31.4 C
Athens
July 7, 2024
Image default
WORLD

Πούτιν: Πιστεύω στην “ειλικρινή” πρόθεση του Τραμπ να τελειώσει τον πόλεμο στην Ουκρανία

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι η Μόσχα λαμβάνει σοβαρά υπόψη τις δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ ότι έχει προτάσεις για τον γρήγορο τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.

“Δεν είμαι εξοικειωμένος με τις πιθανές προτάσεις του για το πώς σκοπεύει να το κάνει αυτό, και αυτό είναι, φυσικά, το βασικό ερώτημα”, είπε ο Πούτιν σε συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη στην Αστάνα του Καζακστάν, όπου συμμετείχε σε σύνοδο κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης. “Αλλά δεν έχω καμία αμφιβολία ότι το λέει αυτό ειλικρινά και θα το υποστηρίξουμε”.

Ο ηγέτης του ρωσικού κράτους μίλησε μια ημέρα αφότου ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολόντιμιρ Ζελένσκι δήλωσε στο Bloomberg TV σε συνέντευξή του ότι ο Τραμπ “πρέπει να μας πει σήμερα” ποια θα ήταν τα σχέδιά του για τον τερματισμό του πολέμου εάν κερδίσει τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου στις ΗΠΑ. Ο Ζελένσκι προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε πρόταση πρέπει να αποφεύγει την παραβίαση της κυριαρχίας της Ουκρανίας.

Ο Πούτιν είπε στους δημοσιογράφους ότι είδε μέρος του ντιμπέιτ της περασμένης εβδομάδας μεταξύ Τραμπ και Τζο Μπάιντεν, ωστόσο αρνήθηκε να το σχολιάσει. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ αντιμετωπίζει αυξανόμενη πίεση να αποσύρει την υποψηφιότητά του για επανεκλογή μετά την κριτική για την κακή του επίδοση στη συζήτηση.

Ο Τραμπ δεν εξήγησε πώς πιστεύει ότι θα φέρει ένα τέλος στον πόλεμο που βρίσκεται πλέον στον τρίτο χρόνο του. Το Politico ανέφερε αυτή την εβδομάδα ότι εξετάζει μια συμφωνία με τη Ρωσία, βάσει της οποίας το ΝΑΤΟ θα δεσμευόταν να μην επεκταθεί ανατολικότερα, συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας και της Γεωργίας, επικαλούμενος δύο ειδικούς εθνικής ασφάλειας που θεωρούνται πολιτικά ευθυγραμμισμένοι με τον τέως πρόεδρο των ΗΠΑ.

Ο Πούτιν είχε δηλώσει τον περασμένο μήνα ότι η Ουκρανία θα έπρεπε να αποσυρθεί από τέσσερις ανατολικές περιοχές που εν μέρει κατείχαν οι ρωσικές δυνάμεις ως προϋπόθεση για ειρηνευτικές συνομιλίες. Σύμφωνα με τους όρους του, που απορρίφθηκαν αμέσως από το Κίεβο και τους συμμάχους του στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, η Ουκρανία θα έπρεπε επίσης να αποκλείσει το ενδεχόμενο να ενταχθεί στο NATO.

Ο Πούτιν είπε στην Αστάνα ότι η Ρωσία δεν θα κηρύξει κατάπαυση του πυρός προτού η Ουκρανία συμφωνήσει να λάβει “μη αναστρέψιμα” βήματα που απαιτούνται από τη Μόσχα, χωρίς να διευκρινίσει ποια θα είναι αυτά.

“Μια κατάπαυση του πυρός χωρίς την επίτευξη τέτοιων συμφωνιών είναι αδύνατη”, είπε.

Ο Ρώσος πρόεδρος απέκλεισε επίσης το ενδεχόμενο επανέναρξης των συνομιλιών με τις ΗΠΑ για τη στρατηγική σταθερότητα μέχρι και μετά τις εκλογές. Η Ρωσία πρέπει πρώτα να “καταλάβει τις διαθέσεις και τις προτιμήσεις της μελλοντικής κυβέρνησης”, είπε ο Πούτιν.

Ξεχωριστά, ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Josep Borrell, δήλωσε ότι θα ήταν “πολύ δύσκολο να συνεχιστεί ο εξοπλισμός της Ουκρανίας” χωρίς την υποστήριξη των ΗΠΑ.

“Θα μπορέσουν οι Ευρωπαίοι να συνεχίσουν να υποστηρίζουν στρατιωτικά την Ουκρανία ακόμα κι αν οι ΗΠΑ δεν το κάνουν;” είπε ο Μπορέλ σε συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων στη Μαδρίτη. “Σίγουρα είναι δύσκολο αλλά όχι αδύνατο. Υπάρχει όμως η πολιτική βούληση; Έχω τις αμφιβολίες μου”.

Related posts

Υπεγράφη η στρατηγικής σημασίας συμφωνία της Ευρώπης με την Αίγυπτο – Oι δηλώσεις

banks

Drone καταρρίφθηκε πάνω από τη βάση των ΗΠΑ στο βόρειο Ιράκ

banks

Ορμπάν κατά ηγεσίας ΕΕ: Το καπελάκι τους και δρόμο μετά τις ευρωεκλογές, δεν αξίζουν δεύτερη ευκαιρία

banks

Μπαχρέιν: Την “ανταλλαγή ομήρων” μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς ζητά ο πρίγκιπας Σαλμάν

banks

Ισραήλ – Γάζα – ΟΗΕ: Η Γαλλία δεν προγραμματίζει νέα χρηματοδότηση της Unrwa κατά το πρώτο τρίμηνο του 2024

banks

Η Αργεντινή, παραζαλισμένη από τον πληθωρισμό, ετοιμάζεται να ψηφίσει για τον επόμενο πρόεδρό της

banks