Tuesday, February 4, 2025
11.2 C
Athens

Προειδοποίηση S&P: Οι δασμοί Τραμπ θα βυθίσουν το Μεξικό σε ύφεση

Το Μεξικό, όπως και ο Καναδάς, απάντησε χθες Σάββατο σθεναρά στους δασμούς ύψους 25% που επέβαλε στις εισαγωγές μεξικανικών προϊόντων στις ΗΠΑ ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, οι οποίοι απειλούν να βλάψουν τις εξαγωγές, την ανάπτυξη και το νόμισμα της χώρας, σύμφωνα με αναλυτές.

Η Μεξικανή πρόεδρος Κλαούδια Σέινμπαουμ ανακοίνωσε αμέσως “δασμολογικά και μη μέτρα για την υπεράσπιση των συμφερόντων του Μεξικού”, το 83% των εξαγωγών του οποίου πηγαίνουν στις ΗΠΑ (αυτοκίνητα, ηλεκτρονικοί υπολογιστές, γεωργικά προϊόντα).

Το Μεξικό καταγράφει μεγάλο πλεόνασμα στο εμπόριό του με τις ΗΠΑ, κάτι που ώθησε τον Τραμπ να δηλώσει ότι η χώρα του “επιδοτεί το Μεξικό”.

Η Σέινμπαουμ δεν έδωσε διευκρινίσεις για αυτά τα “δασμολογικά μέτρα”, ούτε χρονοδιάγραμμα για την επιβολή τους, αντίθετα με τον Καναδό πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό, με τον οποίο συνομίλησε χθες.

Η Μεξικανή πρόεδρος πρότεινε στον Αμερικανό ομόλογό της τη σύσταση “ομάδας εργασίας με τις καλύτερες ομάδες μας στους τομείς της ασφάλειας και της δημόσιας υγείας”, προκειμένου να ασχοληθεί με το ζήτημα του λαθρεμπορίου ναρκωτικών και της μετανάστευσης.

Ο Τραμπ επικαλέστηκε τη χαλαρότητα του Μεξικού και του Καναδά στα δύο αυτά ζητήματα για να τους επιβάλει δασμούς, παρά το γεγονός ότι τις τρεις χώρες συνδέει η Συμφωνία Καναδά ΗΠΑ- Μεξικού (USMCA), μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου που υπεγράφη το 2020 στη διάρκεια της πρώτης θητείας του Ρεπουμπλικάνου στην αμερικανική προεδρία.

Μάλιστα ο Τραμπ κατηγόρησε τη μεξικανική κυβέρνηση ότι έχει “συμμαχήσει” με τα καρτέλ των ναρκωτών. “Συκοφαντίες”, απάντησε η Σέινμπαουμ.

Η απόφαση του Τραμπ αποτελεί “κατάφωρη παραβίαση της USMCA, την οποία διαπραγματευθήκαμε με τον ίδιο”, αντέδρασε ο Μαρσέλο Εμπράρδ υπουργός Οικονομικών του Μεξικού, δηλώνοντας ότι είναι “περήφανος για την ψυχραιμία και την αποφασιστικότητα” της Σέινμπαουμ.

Οι δασμοί 25% στις μεξικανικές εξαγωγές προς τις ΗΠΑ “αποτελούν άμεση απειλή για την ανταγωνιστικότητα της Βόρειας Αμερικής και την οικονομική σταθερότητα της χώρας μας”, ανέφερε ανήσυχο το συνδικάτο εργοδοτών Coparmex.

“Οι εξαγωγές αυτοκινήτων, εξαρτημάτων, ηλεκτρονικών υπολογιστών, οικιακών ηλεκτρικών συσκευών και γεωργικών προϊόντων θα επηρεαστούν σημαντικά, κάτι που ενδέχεται να προκαλέσει μεγάλη οικονομική επιβράδυνση”, την ώρα που η μεξικανική οικονομία παρουσιάζει ήδη “σημαντικές ενδείξεις αδυναμίας”, πρόσθεσε.

Η οικονομία του Μεξικού, η 12η μεγαλύτερη παγκοσμίως, αυξήθηκε κατά 1,3% το 2024, αλλά υποχώρησε το τελευταίο τρίμηνο.

Οι δασμοί που ανακοίνωσε ο Τραμπ θα ωθήσουν το Μεξικό στην ύφεση, σύμφωνα με τις προβλέψεις του οίκου αξιολόγησης Standard & Pooor’s.

Οι δασμοί αυτοί θα επηρεάσουν κυρίως τον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας και των ηλεκτρονικών προϊόντων, που εξάγουν το 50% της παραγωγής τους στις ΗΠΑ, όπως αναφέρει η βρετανική εταιρεία Capital Economics.

Η μεξικανική αυτοκινητοβιομηχανία εξήγαγε προϊόντα αξίας 36 δισεκ. δολαρίων στις ΗΠΑ το 2023, ενώ αποτελεί το 5% του ΑΕΠ της χώρας και παράγει ένα εκατομμύριο θέσεις εργασίας, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Όμως και οι Αμερικανοί καταναλωτές θα επηρεαστούν “με πιο υψηλές τιμές, λιγότερα διαθέσιμα προϊόντα, ενδεχόμενα προβλήματα στην αλυσίδα ανεφοδιασμού”, προειδοποίησε η μεξικανική κυβέρνηση την Παρασκευή.

Επιβάλλοντας δασμούς στις χώρες που τους παρέχουν χιλιάδες προϊόντα οι ΗΠΑ αναπόφευκτα θα δουν “άνοδο των τιμών”, σχολίασε ο επικεφαλής οικονομολόγος του EY Γκρέγκορι Ντάκο, που προβλέπει πληθωρισμό 0,6% το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Η Capital Economics υπογράμμισε εξάλλου ότι τα εξαρτήματα των αυτοκινήτων θα γίνουν πιο ακριβά, κάτι που θα επηρεάσει άμεσα το πορτοφόλι των Αμερικανών.

Η ανατίμηση αυτή “πιθανόν θα αντισταθμιστεί από την υποτίμηση” του πέσο, καθιστώντας “τις μεξικανικές εξαγωγές πιο ανταγωνιστικές”, εκτίμησε ο Ραμσέ Γκουτιέρες, συνδιευθυντής επενδύσεων στην Franklin Templeton.

Την ίδια ώρα αυτή η υποτίμηση “θα κάνει τις εξαγωγές πιο ακριβές, οδηγώντας σε αύξηση των τιμών καταναλωτή και των πρώτων υλών στο Μεξικό”, πρόσθεσε.

Το 25% των εξαρτημάτων των οχημάτων που συναρμολογούνται και πωλούνται στις ΗΠΑ προέρχεται από το Μεξικό, σύμφωνα με την αμερικανική υπηρεσία διαχείρισης του οδικού δικτύου (NHTSA).

Για τον Κένεθ Σμιθ Ράμος, Μεξικανό πρώην αξιωματούχο που το 2020 ηγήθηκε της διαπραγμάτευσης της USMCA, την οποία είχε απαιτήσει ο Τραμπ, οι δασμοί είναι το εργαλείο του Ρεπουμπλικάνου για να πετύχει αποτελέσματα στα ζητήματα της μετανάστευσης ή της ασφάλειας.

Ο Τραμπ επαίρεται ότι πέτυχε “όλα όσα ήθελε” στο μεταναστευτικό στη διάρκεια της πρώτης θητείας του, όταν πρόεδρος του Μεξικού ήταν ο Άντρες Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, χάρη στην απειλή του να επιβάλει δασμούς.
 

Hot this week

Ήπια άνοδος στην Wall Street- Οδεύει προς νέα κερδοφόρα εβδομάδα

Με ήπιες μεταβολές και μεικτά πρόσημα κινείται την Παρασκευή (11/10) η Wall Street, μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ. Στο άνοιγμα της συνεδρίασης, ο Dow Jones σημειώνει άνοδο 0,58% φτάνοντας τις 42.701,45 μονάδες, ο S&P 500 καταγράφει κέρδη 0,23% στις 5.803,69 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq σημειώνει ήπια άνοδο 0,10% στις 18.302,20 μονάδες. Οι βασικοί δείκτες κινούνται με μεικτά

Τι συζήτησαν θεσμοί, ΤτΕ, τράπεζες και servicers στις συναντήσεις της Αθήνας

"Απόβαση" στην Αθήνα πραγματοποίησαν αυτές τις ημέρες κλιμάκια εκ Βρυξελλών και Φρανκφούρτης, τα οποία είχαν back to back συναντήσεις, τόσο με την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), όσο και με τις τράπεζες, αλλά και τους servicers, προκειμένου να ενημερωθούν… από πρώτο χέρι για όλα τα ζητήματα που αφορούν στο εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα.  Πέρα

Southrock: «Πράσινη» πιστοποίηση EDGE για τα οικιστικά έργα στη Μύκονο

Τη διεθνή πιστοποίηση EDGE (Excellence in Design for Greater Efficiencies) από τoν ανεξάρτητο φορέα Green Business Certification Inc. (GBCI) απέκτησε η Southrock Asset Management για τα πολυτελή οικιστικά της έργα στις περιοχές Άγιος Ιωάννης και Φωκός στη Μύκονο. Σύμφωνα μάλιστα με σχετική ανακοίνωση, πρόκειται για την πρώτη φορά που αντίστοιχα έργα στην Ελλάδα λαμβάνουν αυτή

Σκλαβενίτης: Εκτακτο bonus 300 ευρώ σε όλους τους εργαζόμενους

Bonus ύψους 300 ευρώ χορηγεί σε όλους τους υπαλλήλους της η Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτης,  όπως επιβεβαίωσαν πηγές κοντά στην αλυσίδα. Η παροχή καταβάλλεται σε όλους τους εργαζόμενους, ανεξαρτήτως αν είναι πλήρους ή μερικής απασχόλησης, λόγω της καλής πορείας της αλυσίδας σούπερ μάρκετ.  To κόστος της έκτακτης παροχής εκτιμάται περίπου στα 10 εκατ. ευρώ.  

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Στον επόμενο τόνο η μετοχή θα γράφει τα 20 ευρώ

Κάποιος να αλλάξει την μπαταρία στο ακουστικό της αγοράς γιατί δεν άκουγε που δεν άκουγε τελευταία τα θετικά νέα των εταιρειών, τώρα έχει κουφαθεί τελείως. Ό,τι και να πλησιάσεις να της πεις στο αυτί, ό,τι και αν της φωνάξεις, ακόμα και μπόμπα από ένα μεγάλο επενδυτικό deal να της πετάξεις δίπλα της, αυτή στην κοσμάρα

Related Articles

Popular Categories

READ MORE