
Οι τιμές του πετρελαίου την Παρασκευή 16/5 ξεκίνησαν με απώλειες καθώς δέχονται πίεση από την αύξηση της παραγωγής του OPEC+ και την προοπτική συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν αλλά το μεσημέρι παρουσιάζουν σταθεροποιητικές τάσεις.
Παρ’ όλα αυτά, το πετρέλαιο οδεύει προς τη δεύτερη συνεχόμενη εβδομαδιαία άνοδο, χάρη στην αποκλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.
Στο πλαίσιο αυτό, το μεσημέρι της Παρασκευής τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης Brent παρουσιάζουν ελαφριά άνοδο κατά 0,05%, στα 64,56 δολάρια το βαρέλι. Τα αντίστοιχα συμβόλαια του αμερικανικού West Texas Intermediate (WTI) με μικρή άνοδο 0,02%, στα 61,63 δολάρια το βαρέλι.
Και τα δύο συμβόλαια (Brent και WTI) υποχώρησαν πάνω από 2% στην προηγούμενη συνεδρίαση, μετά από ένα κύμα πωλήσεων λόγω της πιθανότητας επίτευξης πυρηνικής συμφωνίας με το Ιράν.
«Η αγορά πετρελαίου δυσκολεύεται να συνεχίσει την άνοδο, καθώς το θετικό κλίμα από την αποκλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων ΗΠΑ–Κίνας αρχίζει να εξασθενεί», δήλωσε ο Harry Tchiliguirian, επικεφαλής έρευνας της Onyx Capital Group.
«Ο OPEC+ επιταχύνει την άρση των εθελοντικών περικοπών στην παραγωγή του, ενώ οι συνομιλίες ΗΠΑ–Ιράν για το πυρηνικό πρόγραμμα συνεχίζονται, επιτρέποντας στο ιρανικό πετρέλαιο να συνεχίσει να ρέει προς την Κίνα», πρόσθεσε.
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται κοντά σε πυρηνική συμφωνία με το Ιράν, με την Τεχεράνη να έχει «κατά κάποιον τρόπο» αποδεχτεί τους όρους. Ωστόσο, πηγή με γνώση των συνομιλιών ανέφερε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικά ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν.
Αναλυτές της ING έγραψαν σε σημείωμά τους ότι μια πυρηνική συμφωνία με άρση των κυρώσεων θα επέτρεπε στο Ιράν να αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου και να βρει περισσότερους πρόθυμους αγοραστές. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε επιπλέον προσφορά περίπου 400.000 βαρελιών ημερησίως, σύμφωνα με την εκτίμησή τους.
Παρά την πιθανή πίεση στην προσφορά, τόσο το Brent όσο και το WTI καταγράφουν άνοδο μέχρι στιγμής αυτή την εβδομάδα, με κέρδη 1% και 0,5% αντίστοιχα. Η επενδυτική ψυχολογία ενισχύθηκε μετά τη συμφωνία ΗΠΑ και Κίνας, των δύο μεγαλύτερων καταναλωτών πετρελαίου και οικονομιών παγκοσμίως, για 90ήμερη παύση του εμπορικού πολέμου, κατά την οποία και οι δύο πλευρές θα μειώσουν σημαντικά τους δασμούς.
Οι βαριοί, αμοιβαίοι δασμοί μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας είχαν εγείρει φόβους για πλήγμα στην παγκόσμια ανάπτυξη και στη ζήτηση πετρελαίου.
Αναλυτές της BMI, μονάδας της Fitch Solutions, διατήρησαν τις προβλέψεις τους για το Brent στα:
- $68 ανά βαρέλι το 2025
- $71 το 2026
- μειωμένα από την πρόβλεψη για $80 το 2024
Η υποβάθμιση αποδίδεται στην αβεβαιότητα γύρω από τις εμπορικές πολιτικές και την επίδρασή τους στις τιμές του πετρελαίου.
«Αν και η 90ήμερη περίοδος αποκλιμάκωσης αφήνει περιθώριο για περαιτέρω πρόοδο στη μείωση των εμπορικών φραγμών και από τις δύο πλευρές, η αβεβαιότητα γύρω από τις μακροπρόθεσμες εμπορικές πολιτικές θα περιορίσει την ανοδική πορεία των τιμών», ανέφεραν οι αναλυτές σε ερευνητική έκθεση.
Το ενδεχόμενο υπερπροσφοράς
Στους προβληματισμούς της αγοράς προστίθεται και η αναμενόμενη υπερπροσφορά.
Η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (IEA) την Πέμπτη αύξησε την πρόβλεψή της για την παγκόσμια αύξηση της προσφοράς πετρελαίου το 2025 κατά 380.000 βαρέλια ημερησίως, καθώς η Σαουδική Αραβία και άλλα μέλη του OPEC+ καταργούν σταδιακά τις περικοπές παραγωγής.
Η IEA προέβλεψε επίσης πλεόνασμα για το επόμενο έτος, παρά τη μικρή ανοδική αναθεώρηση της εκτίμησής της για τη ζήτηση πετρελαίου το 2025 κατά 20.000 βαρέλια ημερησίως.
Οι επενδυτές παρακολουθούν επίσης ενδείξεις ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) ενδέχεται να προχωρήσει σε μειώσεις επιτοκίων, κάτι που θα μπορούσε να ενισχύσει την οικονομία και, κατά συνέπεια, τη ζήτηση πετρελαίου.
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, στοιχεία της Αμερικανικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Ενέργειας (EIA) έδειξαν μεγαλύτερη από την αναμενόμενη αύξηση στα αποθέματα αργού πετρελαίου, εντείνοντας τους φόβους για αδυναμία της ζήτησης στις ΗΠΑ, τον μεγαλύτερο καταναλωτή πετρελαίου στον κόσμο.
Άνοδος για το φυσικό αέριο –Πτώση και για τον χρυσό
Την ίδια στιγμή το μεσημέρι της Παρασκευής, το φυσικό αέριο καταγράφει άνοδο, με τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για τον Ιούνιο να παρουσιάζονται αυξημένα κατά 1,646% στα 35,875 δολάρια η μεγαβατώρα.
Όσον αφορά στα εμπορεύματα, ο χρυσός υποχωρεί κατά 0,67% στα 3.205,30 δολάρια η ουγγιά, το ασήμι κινείται πτωτικά κατά 1% στα 32,355 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός καταγράφει απώλειες 1,19% και βρίσκεται στα 4,6273 δολάρια η ουγγιά.
Τέλος, στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο υποχωρεί κατά 0,10% σε σχέση με το ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στα 1,1195 δολάριο ανά ευρώ. Σε σύγκριση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό δολάριο ενισχύεται 0,11% με την ισοτιμία να βρίσκεται στο 1,3291 δολάριο ανά στερλίνα. Τέλος, η στερλίνα, με τη σειρά της, εμφανίζεται ελαφρώς αποδυναμωμένη κατά 0,15% συγκριτικά με το ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στη 0,8424 βρετανική λίρα ανά ευρώ.