουέλα, μετά την ανάκληση της βασικής της άδειας από την κυβέρνηση Τραμπ τον Μάρτιο.

Η Βενεζουέλα ακύρωσε τον Απρίλιο φορτία που είχαν προγραμματιστεί για τη Chevron, επικαλούμενη αβεβαιότητες πληρωμών που σχετίζονται με τις κυρώσεις των ΗΠΑ. Πριν από αυτό, η Chevron εξήγαγε 290.000 βαρέλια πετρελαίου της Βενεζουέλας ημερησίως ή πάνω από το ένα τρίτο του συνολικού πετρελαίου της χώρας.

«Από τον Μάιο έως τον Αύγουστο, τα δεδομένα δείχνουν μια εποικοδομητική, ανοδική τάση με τη ζήτηση υγρών να ξεπερνά την προσφορά», υπογραμμίζει σε σημείωμά του ο Mukesh Sahdev, Global Head of Commodity Markets της Rystad Energy, καθώς αναμένει ότι η αύξηση της ζήτησης θα ξεπεράσει την αύξηση της προσφοράς κατά 600.000 έως 700.000 βαρέλια ανά ημέρα.

Αργότερα την Πέμπτη, οι επενδυτές θα παρακολουθήσουν τις εβδομαδιαίες εκθέσεις του Αμερικανικού Ινστιτούτου Πετρελαίου (API) και της Υπηρεσίας Πληροφοριών Ενέργειας, του στατιστικού βραχίονα του Υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με πηγές της αγοράς που γνωρίζουν τα στοιχεία του API, τα αμερικανικά αποθέματα αργού και βενζίνης μειώθηκαν την περασμένη εβδομάδα, ενώ τα αποθέματα αποσταγμάτων αυξήθηκαν.

Εν τω μεταξύ, μια πυρκαγιά στην καναδική επαρχία της Αλμπέρτα ανάγκασε τους κατοίκους μιας μικρής πόλης να εκκενώσουν την περιοχή και προκάλεσε την προσωρινή διακοπή της παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου, γεγονός που θα μπορούσε να μειώσει την προσφορά.

Πτώση για το φυσικό αέριο και τον χρυσό

Την ίδια στιγμή το μεσημέρι της Πέμπης (29/5) το φυσικό αέριο καταγράφει πτώση, με τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης να παρουσιάζονται αποδυναμωμένα κατά 1,423% στα 36.165 δολάρια η μεγαβατώρα.

Όσον αφορά στα εμπορεύματα, ο χρυσός καταγράφει ήπια πτώση 0,03% στα 3.321,70 δολάρια η ουγγιά, το ασήμι κινείται ανοδικά κατά 1,09% στα 33,525 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός σημειώνει κέρδη 0,77% και βρίσκεται στα 4,7105 δολάρια η ουγγιά.

Τέλος, στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο ενισχύεται κατά 0,04% σε σχέση με το ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στα 1,1286 δολάριο ανά ευρώ. Σε σύγκριση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό δολάριο εμφανίζεται μειωμένο κατά 0,01% με την ισοτιμία να βρίσκεται στο 1,347 δολάριο ανά στερλίνα. Η στερλίνα, με τη σειρά της, εμφανίζεται μειωμένη κατά 0,10% συγκριτικά με το ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στη 0,8379 βρετανική λίρα ανά ευρώ.

#ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ #ΦΥΣΙΚΟ_ΑΕΡΙΟ #χρυσός #ΝΟΜΙΣΜΑΤΑ #ΙΣΟΤΙΜΙΕΣ

Hot this week

Γεωπολιτικές εντάσεις, τσουνάμι δασμών, αστάθεια. Το σημερινό περιβάλλον – χαρακτηριζόμενο από διαρκείς ανατροπές – κρύβει τεράστιες προκλήσεις και παγίδες. Πόσο καλά είναι «εξοπλισμένη» η Ευρώπη για να αντιμετωπίσει τα όσα έρχονται; Πού θα πρέπει να δώσουν έμφαση οι κυβερνήσεις και πώς μπορεί να κινηθεί σε ένα τέτοιο περιβάλλον μία μικρή οικονομία όπως η Ελλάδα; Συζητήσαμε

Την εικόνα μίας πρωτεύουσας που βρίσκεται στην τελευταία φάση μιας προεκλογικής περιόδου δίνει σήμερα το Παρίσι, όπου πραγματοποιούνται τρεις πολιτικές συγκεντρώσεις. Η πρώτη άρχισε στις 13.00 ώρα Ελλάδας και διοργανώθηκε από δύο κόμματα της αριστεράς, την Ανυπότακτη Γαλλία και τους Οικολόγους. Η δεύτερη άρχισε στις 16.00 ώρα Ελλάδας και διοργανώθηκε από τον ακροδεξιό Εθνικό Συναγερμό

08:51, Σάββατο 19 Απριλίου 2025 πολιτική Φωτογραφία: Intime «Η νέα ανακοίνωση του οίκου Standard & Poor’s αποτελεί μια ακόμα διεθνή αντικειμενική αναγνώριση του μετρήσιμου αποτελέσματος που παράγει η συστηματική και αποφασιστική οικονομική πολιτική των κυβερνήσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη, μια οικονομική πολιτική που συνδυάζει τη δημοσιονομική στοχοθεσία και σύνεση με την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή»

Μητσοτάκης: Οι πιστοί της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας θρηνούν την απώλεια του θρησκευτικού ηγέτη τους και οι απανταχού Χριστιανοί συμμετέχουν στο πένθος τους 12:15, Δευτέρα 21 Απριλίου 2025 πολιτική «Οι πιστοί της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας θρηνούν την απώλεια του θρησκευτικού ηγέτη τους και οι απανταχού Χριστιανοί συμμετέχουν στο πένθος τους. Μαζί τους και κάθε πολίτης της Γης που

Κωνσταντοπούλου: Οι ανησυχίες του κ. Μητσοτάκη είναι για τις εκλογές – Αυτά που ανακοίνωσε έχουν τον χαρακτήρα των κλασικών παλαιοκομματικών προεκλογικών μέτρων «Ο κ. Μητσοτάκης, πριν από 15 χρόνια, δήλωνε ότι δεν έχει χρειαστεί ποτέ να ζήσει με 800 ευρώ και εύχεται να μην χρειαστεί. Ηγείται μιας κυβέρνησης και ενός κόμματος που χρωστάει 500 εκατομμύρια

Related Articles

Popular Categories

READ MORE