26.3 C
Athens
June 29, 2024
Image default
WORLD

Προεδρικές εκλογές στο Ιράν: Ο Χαμενεΐ ζήτησε υψηλή συμμετοχή

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ ζήτησε σήμερα “υψηλή συμμετοχή” στις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν την Παρασκευή για την ανάδειξη του διαδόχου του Εμπραχίμ Ραϊσί, ο οποίος σκοτώθηκε σε δυστύχημα με ελικόπτερο τον Μάιο.

“Επιμένουμε στη σημασία μιας υψηλής συμμετοχής (στις εκλογές), διότι αυτή είναι η υπερηφάνεια της Ισλαμικής Δημοκρατίας”, σημείωσε ο αγιατολάχ Χαμενεΐ σε ομιλία του που μεταδόθηκε τηλεοπτικά τρεις ημέρες πριν από τις εκλογές.

“Κάθε φορά που η συμμετοχή του λαού στις εκλογές ήταν χαμηλή, οι εχθροί της Ισλαμικής Δημοκρατίας μας κατηγόρησαν”, πρόσθεσε.

Οι ψηφοφόροι έχουν να επιλέξουν ανάμεσα σε έξι υποψηφίους, οι οποίοι επελέγησαν από το Συμβούλιο των Φρουρών του Συντάγματος, όργανο μη αιρετών στο οποίο κυριαρχούν οι συντηρητικοί, από τις 80 προσωπικότητες που είχαν καταθέσει υποψηφιότητα.

Τρεις από αυτούς θεωρούνται τα φαβορί: ο συντηρητικός πρόεδρος του κοινοβουλίου Μοχαμάντ-Μπαγέρ Γαλιμπάφ, ο υπερσυντηρητικός πρώην διαπραγματευτής για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα Σαΐντ Τζαλιλί και ο μεταρρυθμιστής υποψήφιος Μασούντ Πεζεσκιάν.

Στις προηγούμενες προεδρικές, το 2021, οι αρχές είχαν απορρίψει την υποψηφιότητα πολλών μεταρυθμιστών και μετριοπαθών, γεγονός το οποίο επέτρεψε στον Εμπραχίμ Ραϊσί, τον υποψήφιο του συντηρητικού στρατοπέδου, να εκλεγεί με ευκολία και να διαδεχθεί τον μετριοπαθή πρόεδρο Χασάν Ροχανί.

Η συμμετοχή στις εκλογές είχε φτάσει μόνον στο 49%, ήταν δηλαδή η πιο χαμηλή σε προεδρικές εκλογές από την Ισλαμική Επανάσταση του 1979.

Στην ομιλία του, ο Χαμενεΐ επέκρινε, χωρίς να κατονομάσει, “ορισμένους πολιτικούς άνδρες” του Ιράν, οι οποίοι “πιστεύουν ότι όλοι οι προοδευτικοί δρόμοι περνούν από τις ΗΠΑ”, τη χώρα που το Ιράν θεωρεί εχθρό του.

Ο Πεζεσκιάν ζήτησε να βελτιωθούν οι σχέσεις με την Ουάσινγκτον με στόχο αυτό να οδηγήσει στην άρση των σοβαρών κυρώσεων που έχουν επιβάλλει οι ΗΠΑ στο Ιράν και επιβαρύνουν πολύ την ιρανική οικονομία.

Οι ιρανικές προεδρικές εκλογές παρακολουθούνται στενά από τη διεθνή κοινότητα, καθώς η Τεχεράνη είναι σημαντικός παράγοντας στη Μέση Ανατολή, στο πλαίσιο του πολέμου στη Γάζα και των ανησυχιών για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

ΠΗΓΗ: ΑΜΠΕ

Related posts

Ισραήλ: Υπέρ της στράτευσης των υπερορθόδοξων Εβραίων ο ΥΠΕΣ

banks

Πρεσβεία Ελλάδας στην Πράγα: “Δεν υπάρχει Έλληνας μεταξύ των θυμάτων”

banks

Βόρεια Κορέα: Νέα πυραυλική δοκιμή

banks

Ifo: Νέα επιδείνωση του επιχειρηματικού κλίματος στη Γερμανία τον Σεπτέμβριο

banks

“Κεραυνοί” Ερντογάν: Επαίσχυντα τα πλήγματα στη Γάζα, το Ισραήλ δεν συμπεριφέρεται σαν κράτος, αλλά σαν οργάνωση

banks

Ι. Χέρτσογκ: Δεν θέλουμε πόλεμο με τη Χεζμπολάχ στον βορρά αλλά, αν μας επιβληθεί, ο Λίβανος θα πληρώσει το τίμημα

banks