Του Νίκου Κωτσικόπουλου
Μέχρι τις 5 Ιουνίου μεσολαβεί αρκετά μεγάλο διάστημα για να αλλάξουν πολύ τα δεδομένα, αλλά σε αυτή τη φάση τουλάχιστον, είναι σαφές ότι υπάρχει ομοφωνία τόσο εσωτερικά στους κόλπους της ΕΚΤ, όσο και στο πως αντιλαμβάνονται την κατάσταση στις οικονομίες, οι αγορές: Το ρίσκο για τις οικονομίες στην Ευρώπη, είναι από την πλευρά του αποπληθωρισμού και οι αγορές ποντάρουν ξεκάθαρα- όχι απλά σε νέα μείωση επιτοκίων 0,25% τον Ιούνιο, αλλά πλέον και σε καταληκτικό επιτόκιο 1,75%.
Ειδικότερα, με βάση το “στοίχημα” που παίζουν οι αγορές για τα ευρωπαϊκά επιτόκια και το οποίο βασίζεται στο βραχυπρόθεσμο διατραπεζικό δανεισμό, πριν ακόμα η ΕΚΤ περικόψει στη σύνοδο της περασμένης Πέμπτης τα επιτόκια, ποντάριζαν 100% σε μείωση επιτοκίων 0,25%.
Τι προβλέψεις κάνουν όμως οι αγορές για τις επόμενες συνεδριάσεις της ΕΚΤ και την πορεία των επιτοκίων που έχουν ήδη υποχωρήσει στο 2,25% για το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων;
Το στοίχημα για νέα μείωση του επιτοκίου της ΕΚΤ στις 5 Ιουνίου σε 2%, δίνει πιθανότητες σχεδόν 80% (79,5%). Ενώ μέχρι το τέλος του 2025, η περίπτωση για τρίτη μείωση των επιτοκίων θεωρείται πλέον η πιο πιθανή με πιθανότητες 65,8% για τη Σύνοδο της ΕΚΤ στις 11 Σεπτεμβρίου. Είχε φθάσει μάλιστα ακόμα και το 76% πρόσφατα έναντι 46% την 1η Απριλίου και 23% στις 11 Μαρτίου.
Το γεγονός σημαίνει ότι ο πληθωρισμός είναι σε πορεία πτώσης, όπως άλλωστε τονίστηκε και ότι η ΕΚΤ ευνοεί μέτρα που θα τονώσουν τις ευρωπαϊκές οικονομίες. Φαίνεται μάλιστα, ότι η Κριστίν Λαγκάρντ έμμεσα και προσεκτικά στέλνει ακριβώς αυτό το μήνυμα, τώρα που έχει πλέον συμφωνηθεί μεταξύ των μελών του ΔΣ της ΕΚΤ να μην χρησιμοποιούν στις ανακοινώσεις φρασεολογία, την οποία κάποια μέλη θεωρούσαν ότι προσομοιάζει με guidance και επενδυτική καθοδήγηση για την μελλοντική πορεία των επιτοκίων.
Σχετικά η κ. Λαγκάρντ στη συνέντευξη που έδωσε μετά την απόφαση της Επιτροπής, αναφέρθηκε σε αυτό το θέμα και σε μία σειρά από άλλα πολύ σημαντικά ζητήματα και τελικά έγινε ενδεχομένως και πιο αποκαλυπτική από όσο ήταν η φρασεολογία που δεν άρεσε στα γεράκια της ΕΚΤ.
Πλέον δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα. Η κ. Λαγκάρντ ξεκαθάρισε ότι η απόφαση για μείωση των επιτοκίων 0,25% ήταν ομόφωνη. Σε ερώτηση που της τέθηκε για την απόκλιση μεταξύ των πολιτικών της ΕΚΤ και της Fed απάντησε ότι με την εντολή που έχει κάθε Κεντρική Τράπεζα κάνει σωστά τη δουλειά της, σε σχέση με το πρόβλημα που έχει να αντιμετωπίσει.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση η κ. Λαγκάρντ υπαινίχθηκε την εκτίμηση που κάνουν επιφανείς οικονομολόγοι, ότι στις ΗΠΑ η πρόκληση μπορεί να είναι ο στασιμοπληθωρισμός, ενώ στην Ευρώπη μπορεί να είναι ο αποπληθωρισμός…
Είπε επίσης ότι αυτή είναι η κατάσταση στην παρούσα φάση και αυτό μπορεί να αλλάξει. Δηλαδή τα δημοσιονομικά πακέτα στήριξης και τα 800 δισ. ευρώ που θα δαπανηθούν σε συνδυασμό με άλλα δεδομένα μπορεί να αλλάξουν την εικόνα και τότε φυσικά η ΕΚΤ θα πρέπει να τοποθετηθεί διαφορετικά σε ένα συνεχώς μεταλλασσόμενο και πολύ απαιτητικό περιβάλλον στο οποίο περισσεύουν οι προκλήσεις. Μάλιστα ήταν και το συμπέρασμά της, όταν ρωτήθηκε σχετικά και συμφώνησε ότι η άνοδος του ευρώ και η πτώση των τιμών σε πετρέλαιο και πρώτες ύλες συμβάλλουν στην πτώση του πληθωρισμού. Απέφυγε όμως προβλέψεις ή περαιτέρω σχόλια.