Οριακά υψηλότερα σε σχέση με τον Δεκέμβριο κινήθηκε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον πρώτο μήνα του 2025 εξαιτίας κυρίως της ανόδου των τιμών στην ενέργεια. Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat, o πληθωρισμός τον Ιανουάριο στην Ελλάδα κατέγραψε μικρή άνοδο στο 3,1% από 2,9% τον Δεκέμβριο και 3% στον Νοέμβριο.
Αν και ο δείκτης τροφίμων, ποτών και καπνού σημείωσε αύξηση 0,1% από – 0,2% τον Δεκέμβριο, ήταν από τους χαμηλότερους μεταξύ των κρατών-μελών της ευρωζώνης.
Για το σύνολο των χωρών της ζώνης του ευρώ, τα στοιχεία δείχνουν μικρή επιτάχυνση του πληθωρισμού στο 2,5% από 2,4% τον Ιανουάριο καταδεικνύοντας στους υπεύθυνους χάραξης της νομισματικής πολιτικής ότι μπορεί να είμαστε κοντά στο στόχο του 2% ωστόσο ακόμα δεν έχει επιτευχθεί.
Euro area #inflation expected to be 2.5% in January 2025, up from 2.4% in December 2024. Components: services +3.9%, food, alcohol & tobacco +2.3%, energy 1.8%, other goods +0.5% – flash estimate https://t.co/pcygk95Ufu pic.twitter.com/iE9IeWLOsu
— EU_Eurostat (@EU_Eurostat) February 3, 2025
Με βάση τα στοιχεία της Eurostat, η Ελλάδα κατέγραψε τον 6ο υψηλότερο πληθωρισμό στην ευρωζώνη. Πιο συγκεκριμένα στη χώρα μας παρατηρήθηκε αύξηση στον ρυθμό ανόδου των τιμών σε τρόφιμα, ποτά και καπνό καθώς τον Ιανουάριο κατεγράφη άνοδος 0,1% έναντι μείωσης 0,2% τον Δεκέμβριο. Πρόκειται για τον χαμηλότερο πληθωρισμό τροφίμων μεταξύ των κρατών της Ευρωζώνης. Αύξηση παρατηρήθηκε και στον ρυθμό ανόδου των τιμών στην ενέργεια με τον σχετικό δείκτη στην Ελλάδα να διαμορφώνεται στο 2,5% από μόλις 0,7% τον Δεκέμβριο και μείωσης 2,3% τον Νοέμβριο. Σε υψηλά επίπεδα παρέμεινε ο πληθωρισμός στον κλάδο των υπηρεσιών, οι οποίες αυξήθηκαν κατά 5,5% έναντι 5,6% τους δύο τελευταίους μήνες του 2024.
Σε επίπεδο ευρωζώνης, ο ρυθμός αύξησης των τιμών στον κλάδο των τροφίμων-ποτών και καπνού κατέγραψε μικρή επιβράδυνση στο 2,3% (από 2,6% τον προηγούμενο μήνα) και οι τιμές στις υπηρεσίες υποχώρησαν οριακά στο 3,9% έναντι 4% τον Δεκέμβριο. Ο πληθωρισμός του Ιανουαρίου στην ενέργεια αυξήθηκε στο 1,8% έναντι μόλις 0,1% τον τελευταίο μήνα του προηγούμενου έτους.
Αναφορικά με την εικόνα που παρουσίασε ο πληθωρισμός του Ιανουαρίου στις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές οικονομίες, στη Γερμανία ο πληθωρισμός διατηρήθηκε αμετάβλητος στο 2,8% όπως και στη Γαλλία στο 1,8%. Αντίθετα στην Ιταλία αυξήθηκε στο 1,7% από 1,4% τον Δεκέμβριο και στην Ισπανία στο 2,9% από 2,8% στο τέλος του 2024.