24.2 C
Athens
September 28, 2024
Image default
COMODITIES

Προς την καλύτερη εβδομάδα εδώ και 4 μήνες το πετρέλαιο

Προς την καλύτερη εβδομάδα εδώ και 4 μήνες το πετρέλαιο

Σταθεροποιητικές τάσεις καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου την Παρασκευή (14/6), αλλά παραμένουν σε τροχιά για την καλύτερη εβδομάδα τους σε περισσότερους από τέσσερις μήνες μετά τις σταθερές προβλέψεις για τη ζήτηση αργού πετρελαίου και καυσίμων.

Το μπρεντ και το αμερικανικό αργό έχουν κερδίσει σχεδόν 4,5% μέσα στην εβδομάδα, που αποτελεί την υψηλότερη εβδομαδιαία άνοδο του πρώτου σε ποσοστιαίες τιμές από την εβδομάδα έως τις 9 Φεβρουάριο. Για το WTI, είναι το μεγαλύτερο από την εβδομάδα έως τις 5 Απριλίου.

Η στήριξη των τιμών προήλθε από τον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (ΟΠΕΚ) αυτή την εβδομάδα, αφού τήρησε μια πρόβλεψη για σχετικά ισχυρή ανάπτυξη της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου για το 2024, ενώ η Goldman Sachs προέβλεπε σταθερή ζήτηση καυσίμων στις ΗΠΑ αυτό το καλοκαίρι.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας, εν τω μεταξύ, αναμένει ότι η ζήτηση πετρελαίου θα κορυφωθεί έως το 2029, βγάζοντας από την αγορά περίπου 106 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα προς το τέλος της δεκαετίας.

Ωστόσο, το ράλι τιμών αυτής της εβδομάδας μειώθηκε κάπως μετά την απόφαση της Federal Reserve να διατηρήσει σταθερά τα αμερικανικά επιτόκια, με την έναρξη των μειώσεων επιτοκίων απίθανη πριν από τον Δεκέμβριο.

«Λαμβάνοντας υπόψη τις ακόμη αβέβαιες οικονομικές προοπτικές για τις μεγάλες οικονομικές περιοχές, δεν αναμένεται περαιτέρω αύξηση των τιμών προς το παρόν», δήλωσε η αναλύτρια της Commerzbank Μπάρμπαρα Λάμπρεχτ.

Κατά τα άλλα, η Ρωσία δεσμεύτηκε να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της όσον αφορά την παραγωγή βάσει του συμφώνου μεταξύ της ομάδας παραγωγών του ΟΠΕΚ+, αφού είπε ότι υπερέβη την ποσόστωσή της τον Μάιο.

Η αγορά εστιάζει επίσης στις συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, οι οποίες θα μπορούσαν να αμβλύνουν τις ανησυχίες για πιθανή διακοπή της παροχής πετρελαίου από την περιοχή.

Οι ΗΠΑ ανησυχούμ πολύ ότι οι εχθροπραξίες στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου θα μπορούσαν να κλιμακωθούν, είπε ανώτατος Αμερικανός αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι απαιτούνται συγκεκριμένες ρυθμίσεις ασφαλείας για την περιοχή και η κατάπαυση του πυρός στη Γάζα δεν αρκεί.

Το μεσημέρι της Παρασκευής, το αμερικανικό αργό ενισχύεται 0,46% στα 79 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ κερδίζει 0,63% στα 83,27 δολάρια το βαρέλι.

Υποχωρεί το φυσικό αέριο

Αντίθετα, πτωτικά κινούνται τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς υποχωρούν 2,215% στα 34,965 ευρώ η μεγαβατώρα.

Ο χρυσός ενισχύεται 1,23% στα 2.346,55 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει άνοδο 0,55% στα 29,233 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός χάνει 0,16% στα 4,4722 δολάρια η λίβρα.

Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο ενισχύεται 0,61% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0669 δολάριο ανά ευρώ.

Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα ενισχύεται 0,78% στο 1,266 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία υποχωρεί 0,17% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8427 βρετανική λίρα ανά ευρώ.

#ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ #δολαριο #χρυσός #χαλκός #ασήμι #Λίρα #ευρώ #ΜΠΡΕΝΤ #αμερικανικό_αργό #ΦΥΣΙΚΟ_ΑΕΡΙΟ

Related posts

Σταθεροποιείται το πετρέλαιο εν μέσω μάκρο και Μέσης Ανατολής

banks

Σε τροχιά μηνιαίας «βουτιάς» το πετρέλαιο- Ανεβαίνει το φυσικό αέριο

banks

Αψηφά τις κυρώσεις η Κίνα-Πρώτος προμηθευτής πετρελαίου της η Ρωσία

banks

Η Ευρώπη προετοιμάζεται για διακοπή ροών ρωσικού αερίου μέσω Ουκρανίας

banks

Σταματά τις περικοπές στην παραγωγή πετρελαίου το Ιράκ

banks

Σταθεροποιείται με φόντο τα αποθέματα το πετρέλαιο

banks