28.9 C
Athens
September 28, 2024
Image default
BUSINESS

Προοδευτική: Κινείται για να πάρει έργα και να βγει από την επιτήρηση

«Θέλουμε να καταστήσουμε την εταιρεία και πάλι επιλέξιμη» σημείωσε η διοίκηση της Προοδευτικής στο πλαίσιο της χθεσινής ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης της εισηγμένης.  Και τονίστηκε ότι ο στόχος αυτός περνά μέσα από την ανάληψη εργασιών και από την εκ νέου πρόσβαση σε πηγές χρηματοδότησης. Σε όλη αυτή τη διαδικασία κομβικό ρόλο θα παίξει η προσπάθεια εξόδου της μετοχής από την κατηγορία της επιτήρησης μέσα στο 2024.

Η εταιρεία παρά το γεγονός ότι είχε ουσιαστικά αδρανοποιηθεί επί σειρά ετών, είναι χρηματοοικονομικά υγιής. Οι τραπεζικές της υποχρεώσεις είναι σχεδόν μηδενικές, έχει θετικά ίδια κεφάλαια (+8,778 εκατ. στις 31/12/2023), ενώ μια μακροπρόθεσμη οφειλή της ύψους 3,779 εκατ. ευρώ από το 2007 προς την Yumitomo Trading, λέγεται από κύκλους της αγοράς, πως «δεν δημιουργεί πρόβλημα».

Παράλληλα, η Προοδευτική είναι κάτοχος ακινήτων ανά την Ελλάδα (Αττική, Φθιώτιδα, Έβρος, κ.λπ.) που αποτιμώνται σε αρκετά εκατομμύρια  ευρώ και σε κάποια μελλοντική φάση θα μπορούσαν είτε να αξιοποιηθούν, είτε να πουληθούν.

Έτσι, προτεραιότητα μέχρι το τέλος του 2024 είναι η ανάληψη κάποιων έργων στον κατασκευαστικό τομέα, προκειμένου να εγγραφεί -μικρός έστω- κύκλος εργασιών και με αυτό τον τρόπο η εισηγμένη να αιτηθεί τη μετάταξη της μετοχής της από την επιτήρηση που βρίσκεται σήμερα, σε καθεστώς κανονικής διαπραγμάτευσης.

Στη συνέχεια στόχο θα αποτελέσει η ανάληψη νέων έργων στον κατασκευαστικό τομέα, η επέκταση στον χώρο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και γενικότερα η ανάπτυξη των εργασιών της Προοδευτικής είτε μέσα από τη διαδικασία του project finance, είτε μέσα από άλλες πηγές χρηματοδότησης όπως για παράδειγμα είναι η συνεργασία που έχει συναφθεί (βρίσκεται σε ισχύ, αλλά δεν έχει ενεργοποιηθεί) με τους Αμερικανούς της LDA.

Επίσης, αυτή την περίοδο συνεχίζονται οι προσπάθειες της διοίκησης για τακτοποίηση εκκρεμοτήτων που έρχονταν από το μακρινό παρελθόν, όπως δικαστικές υποθέσεις, κλείσιμο κοινοπραξιών, κ.λπ.

Στο πλαίσιο της χθεσινής γενικής συνέλευσης ψηφίστηκαν χωρίς διαφωνίες οι προτάσεις της διοίκησης, με το θέμα της δυνατότητας για αγορά ιδίων μετοχών να μεταφέρεται σε επόμενη χρονική φάση. Να σημειωθεί ότι στη γενική συνέλευση έδωσε το παρόν μέσω αντιπροσώπου και ο Χαρίλαος Κουτουνίδης, ο οποίος φέτος αύξησε το ποσοστό του στο 5,52% αγοράζοντας το ποσοστό που κατείχε στην εταιρεία η Centric.

Related posts

Πέτρος Τζαννετάκης: Προτεραιότητα η βιώσιμη ανάπτυξη της Motor Oil

banks

ΑΕΓΕΚ: Αδυναμία εμπρόθεσμης κατάρτισης οικονομικών καταστάσεων

banks

Frigoglass: Εντός του μήνα η ολοκλήρωση του σχεδίου αναδιάρθρωσης

banks

Νέο επενδυτικό πρόγραμμα 10 εκατ. ευρώ από Πλαστικά Θράκης

banks

Energean: Ανάπτυξη κοιτασμάτων στην Αίγυπτο

banks

150 εκατ. από την Ε.Ε. για στήριξη μικρών επιχειρήσεων στην Κ. Μακεδονία

banks