Πρεμιέρα για την 6ημερη εργασία: Τι αλλαγές φέρνει

Επίσημη πρεμιέρα κάνει από σήμερα, Δευτέρα 1η Ιουλίου, η εξαήμερη εργασία, καθώς σε δύο μεγάλες κατηγορίες επιχειρήσεων θα μπορεί να εφαρμόζεται το συγκεκριμένο νέο καθεστώς, με προσαύξηση 40% επί της πρόσθετης απασχόλησης.

Η διαδικασία μπορεί να ξεκινήσει χωρίς να απαιτείται η συναίνεση των εργαζομένων, καθώς οι εργοδότες μπορούν να κάνουν χρήση του διευθυντικού δικαιώματος που τους παρέχει πια η νομοθεσία (ν. 5053/23). Τίθεται χρονικό όριο κατά την εργασία την 6η μέρα της εβδομάδα και έτσι οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να απασχοληθούν περισσότερο από 8 ώρες.

Οι επιχειρήσεις υποχρεώνονται να ακολουθήσουν συγκεκριμένα έξι βήματα, για να έχουν τη δυνατότητα να κάνουν χρήση του δικαιώματος που αποκτούν, για να θέσουν σε ισχύ το καθεστώς της εξαήμερης εργασίας. Ειδικότερα, το μέτρο αφορά τις εξής δύο κατηγορίες εταιρειών:

  1. Επιχειρήσεις – εκμεταλλεύσεις συνεχούς λειτουργίας με σύστημα εναλλασσόμενων βαρδιών, στις οποίες οι εργαζόμενοι απασχολούνται σε 5ήμερη εβδομαδιαία εργασία.
  2. Επιχειρήσεις – εκμεταλλεύσεις που δεν είναι από τη φύση τους συνεχούς λειτουργίας, αλλά είναι δυνατόν να λειτουργήσουν κατά τις ημέρες από Δευτέρα έως Σάββατο, επί 24 ώρες, με σύστημα εναλλασσόμενων βαρδιών και στις οποίες οι εργαζόμενοι απασχολούνται σε 5νθήμερη εβδομαδιαία εργασία σε εξαιρετικές περιπτώσεις, κατά τις οποίες η επιχείρηση παρουσιάζει απρόβλεπτα ιδιαίτερο αυξημένο φόρτο εργασίας.

Προσαύξηση από 40% έως και 115%

Η προσαύξηση θα είναι 40% για την εργασία κατά την έκτη μέρα. Για επιχειρήσεις, όμως, που μπορούν να απασχολούν προσωπικό τις Κυριακές και τις αργίες, υπάρχει προσαύξηση 75% ειδικά γι’ αυτές τις περιπτώσεις. Άρα, σε πολύ ειδικές συνθήκες η πρόσθετη αμοιβή μπορεί να φτάνει έως και το 115% για την απασχόληση κατά την έκτη ημέρα.

Υπενθυμίζεται ότι η αρχική έναρξη της διαδικασίας είχε προβλεφθεί να γίνει την 1η Μαρτίου του τρέχοντος έτους. Όμως λόγω της ανάγκης για καλύτερη προετοιμασία των επιχειρήσεων επί της νέας διαδικασίας, σε συνδυασμό και με την ταυτόχρονη επέκταση της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας, αλλά ίσως και λόγω ευρωεκλογών, αποφασίστηκε η έναρξη της εξαήμερης απασχόλησης να πραγματοποιηθεί την 1η Ιουλίου.

Σε κάθε περίπτωση, η εργασία κατά την έκτη μέρα της εβδομάδας, τελεί υπό την επιφύλαξη της τήρησης των χρονικών ορίων εργασίας των εργαζομένων, καθώς και της εφαρμογής των κανόνων για την υγεία και την ασφάλειά τους.

Οι προϋποθέσεις για τους εργοδότες

Οι προϋποθέσεις που έχει ο εργοδότης, ώστε να μπορεί πρακτικά να εφαρμόσει την εξαήμερη απασχόληση στην επιχείρησή του, είναι οι ακόλουθες:

  • Δήλωση στο Πληροφοριακό Σύστημα Εργάνη ΙΙ, όπου θα ξεκαθαρίζεται ότι η εν λόγω επιχείρηση ανήκει στη συγκεκριμένη κατηγορία όσων μπορούν να ενταχθούν σε καθεστώς εξαήμερης εργασίας.
  • Πρόσκληση του εργοδότη (διευθυντικό δικαίωμα) προς τους εργαζόμενους για εργασία την έκτη μέρα.
  • Απασχόληση των εργαζομένων κατά την έκτη μέρα, με ανώτατο χρονικό όριο τις 8 ώρες.
  • Απαγόρευση απασχόλησης με υπερεργασία ή υπερωρία κατά την έκτη μέρα.
  • Καταβολή προσαύξησης κατά την έκτη μέρα, πέραν του ημερομισθίου, ύψους 40%.

Οι έλεγχοι

Επισημαίνεται ότι οι επιχειρήσεις που επικαλούνται απρόβλεπτα αυξημένο φόρτο εργασίας για να εφαρμόσουν σύστημα εξαήμερης απασχόλησης, πρέπει να το δηλώσουν στην Επιθεώρηση Εργασίας, πριν από την ανάληψη υπηρεσίας από τον εργαζόμενο.

Οι επιχειρήσεις που θα το πράξουν πρέπει να γνωρίζουν ότι υπόκεινται σε έλεγχο από τις αρμόδιες υπηρεσίες για να μπορεί να αποδειχθεί στην πράξη ο «απρόβλεπτα αυξημένος φόρτος εργασίας».

Επίσης, πρέπει να τονιστεί ότι, σε αυτήν τη φάση, εκτός της εξαήμερης απασχόλησης τίθενται οι ξενοδοχειακές και οι επισιτιστικές επιχειρήσεις. Η απασχόληση κατά την έκτη μέρα της εβδομάδας δεν χορηγείται σε μέρα ανάπαυσης (ρεπό). Όταν στις επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις αυτής της κατηγορίας εφαρμόζονται νυχτερινές βάρδιες σε πενθήμερη βάση, τότε απαγορεύεται η απασχόληση των εργαζόμενων κατά την έκτη μέρα να πραγματοποιείται σε νυχτερινή βάρδια.

Τα θολά σημεία

Υπάρχουν, όμως, και θολά σημεία ως προς την εφαρμογή της εξαήμερης εργασίας. Όπως επισημαίνει ο καθηγητής ΕΚΠΑ και πρόεδρος της Ένωσης για την Υπεράσπιση της Εργασίας και του Κοινωνικού Κράτους (ΕΝΥΠΕΚΚ), Αλέξης Μητρόπουλος, ούτε ο νόμος ούτε η υπουργική απόφαση που ακολούθησε διευκρινίζουν «ποιο θα είναι το συνολικά εβδομαδιαίο ωράριο των εργαζομένων που καλούνται να εργαστούν και την έκτη μέρα με απόφαση του εργοδότη, αν δηλαδή θα λογίζονται 48 ή 40 ώρες την εβδομάδα».

Επίσης, δεν διευκρινίζεται αν η έκτη μέρα που θα απασχολείται ο εργαζόμενος «θα λαμβάνεται υπόψη για την ασφάλισή του». Επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, ο ΕΦΚΑ λαμβάνει υπόψη πέντε ημέρες ασφάλισης την εβδομάδα, άρα 25 ημέρες ασφάλισης τον μήνα, στο ανώτατο επίπεδο, πλην ορισμένων εξαιρέσεων, όπως είναι όσοι κατέχουν Βαρέα και Ανθυγιεινά Ένσημα (ΒΑΕ) ή όσοι είναι ναυτικοί.

Σε ό,τι αφορά την εργασία την Κυριακή και τις αργίες, από την 1η Ιουλίου προστίθενται οι εξής επιχειρήσεις:

  • Εκπαιδευτικά κέντρα πιλότων, πληρωμάτων και τεχνικών αεροσκαφών, καθώς και εκπαιδευτικών κέντρων προσωπικού επίγειας εξυπηρέτησης αεροσκαφών και επιβατών. Προϋπόθεση είναι να εξυπηρετούν επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις που λειτουργούν επί 24 ώρες ημερησίως και επτά ημέρες την εβδομάδα.
  • Βιομηχανίες τροφίμων και επιχειρήσεις εμφιάλωσης φυσικού μεταλλικού νερού, παραγωγής αναψυκτικών με παρασκευή προϊόντων εμφιάλωσής τους.
  • Οργάνωσης συνεδρίων.
  • Καλλιέργειας θερμοκηπίων με παρασκευή και συσκευασία προϊόντων θερμοκηπίου.

Hot this week

Business Banking Εθνικής Τράπεζας: Στο επίκεντρο η ανάπτυξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας

Έπειτα από μια περίοδο πρωτοφανών προκλήσεων, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ο ακρογωνιαίος λίθος της ελληνικής και ευρωπαϊκής οικονομίας, στρέφουν το βλέμμα τους στο μέλλον και είναι έτοιμες να κάνουν με μεγαλύτερη σιγουριά τα επόμενα βήματα για να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Η Εθνική Τράπεζα, αναγνωρίζοντας τη δυναμική και την σημασία των ΜμΕ, στηρίζει έμπρακτα την ανάπτυξή τους

Alpha Bank: Άμεσες πληρωμές μέσω του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος SEPA

Την υπηρεσία των άμεσων πληρωμών για συναλλαγές εντός της ελληνικής Επικράτειας μέσω του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος SEPA,ανακοίνωσε ότι εφαρμόζει πρώτη η Αlpha Bank.   Ειδικότερα, από τα ξημερώματα της Κυριακής, 10 Ιανουαρίου 2021, η Alpha Bank είναι η μόνη τράπεζα στην Ελλάδα που έχει ενταχθεί πλήρως στη νέα υποδομή 24/7/365 του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος πληρωμών SEPA, έχοντας ολοκληρώσει…

Eurobank:Ζημιές 1,081δισ. €

Το συνολικό αποτέλεσμα της Eurobank Holdings ήταν αρνητικό σε...

Γεωπολιτικές εντάσεις, τσουνάμι δασμών, αστάθεια. Το σημερινό περιβάλλον – χαρακτηριζόμενο από διαρκείς ανατροπές – κρύβει τεράστιες προκλήσεις και παγίδες. Πόσο καλά είναι «εξοπλισμένη» η Ευρώπη για να αντιμετωπίσει τα όσα έρχονται; Πού θα πρέπει να δώσουν έμφαση οι κυβερνήσεις και πώς μπορεί να κινηθεί σε ένα τέτοιο περιβάλλον μία μικρή οικονομία όπως η Ελλάδα; Συζητήσαμε

08:51, Σάββατο 19 Απριλίου 2025 πολιτική Φωτογραφία: Intime «Η νέα ανακοίνωση του οίκου Standard & Poor’s αποτελεί μια ακόμα διεθνή αντικειμενική αναγνώριση του μετρήσιμου αποτελέσματος που παράγει η συστηματική και αποφασιστική οικονομική πολιτική των κυβερνήσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη, μια οικονομική πολιτική που συνδυάζει τη δημοσιονομική στοχοθεσία και σύνεση με την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή»

Ζελένσκι: “Δεν είμαστε προτεραιότητα σήμερα”

Ανταπόκριση από την Κωνσταντινούπολη Επίσκεψη εργασίας πραγματοποίησε το Σάββατο ο Ουκρανός προέδρος, Βολοντιμίρ Ζελένσκι στην Κωνσταντινούπολη, όπου έγινε δεκτός από τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν, ενώ την Κυριακή έγινε δεκτός από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, στο Φανάρι. Η επίσκεψη Ζελένσκι επανέφερε στην επικαιρότητα το Ουκρανικό, τη στιγμή που η φωτιά στη Μέση Ανατολή συνεχίζει να καίει.

Κίνα: Εκτέλεση ενός Γάλλου πολίτη που είχε καταδικαστεί σε θάνατο το 2010 για παράνομη διακίνηση ναρκωτικών

Συνεχης ενημερωση ΔΙΕΘΝΗ Κυριακή, 05-Απρ-2026 12:43 Εκτύπωση Αποστολή με email Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου Μικρότερο μέγεθος κειμένου Το Πεκίνο εκτέλεσε έναν Γάλλο πολίτη που είχε καταδικαστεί σε θάνατο το 2010 για παράνομη διακίνηση ναρκωτικών, ανακοίνωσε σήμερα η πρεσβεία της Κίνας στη Γαλλία σε μία ανάρτησή της στον επίσημο λογαριασμό της στο WeChat.

Τσουκαλάς για ανάρτηση Μητσοτάκη: Η μόνη δημοκρατική διέξοδος είναι να προκηρύξει εκλογές

Τσουκαλάς για ανάρτηση Μητσοτάκη: Η μόνη δημοκρατική διέξοδος είναι να προκηρύξει εκλογές 12:53, Κυριακή 05 Απριλίου 2026 Πολιτική Φωτογραφία: Intime «Στον ΟΠΕΚΕΠΕ συναντήθηκαν η διαφθορά και ο πελατειασμός της διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.  Όταν έρχονται σωρηδόν δικογραφίες για υπουργούς και δεκάδες βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, αυτό πιστοποιεί το καθετοποιημένο σύστημα διασπάθισης των κοινοτικών πόρων. Με

Δελτίο στα αεροπορικά καύσιμα για τέσσερα αεροδρόμια της βόρειας Ιταλίας

Μία από τις μεγάλες εταιρίες που προμηθεύει με καύσιμα τα αεροδρόμια Μιλάνο Λινάτε, της Μπολόνια, του Τρεβίζο και της Βενετίας, ανακοίνωσε περιορισμούς μέχρι τις 9 Απριλίου. Όπως έγινε γνωστό, προτεραιότητα στον ανεφοδιασμό καυσίμων τις ημέρες αυτές θα δοθεί σε πτήσεις διάρκειας μεγαλύτερης των τριών ωρών, σε κυβερνητικά αεροσκάφη και σε πτήσεις που εξυπηρετούν υγειονομικές ανάγκες.

Σερβία: Εκρηκτικά κοντά σε αγωγό που μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο στην Ουγγαρία

Εκρηκτική ύλη κοντά σε αγωγό που μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο στην Ουγγαρία εντόπισαν οι σερβικές αρχές, στην περιοχή Κάνιζα, στην Βοϊβοντίνα. Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι "βρέθηκαν δύο σάκοι με εκρηκτική ύλη μεγάλης καταστροφικής ισχύος και πυροκροτητές, 15 χιλιόμετρα μακριά από τα σύνορα με την Ουγγαρία και πολύ κοντά σε

Χαμός on air για την υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ – Άγρια κόντρα ανάμεσα στην Σοφία Βούλτεψη και την Βάσια Αναστασίου

12:09, Κυριακή 05 Απριλίου 2026 Πολιτική Πολιτική κόντρα ξέσπασε σε πρωινή εκπομπή της ΕΡΤ ανάμεσα στη βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Σοφία Βούλτεψη, την Βάσια Αναστασίου, μέλος της Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ και τον Κώστα Μπούμπα, βουλευτή της Ελληνικής Λύσης. Η ένταση στη συζήτηση των τριών εκπροσώπων των κομμάτων ξέσπασε με αφορμή το θέμα του σκανδάλου του

Φωτεινή Αραμπατζή για ΟΠΕΚΕΠΕ: Ζητώ από τους συναδέλφους μου να ψηφίσουν την σύσταση προανακριτικής επιτροπής – Δεν έχω τίποτα να φοβηθώ

Φωτεινή Αραμπατζή για ΟΠΕΚΕΠΕ: Ζητώ από τους συναδέλφους μου να ψηφίσουν την σύσταση προανακριτικής επιτροπής – Δεν έχω τίποτα να φοβηθώ 11:43, Κυριακή 05 Απριλίου 2026 Πολιτική «Θέτω τον εαυτό μου, χωρίς καμία επιφύλαξη, στη διάθεση κάθε αρμόδιας Αρχής προκειμένου να διερευνηθεί πλήρως η υπόθεση, που με αφορά στη δεύτερη δικογραφία για τον ΟΠΕΚΕΠΕ» τονίζει

Ο ιρανικός στρατός κατέρριψε ένα αμερικανικό αεροσκάφος και δύο ελικόπτερα κατά την επιχείρηση διάσωσης του δεύτερου αμερικανού πιλότου

Οι ιρανικές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν σήμερα ότι κατέρριψαν τρία στρατιωτικά αεροσκάφη των ΗΠΑ τα οποία συμμετείχαν στην επιχείρηση έρευνας και διάσωσης του δεύτερου μέλους του πληρώματος του αμερικανικού F-15 το οποίο κατέπεσε στο Ιράν την Παρασκευή. Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε σημειώσει λίγο νωρίτερα ότι αυτός ο αξιωματικός διασώθηκε και είναι "σώος και ασφαλής"
spot_img

Related Articles

Popular Categories