27.1 C
Athens
October 3, 2024
Image default
BUSINESS

Πηγές ΤΧΣ: Ισχυρή παρακαταθήκη οι αποκρατικοποιήσεις της περασμένης χρονιάς

Η υπερκάλυψη της προσφοράς κατά 10,4 φορές στο placement της Εθνικής Tράπεζας αποτελεί νέο ιστορικό ρεκόρ (σε σχέση με προηγούμενες συναλλαγές που πραγματοποιήθηκαν στον τραπεζικό κλάδο στην ελληνική αγορά), επισημαίνουν πηγές του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Επικαλούνται το ότι η συναλλαγή πραγματοποιήθηκε με σημαντικά μικρότερο discount, της τάξεως του 1,3%, σε σχέση με την τιμή κλεισίματος της μετοχής στις 2 Οκτωβρίου 2024 και σε σχέση με αντίστοιχες ευρωπαϊκές συναλλαγές των τελευταίων ετών, όπου το μέσο discount ήταν της τάξεως του 9,5%.

Το discount σε σχέση με την ανεπηρέαστη τιμή κλεισίματος της Παρασκευής 27 Σεπτεμβρίου του 2024 ήταν επίσης χαμηλό (3,7%) συγκριτικά με τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές συναλλαγές.

Κρίνουν ότι η εξαιρετική ανταπόκριση του διεθνούς και ελληνικού επενδυτικού κοινού, δεδομένων των γεωπολιτικών εντάσεων και ακολούθων διακυμάνσεων στις διεθνείς αγορές που επικράτησαν τις τελευταίες ημέρες, καθιστά ακόμα πιο σημαντική την επιτυχία της συναλλαγής και αποτελεί έμπρακτη επιβεβαίωση της εμπιστοσύνης των επενδυτών στην Εθνική Τράπεζα.

Με τη νέα εξαιρετικά επιτυχημένη διάθεση ποσοστού 10% των μετοχών της ΕΤΕ, το ΤΧΣ ολοκληρώνει τον κύκλο αποεπένδυσής του από τις συστημικές τράπεζες και μάλιστα ένα τουλάχιστον χρόνο από την καταληκτική ημερομηνία που προέβλεπε ο νόμος του.

Σύμφωνα με τις πηγές του ΤΧΣ, η ολοκλήρωση του προγράμματος αποεπένδυσης από το ΤΧΣ σηματοδοτεί την έναρξη του νέου κεφαλαίου στο οποίο εισέρχεται ο τραπεζικός τομέας της χώρας, αφήνοντας πλέον οριστικά πίσω του την αστάθεια και την αβεβαιότητα της προηγούμενης δεκαετίας και όντας θωρακισμένος κεφαλαιακά, εύρωστος και ανταγωνιστικός, με ισχυρές προοπτικές επενδυσιμότητας και ανάπτυξης είναι έτοιμος να ανταποκριθεί σε όλες τις μελλοντικές προκλήσεις και να διαδραματίσει ουσιαστικό ρόλο στήριξης της ανάπτυξης της οικονομίας της χώρας.

Η ομάδα του ΤΧΣ σε διάστημα σχεδόν ενός έτους υλοποίησε πέντε επιτυχημένες συναλλαγές αποεπένδυσης και πιο συγκεκριμένα:

  1. Στις 9 Οκτωβρίου 2023, ολοκλήρωσε την πρώτη συναλλαγή αποεπένδυσης από τη Eurobank με ποσοστό 1,4%, έναντι συνολικού τιμήματος €93,7 εκατ., με τη Eurobank να γίνεται η πρώτη συστημική ελληνική τράπεζα μετά τη χρηματοοικονομική κρίση που πέρασε πλήρως στον ιδιωτικό τομέα. Η συναλλαγή πραγματοποιήθηκε μετά την αρχική δεσμευτική προσφορά της Eurobank, για την απόκτηση των μετοχών της μέσω στοχευμένης επαναγοράς μετοχών και την παράλληλη ολοκλήρωση διαγωνιστικής διαδικασίας σε τιμή που συμπεριελάμβανε premium της τάξης του 18,4%.
  2. Στις 12 Νοεμβρίου 2023, το ΤΧΣ συμφώνησε την πώληση του συνόλου της συμμετοχής του στην Alpha, ποσοστού 9%, σε στρατηγικό επενδυτή, την ιταλική τράπεζα UniCredit. Η συναλλαγή πραγματοποιήθηκε μετά την ολοκλήρωση διαγωνιστικής διαδικασίας όπου το ΤΧΣ δεν έλαβε ανταγωνιστική προσφορά από άλλο επενδυτή. Η UniCredit αγόρασε το σύνολο της συμμετοχής σε υπερτίμημα (premium) κατά 9,4%.
  3. Στις 17 Νοεμβρίου 2023, το ΤΧΣ ολοκλήρωσε την επιτυχή διάθεση ποσοστού 22% από το σύνολο των μετοχών (40,39%) που κατείχε στην Εθνική Tράπεζα, μέσω δημόσιας προσφοράς, σε Έλληνες και ξένους επενδυτές. Η συνολική αξία της συναλλαγής ανήλθε στα €1,07 δισεκατομμύρια. Η υπερκάλυψη ξεπέρασε κάθε προσδοκία προσελκύοντας ισχυρότατο ενδιαφέρον από κορυφαίους διεθνείς θεσμικούς επενδυτές. Η συναλλαγή ήταν η δεύτερη ευρωπαϊκή ιδιωτικοποίηση άνω του €1 δισ. που πραγματοποιήθηκε μέσω placement, από τότε που η ιρλανδική κυβέρνηση πούλησε μερίδιο €3,4 δισ. στην Allied Irish Bank το 2017 (με τότε discount 43%).
  4. Στις 6 Μαρτίου του 2024, το ΤΧΣ ολοκλήρωσε τη διάθεση του συνόλου των μετοχών που κατείχε στην Πειραιώς. Η συνολική αξία της συναλλαγής άγγιξε τα €1,35 δισεκατομμύρια. Η συναλλαγή αποτέλεσε την πλέον επιτυχημένη διάθεση μετοχών μέσω Δημόσιας Προσφοράς σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Παράλληλα αποτέλεσε και τη μεγαλύτερη ιστορικά ιδιωτικοποίηση μέσω δευτερογενούς τοποθέτησης στη χώρα μας, με υπερτίμημα 0,35% σε σχέση με την τιμή κλεισίματος την προηγούμενη ημέρα ανακοίνωσης της προσφοράς, κάτι που δεν είχε προηγούμενο διεθνώς. Η υπερκάλυψη της διάθεσης της συμμετοχής στην Τράπεζα Πειραιώς ήταν 8 φορές για τη συνολική προσφορά.
  5. Στις 2 Οκτωβρίου 2024, το ΤΧΣ ολοκλήρωσε τη δεύτερη επιτυχή διάθεση ποσοστού 10% από το σύνολο των μετοχών (18,39%) που κατείχε στην Εθνική Tράπεζα, σε Έλληνες και ξένους επενδυτές, μετά την πάροδο του απαραίτητου χρονικού διαστήματος που όριζε το συμφωνηθέν πλαίσιο αποεπένδυσης. Η συνολική αξία της συναλλαγής ανήλθε στα €691 εκατομμύρια.

Related posts

Τιτάν: Με νέα μονάδα έτοιμου σκυροδέματος στο Ελληνικό

banks

Με τη χρυσή σφραγίδα του JCI επαναπιστοποιήθηκε το «Ερρίκος Ντυνάν»

banks

Allianz Ευρωπαϊκή Πίστη: Ρεκόρ επιστροφής ασφαλίστρων για τον «Ασφαλιστικό Γονέα»

banks

Ideal Holdings: Μεταξύ 5,5%-5,9% το εύρος απόδοσης για το ομόλογο

banks

ΔΕΘ: Μετατίθεται για την περίοδο 11-20 Σεπτεμβρίου το πολιτικο-οικονομικό φόρουμ της ΔΕΘ-Helexpo

banks

Στο πρόγραμμα ΟΠΑΠ Forward εντάχθηκε η Softweb

banks