32.1 C
Athens
July 6, 2024
Image default
WORLD

Προκαλεί εκ νέου ο Ράμα… μέσω της απογραφής της ελληνικής μειονότητας

Τεντώνει ακόμη περισσότερο το σχοινί των ελληνοαλβανικών σχέσεων η κυβέρνηση Ράμα, με τη στρατηγική τεχνητής συρρίκνωσης του δυναμικού της Ελληνικής Μειονότητας στην Αλβανία, όπως καταγγέλλει η “Δημοκρατική Ένωση Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας – Ομόνοια”, με αφορμή τη διαδικασία απογραφής του πληθυσμού που διενήργησε η κυβέρνηση των Τυράννων.

Τις επιφυλάξεις της Αθήνας εξέφρασε από την πλευρά του και ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, κατά τη διάρκεια των δηλώσεών του μετά το πέρας της συνάντησής του με τον υπουργό Εξωτερικών της Αυστρίας, Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ.

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Γεραπετρίτης εξέφρασε τις επιφυλάξεις του υπουργείου Εξωτερικών σε σχέση με την ακεραιότητα της απογραφής, η οποία έχει γίνει στην Αλβανία. Όπως τόνισε, “τα πρώτα αποτελέσματα αναδεικνύουν σοβαρά ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη διαδικασία της απογραφής, που θέτουν εν αμφιβόλω και τα ίδια τα αποτελέσματα. Τα μέλη της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας έχουν ήδη καταθέσει και αναφερθεί σε αυτά. Υπάρχουν θέματα, τα οποία έχουν να κάνουν με τον τρόπο με τον οποίο διεξήχθη η απογραφή αυτή”.

Συνεχίζοντας, ο υπουργός Εξωτερικών ξεκαθάρισε ότι “πρόκειται σαφέστατα για ένα προαπαιτούμενο σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή πορεία κάθε χώρας το να σέβεται την ακρίβεια των δεδομένων. Και απαιτούμε από όλες τις χώρες να υπάρχει απαρέγκλιτη τήρηση των κανόνων αυτών”.

Από την πλευρά της η “Ομόνοια” καταγγέλλει ως “αβάσιμα, μη πραγματικά, απαράδεκτα και κατά συνέπεια απορριπτέα τα αποτελέσματα της Διαδικασίας Απογραφής σε ό,τι αφορά τη δημογραφία της γηγενούς Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας”. 

Όπως αναφέρει, “έχοντας παραβιάσει κάθε κανόνα στατιστικής φύσης άλλο τόσο καλές πρακτικές προσέγγισης των ευαίσθητων δεδομένων για την εθνική καταγωγή των πολιτών, τη μητρική γλώσσα και το θρήσκευμα, με μεθόδους καθεστωτικής μηχανικής υποτιθέμενης επεξεργασίας, η αρμόδια Στατιστική Υπηρεσία του Κράτους – INSTAT, ανακοίνωσε σήμερα, τα αποτελέσματα. Δεδομένου ότι είχαμε από καιρό πριν ξεκινήσει, κατά τη διάρκεια της εξέλιξης της φάσης συλλογής και καταχώρησης των στοιχείων, εκφράσει της ανησυχίες μας για το που αποβλέπει η διαδικασία Απογραφής, σε ό,τι αφορά την Εθνική Ελληνική Μειονότητα, δεν μας εκπλήσσει το αποτέλεσμα που η πολιτεία ανακοίνωσε”.

Μάλιστα, η “Ομόνοια” κατηγορεί τη Στατιστική Υπηρεσία για τη διενέργεια μιας διαβλητής διαδικασίας που είχε ως στόχο την τεχνητή απομείωση του δυναμικού της ελληνικής μειονότητας.

Χαρακτηριστικά, σχολιάζοντας το αποτέλεσμα της απογραφής, αναφέρει: “Το απορρίπτομαι διότι η διαδικασία υπήρξε διαβλητή και για άλλη μια φορά αποβλέπει σε πολιτικές τεχνητής συρρίκνωσης του δυναμικού της ΕΕΜ και επί το πλείστον στη διαιώνιση πολιτικών διακρίσεων, καταπίεσης και αφανισμού της, ιδιαίτερα σε συγκεκριμένες περιοχές και συνιστώσες της που η πολιτεία αυθαίρετα αρνείται να τις καταχωρήσει ως τέτοιες.
Ιδιαίτερα θέλουμε να εκφράσουμε την ανησυχία σε ότι αφορά στη διάσταση της θρησκευτικής εικόνας που παρουσίασε σήμερα η Στατιστική Αρχή. Καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των μελών της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας και οι κοινότητες της ανήκουν στην Ορθόδοξη Εκκλησία, δεν μπορούμε να μην καταγγείλουμε την εμμονή στην αποτύπωση αριθμητικού μεγέθους για τους Ορθοδόξους μακρά της πραγματικότητας και των ιστορικά ισχυόντων”. 

Καταλήγοντας η “Ομόνοια” επισημαίνει ότι “δεν είναι καλός οιωνός για τη σταθερή ειρηνική συνύπαρξη στη χώρα και ούτε εξυπηρετεί την καλή εικόνα που έχει ανάγκη”.

Related posts

Βραζιλία: Τους 143 έφτασαν οι νεκροί από τις βροχοπτώσεις και τις πλημμύρες

banks

“Ιστορική” ή “εικονική” η σύνοδος των “27”;

banks

Αρμενία: Έφτασαν στο Κόρνιτζορ οι πρώτοι πρόσφυγες από το Ναγκόρνο Καραμπάχ

banks

“Ξένος πράκτορας” για τη Μόσχα ο πρώην πρωθυπουργός Μ. Κασιάνοφ

banks

Γάζα: Η Χαμάς ανακοίνωσε ότι όμηρος Ισραηλινός στρατιώτης σκοτώθηκε σε συγκρούσεις

banks

Amazon: “Γλύτωσε” 270 εκατ. δολάρια μετά από δικαστική δικαίωση στην ΕΕ

banks