“Χρειαζόμαστε έναν αμυντικό προϋπολογισμό τουλάχιστον 80 δισεκατομμυρίων, μάλλον 90 δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως από το 2028 και μετά για να καλύψουμε τις απαιτήσεις που έχουμε λόγω της αυστηρότερης κατάστασης ασφαλείας”, δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους σε συνέντευξή του στον όμιλο μέσων ενημέρωσης Funke.
Όπως μεταδίδει το Politico, ο Πιστόριους πιστεύει ότι ο γερμανικός στρατός πρέπει να είναι έτοιμος για πόλεμο, κάτι που σημαίνει ότι απαιτούνται περισσότερες δαπάνες.
Ο Πιστόριους αναφέρθηκε συγκεκριμένα στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, στο πλαίσιο του πολέμου στην Ουκρανία, ο οποίος έχει απειλήσει να επιτεθεί σε συμμάχους που υποστηρίζουν το Κίεβο στην προσπάθειά του να αμυνθεί.
“Εάν ο Πούτιν επιτεθεί, πρέπει να είμαστε σε θέση να διεξάγουμε πόλεμο”, δήλωσε ο Γερμανός πολιτικός στη συνέντευξη που δημοσιεύθηκε το Σάββατο.
Τα σχόλια αυτά έρχονται εν μέσω πιέσεων προς τα μέλη του ΝΑΤΟ να αυξήσουν τις αμυντικές τους δαπάνες, με τον νέο Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε να υποστηρίζει ότι τα μέλη της συμμαχίας πρέπει να δαπανούν “πολύ περισσότερα” για την Άμυνα από τον τρέχοντα στόχο του 2% του ΑΕΠ.
Ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ φέρεται να έχει πει σε Ευρωπαίους αξιωματούχους ότι θέλει οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ να αυξήσουν τις δαπάνες αυτές στο 5% του ΑΕΠ.
Η πρόταση του Πιστόριους
Προκειμένου να διασφαλιστεί μια τέτοια αύξηση του προϋπολογισμού, ο Πιστόριους προτείνει μια μεταρρύθμιση του φρένου χρέους της Γερμανίας, το οποίο θέτει ένα συνταγματικό ανώτατο όριο στο δημοσιονομικό έλλειμμα.
“Νομίζω ότι είναι πολιτικά λανθασμένο να επιμένουμε αυστηρά στο φρένο χρέους στην τρέχουσα κατάσταση”, δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Άμυνας. “Αν χρηματοδοτήσουμε τις απαραίτητες δαπάνες για την άμυνά μας από τον κανονικό προϋπολογισμό, αυτό στραγγαλίζει την ικανότητα του κράτους να δράσει, θέτει σε κίνδυνο την κοινωνική ασφάλεια και έτσι ενισχύει τα εξτρεμιστικά κόμματα”.
Το φρένο χρέους, το οποίο ενσωματώθηκε στο γερμανικό Σύνταγμα από την τότε καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ το 2009, περιορίζει το διαρθρωτικό δημοσιονομικό έλλειμμα στο 0,35% του ΑΕΠ και έχει επικριθεί όλο και περισσότερο ως μη εναρμονισμένο με τις σύγχρονες πραγματικότητες.
Ο Πιστόριους τάχθηκε επίσης υπέρ της συμμετοχής της Γερμανίας σε μια ευρωπαϊκή προσπάθεια για την αποστολή ειρηνευτικών δυνάμεων στην Ουκρανία – αλλά τόνισε ότι ένα τέτοιο σχέδιο θα μπορούσε να εφαρμοστεί μόνο όταν τελειώσει ο πόλεμος.