27.1 C
Athens
June 27, 2024
Image default
ECONOMY

ΠΟΜΙΔΑ: Να παραταθούν έως 20 Ιουλίου οι προθεσμίες πυροπροστασίας και καθαρισμού οικοπέδων

Την παράταση όλων των ισχυουσών προθεσμιών τουλάχιστον μέχρι την 20ή Ιουλίου 2024, τον περιορισμό του προστίμου μη υποβολής δήλωσης καθαρισμού στο ποσό των 100 ευρώ, τη μη επιβολή του προστίμου των 1.000€ ή την άσκηση οποιασδήποτε ποινικής δίωξης χωρίς προηγούμενη έγγραφη ατομική ειδοποίηση του κάθε ιδιοκτήτη οικοπέδου από τον οικείο δήμο και την άμεση λειτουργία της πλατφόρμας του ΥΠΕΝ για τα κτήρια εντός δασικών περιοχών, ζητεί, μεταξύ άλλων, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) με επείγουσα επιστολή της προς τους υπουργούς Περιβάλλοντος & Ενέργειας και Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, Θόδωρο Σκυλακάκη και Βασίλη Κικίλια.

Αναλυτικά, στην επιστολή της η ΠΟΜΙΔΑ επισημαίνει πως «οι ισχύουσες προθεσμίες είναι απόλυτα ανεπαρκείς και η επικείμενη λήξη τους θα αποθαρρύνει τους πολίτες από οποιαδήποτε περαιτέρω ενέργεια και προσπάθειά τους, ζητούμε και πάλι τις εξής απόλυτα αναγκαίες αλλαγές στις ισχύουσες σχετικές ρυθμίσεις, ώστε αυτές να είναι λογικές, εφαρμόσιμες και αποτελεσματικές, και να μην αιφνιδιάζουν τους πολίτες, για τους οποίους η συμμόρφωση με αυτές δεν είναι ούτε πάντοτε εύκολη, ούτε δωρεάν, ιδιαίτερα για όσους κατοικούν μακράν από τα περιουσιακά στοιχεία τους».

Με αυτό το σκεπτικό, ζητεί:

1. Την παράταση όλων των ισχυουσών προθεσμιών τουλάχιστον μέχρι την 20ή Ιουλίου 2024.

2. Τον περιορισμό του προστίμου μη υποβολής δήλωσης καθαρισμού στο ποσό των 100 ευρώ.

3. Τη μη επιβολή του απαράδεκτου προστίμου των 1.000€ ή την άσκηση οποιασδήποτε ποινικής δίωξης χωρίς προηγούμενη έγγραφη ατομική ειδοποίηση του κάθε ιδιοκτήτη οικοπέδου από τον οικείο Δήμο για την υποχρέωση του εντός ρητής προθεσμίας καθαρισμού του οικοπέδου του.

4. Την άμεση λειτουργία της πλατφόρμας του ΥΠΕΝ για τα κτίρια εντός δασικών περιοχών.

5. Τη δυνατότητα ηλεκτρονικής δήλωσης επί μέρους καθέτων ιδιοκτησιών, ώστε ο κάθε ιδιοκτήτης καθέτου να αναλαμβάνει την ευθύνη που του αναλογεί και να μην καθίσταται υπόλογος για το ότι οι ιδιοκτήτες των λοιπών καθέτων ιδιοκτησιών δεν έχουν εκπληρώσει τις αντίστοιχες υποχρεώσεις τους.

6. Τη δυνατότητα διόρθωσης των ηλεκτρονικών δηλώσεων και την προσθήκη πεδίου σημειώσεων.

7. Την κατάργηση της δυνατότητας υποβολής ανώνυμων καταγγελιών».

Απευθυνόμενη στους δύο υπουργούς, η ομοσπονδία υπογραμμίζει πως «ουδείς παραγνωρίζει την αξία της τεράστιας προσπάθειας των υπουργείων σας να ελαχιστοποιηθούν οι καταστροφές από τις πυρκαγιές του επερχομένου θέρους. Η οργάνωσή μας από την πρώτη στιγμή, το πρώτο που συνέστησε στα μέλη της και όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων είναι να κάνουν αμέσως παν το δυνατόν για τον καθαρισμό των ιδιοκτησιών τους.

Εν τούτοις, από την ισχύουσα νομοθεσία, η οποία προωθήθηκε χωρίς καμιά ουσιαστική διαβούλευση και χωρίς καμιά εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών σε εθνικό επίπεδο, και χωρίς να έχει ανοίξει έως σήμερα η πλατφόρμα για τα δασικά, από τους πολίτες εξακολουθεί να ζητείται το αδύνατον, είτε για λόγους υποκειμενικούς, όπως η ύπαρξη περιουσιακών στοιχείων μακράν του τόπου διαμονής τους, η έλλειψη χρημάτων για την πληρωμή των συνεργείων καθαρισμού κλπ., είτε για λόγους αντικειμενικούς όπως είναι η αδυναμία εξεύρεσης συνεργείων καθαρισμού και κυρίως το αστρονομικό κόστος των παράλογων κυριολεκτικά παρεμβάσεων που ζητούνται στις ιδιοκτησίες με κτίσματα εντός ή πλησίον δασικών περιοχών».

Related posts

Η έκπληξη που φέρνει πιο κοντά την επενδυτική βαθμίδα

banks

Προϋπολογισμός: 10 στοιχήματα και προκλήσεις για το 2024

banks

Market Pass: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα – Πότε θα γίνουν οι πληρωμές

banks

e-ΕΦΚΑ: 10 ηλεκτρονικές υπηρεσίες «λύνουν τα χέρια» των μη μισθωτών

banks

Ευρωβαρόμετρο: Το 56% των Ελλήνων βλέπει χειρότερη την οικονομία σε ένα χρόνο

banks

Οικοδομική δραστηριότητα: Ανοδικά οι άδειες, καθοδικά ο όγκος – Η εικόνα ανά Περιφέρεια

banks