
Οι τιμές του πετρελαίου παρουσιάζονται αυξημένες το μεσημέρι της Τρίτης (8/4) παρουσιάζοντας έστω και μια μικρή ανάκαμψη μετά τη μεγάλη πτώση στις τελευταίες συνεδρίες, η οποία προκλήθηκε από ανησυχίες ότι οι δασμοί των ΗΠΑ ενδέχεται να μειώσουν τη ζήτηση και να οδηγήσουν σε παγκόσμια ύφεση.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent αυξάνονται κατά 0,55% φτάνοντας τα 64,56 δολάρια το βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού πετρελαίου West Texas Intermediate (WTI) των ΗΠΑ παρουσιάζουν αύξηση 0,53%, στα 61,04 δολάρια το βαρέλι.
Την Δευτέρα, οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν κατά 2%, φτάνοντας κοντά σε χαμηλό τεσσάρων ετών, λόγω του φόβου ότι οι τελευταίοι εμπορικοί δασμοί του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, θα μπορούσαν να οδηγήσουν τις παγκόσμιες οικονομίες σε ύφεση και να μειώσουν τη ζήτηση ενέργειας. Ωστόσο, οι αγορές αναμένουν ότι θα υπάρξει πιθανό όριο στην καθοδική πορεία των τιμών του πετρελαίου.
Ο Τραμπ υποστηρίζει ότι οι δασμοί – τουλάχιστον 10% για όλες τις εισαγωγές στις ΗΠΑ, με στοχευμένους δασμούς έως 50% – θα διευκολύνουν την αναζωογόνηση της αμερικανικής βιομηχανίας, την οποία, σύμφωνα με τον ίδιο, έχει πλήξει η απελευθέρωση του εμπορίου τα τελευταία χρόνια.
Ενώ πολλές χώρες ζητούν εξαίρεση ή τουλάχιστον μείωση των δασμών, κάποιες, όπως η Κίνα, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο μετά τις ΗΠΑ, έχουν ανακοινώσει σχέδια για αμοιβαίους δασμούς. Ο Τραμπ δήλωσε ότι θα επιβάλει ακόμη περισσότερους δασμούς στην Κίνα, αν το Πεκίνο δεν αποσύρει τα αντίμετρα του.
«Αν η Κίνα παραμείνει σταθερή, το συνολικό ποσοστό των δασμών στις εισαγωγές της στις ΗΠΑ θα φτάσει το εκπληκτικό 104%, κίνηση που πιθανότατα θα προκαλέσει περαιτέρω επιδείνωση του κλίματος κινδύνου, απότομη πτώση στις παγκόσμιες χρηματιστηριακές αγορές και επιτάχυνση της πορείας της παγκόσμιας οικονομίας προς την ύφεση», δήλωσε ο Τόνι Σίκμορ, αναλυτής της αγοράς στην IG.
Σύμφωνα με μια προκαταρκτική δημοσκόπηση της Reuters τη Δευτέρα, αναμενόταν ότι τα αποθέματα αργού πετρελαίου και καυσίμων στις ΗΠΑ θα είχαν αυξηθεί κατά περίπου 1,6 εκατομμύρια βαρέλια την προηγούμενη εβδομάδα, άλλο ένα σημάδι ότι η αγορά αναμένει αδύναμη ζήτηση.
Καθώς οι αναλυτές εκτιμούν ότι το κόστος ισοδύναμου παραγωγής αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ, τον μεγαλύτερο παραγωγό πετρελαίου στον κόσμο, ανέρχεται περίπου στα 60 δολάρια το βαρέλι, ίσως υπάρξει ένα κατώτατο όριο για το πόσο χαμηλά θα μπορούσαν να πάνε οι τιμές, καθώς κάποιοι ενδέχεται να επιλέξουν να μειώσουν τις επενδύσεις και τις γεωτρήσεις.
«Αυτό θα προκαλέσει επιβράδυνση στην ανάπτυξη της παραγωγής και πτώση της αμερικανικής παραγωγής από το τρέχον επίπεδο των 13,4 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα, αν οι τιμές παραμείνουν χαμηλές, όπως φαίνεται πιθανό. Ωστόσο, η μειωμένη δραστηριότητα αναμένεται να υποστηρίξει μια κατώτατη τιμή στην περιοχή των 50 δολαρίων ανά βαρέλι για το WTI», ανέφερε η Eurasia Group σε σημείωμα.
Goldman Sachs: Το ακραίο σενάριο για 40 δολάρια το βαρέλι
Η κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου και η στροφή του ΟΠΕΚ+ σε μεγαλύτερη παραγωγή, έχουν φέρει αναταράξεις στην αγορά του πετρελαίου με μεγάλες απώλειες στο χρηματιστήριο του «μαύρου χρυσού». Η Goldman Sachs, μάλιστα, από την πλευρά της προβλέπει ότι σε ένα «ακραίο» μεν αλλά όχι απίθανο σενάριο ότι το Brent μπορεί να πέσει και κάτω από 40 ευρώ το βαρέλι.
Συνεχίζονται οι απώλειες για το φυσικό αέριο – Κέρδη για τον χρυσό
Την πτωτική πορεία του πετρελαίου ακολουθεί το φυσικό αέριο, καθώς το μεσημέρι της Τρίτης (8/4) τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για τον Μάιο του 2025 υποχωρούν κατά 2,216% στα 36.180 δολάρια η μεγαβατώρα.
Όσον αφορά στα εμπορεύματα, ο χρυσός συνεχίζει την ανοδική του πορεία μετά τις απώλειες που σημείωσε προς το τέλος της περασμένης εβδομάδας με άνοδο 1,68% στα 3.023,61 δολάρια η ουγγιά. Ο τελευταίος «καλπασμός» του χρυσού σε ιστορικά υψηλά έχει προκαλέσει συγκρίσεις με την τελευταία φορά που η πολιτική και οικονομική αναταραχή ήταν οι κύριοι παράγοντες που οδήγησαν σε τιμές ρεκόρ, το 1980. Ωστόσο, οι παράγοντες της αγοράς λένε ότι η φύση αυτού του ράλι – και ενδεχομένως η ικανότητά του να αντέξει – φαίνεται διαφορετική.
Από την άλλη, το ασήμι συνεχίζει το ράλι ανόδου με 1,88% στα 30,16 δολάρια η ουγγιά ενώ και ο χαλκός σημειώνει κέρδη 1,72% στα 4,2578 δολάρια η ουγγιά.
Τέλος, στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο ενισχύεται κατά 0,17% σε σχέση με το ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στα 1,0936 δολάριο ανά ευρώ. Σε σύγκριση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό δολάριο κερδίζει 1,02% με την ισοτιμία να βρίσκεται στο 1,2759 δολάριο ανά στερλίνα. Η στερλίνα, με τη σειρά της, σημειώνει πτώση κατά 0,85% συγκριτικά με το ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στη 0,857 βρετανική λίρα ανά ευρώ.