Friday, February 13, 2026
12.3 C
Athens

Προφυλακιστέος ο Σμήναρχος – Οδηγείται στις φυλακές Κορίνθου

Προφυλακιστέος ο Σμήναρχος – Οδηγείται στις φυλακές Κορίνθου

πολιτική

Σμήναρχος, κατασκοπεία

Μετά τη μαραθώνια απολογία ενώπιον του Ανακριτή στο Αεροδικείο Αθηνών, ο 54χρονος Σμήναρχος της Πολεμικής Αεροπορίας κρίθηκε προφυλακιστέος. Φέρεται να προσπάθησε να δικαιολογήσει τις πράξεις του.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Ο 54χρονος Σμήναρχος Χ.Φ. ξεκίνησε να καταθέτει ενώπιον του ανακριτή στις 10 το πρωί παρουσία των δικηγόρων του.

Κατέθεσε πολυσέλιδο υπόμνημα κι εν συνεχεία δέχθηκε τις ερωτήσεις του Ανακριτή. Φέρεται να προσπάθησε να δικαιολογήσει τις πράξεις του λέγοντας πώς ό, τι έκανε ήταν στο πλαίσιο αναζήτησης ενός εξτρά εισοδήματος κι ότι ο στόχος του δεν ήταν να προδώσει τη χώρα του.

Ο Σμήναρχος έχει τεθεί σε διαθεσιμότητα και πλέον παραπέμπεται σε δίκη. Εάν καταδικαστεί αντιμετωπίζει την ισόβια κάθειρξη. Σε αυτή την περίπτωση θα του αφαιρεθούν όλοι οι βαθμοί, αποτάσσεται από το σώμα και είναι αντιμέτωπος με την απώλεια της ιθαγένειας, βάσει του νέου νόμου Δένδια, που ψηφίστηκε στις 8 Ιανουαρίου. 

Η ποινή της ισόβιας κάθειρξης που αντιμετωπίζει, εάν καταδικαστεί, δεν θα έχει ποτέ το δικαίωμα υποβολής αιτήματος αποφυλάκισης. 

Τι προβλέπει το Άρθρο 22

Όπως προβλέπεται στο Άρθρο 22, του νέου νόμου με τίτλο «Αθέμιτη συλλογή πληροφοριών»: Στρατιωτικός που με πρόθεση και χωρίς δικαίωμα επιτυγχάνει να περιέλθουν σε γνώσή του πληροφορίες από αυτές που αναφέρονται στο άρθρο 143 ή να περιέλθουν στην κατοχή του έγγραφα ή άλλα πράγματα που περιέχουν τέτοιες πληροφοριίς, τιμωρείται με φυλάκιση έξι μηνών μέχρι τριών ετών. Αν όμως ενήργησε για να ωφελήσει ξένο κράτος ή για να βλάψει το ελληνικό κράτος τιμωρείται σε ειρηνική περίοδο με ισόβια κάθειρξη ή κάθειρξη τουλάχιστον δέκα ετών και σε πολεμική περίοδο με θάνατο ή ισόβια κάθειρξη.

«Υπάρχουν αυτές οι συγκεκριμένες ενδείξεις και τοποθετούμαι με πολύ συστολή πάνω σε αυτό γιατί πάνω απ’ όλα πρόκειται για Έλληνα αξιωματικό, με ότι αυτό σημαίνει για την βαρύτητα, την σοβαρότητα και την ιδιαιτερότητα του θέματος» ανέφερε νωρίτερα ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Θανάσης Δαβάκης στη Βουλή.

Ήταν η Κίνα η μόνη ενδιαφερόμενη χώρα των πληροφοριών που έδωσε; 

«Υπάρχει ένας αγωγός μεταφοράς πληροφοριών από την Κίνα στο Πακιστάν κι από εκεί στην Τουρκία, άρα φοβάται το ΓΕΕΘΑ και η ΕΥΠ μήπως τελικά κάποιες από αυτές τις πληροφορίες που διέρρευσε ο τύπος, έφτασα και στην Τουρκία» λέει ο επίτιμος Αρχηγός ΓΕΣ, Γεώργιος Καμπάς. 

Το υπουργείο Εξωτερικών πήρε θέση αν μπορεί να επηρεαστούν οι σχέσεις Αθήνας-Πεκίνου, με την εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών, Λιάνα Ζωχιού να αναφέρει κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των διπλωματικών συντακτών στο υπουργείο Εξωτερικών ότι «υπάρχει μια διαδικασία σε εξέλιξη, η διαδικασία της συλλογής στοιχείων και αναμένεται το σχετικό πόρισμα. Από την άλλη πλευρά θέλω να πω ότι οι διμερείς διπλωματικές μας σχέσεις εδράζονται στον αμοιβαίο σεβασμό. Και θα πρέπει να εδράζονται στον αμοιβαίο σεβασμό. Η πρόθεση μας βεβαίως είναι να συνεχίσουμε τις σχέσεις μας με την Κίνα σε αυτό το επίπεδο που είναι σήμερα, εφόσον οι ανωτέρω προϋποθέσεις καθιστούν σαφείς. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι ο αμοιβαίος σεβασμός μεταξύ των δύο χωρών».

Ο 54χρονος μεταφέρεται στις φυλακές Κορίνθου, όπου υπάρχει ειδικά διαμορφωμένη πτέρυγα, την ευθύνη της οποίας έχει ο Στρατός.

Hot this week

Επιτόκια καταθέσεων και κόστος χρήματος: Το νέο funding landscape για τις ελληνικές τράπεζες

Το τραπεζικό funding στην Ελλάδα το 2026 διαμορφώνεται κάτω...

WSJ: Το μεγάλο χρήμα σήμερα πάει στο κεφάλαιο, όχι στην εργασία

Η εικόνα είναι εντυπωσιακή και αποκαλυπτική. Στα μέσα της δεκαετίας του ’80, η IBM, η «μηχανή που έχτισε τον καπιταλισμό», ήταν η πολυτιμότερη εταιρεία της Αμερικής, από τις πιο κερδοφόρες και κορυφαίος εργοδότης με σχεδόν 400.000 εργαζομένους. Σήμερα, η Nvidia αξίζει πολλαπλάσια, είναι ασύγκριτα πιο κερδοφόρα από την IBM – αλλά απασχολεί περίπου το 1/10

ΕΛΣΤΑΤ: Με θετικό πρόσημο η βιομηχανική παραγωγή το 2025 – Ο κλάδος με τη μεγαλύτερη άνοδο

Σε θετική τροχιά κινήθηκε η εγχώρια βιομηχανική παραγωγή το 2025, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Ελληνική Στατιστική Αρχή. Συγκεκριμένα, ο μέσος Γενικός Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής της περιόδου Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου 2025, παρουσίασε αύξηση 2,3%, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη της περιόδου Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου 2024. Με θετικό πρόσημο έκλεισε και

Τέλος τα social media για τους εφήβους – Έρχεται νομοθετική ρύθμιση εντός Φεβρουαρίου

«Τείχη προστασίας» στην απειλή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης υψώνουν ημέρα με την ημέρα όλο και περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες και θέτουν πλέον ανοιχτά ζήτημα απαγόρευσής τους για τους ανηλίκους, ανοίγοντας «πόλεμο» με δημοφιλείς πλατφόρμες, όπως το Instagram και το Facebook της Meta, το Snapchat, το «X» του Έλον Μασκ και το TikTok. Στην κατεύθυνση αυτή κινείται

Η Βενεζουέλα στέλνει το πρώτο φορτίο αργού στο Ισραήλ μετά το 2020

Η Βενεζουέλα στέλνει το πρώτο φορτίο αργού πετρελαίου προς το Ισραήλ εδώ και χρόνια, καθώς οι εξαγωγές της λατινοαμερικανικής χώρας ανοίγουν μετά τη σύλληψη του προέδρου της, Νικολάς Μαδούρο. Το φορτίο μεταφέρεται προς τον όμιλο Bazan Group, τον μεγαλύτερο επεξεργαστή αργού πετρελαίου της μεσογειακής χώρας, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν τη συμφωνία και ζήτησαν να

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ποιοι θα συνοδεύσουν τον Πρωθυπουργό στην Άγκυρα – Οι προσδοκίες από τη συνάντηση με τον Ερντογάν

Με συνοδεία 8 υπουργών θα ταξιδέψει την Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2026 ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην Άγκυρα για τη συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και τη διεξαγωγή του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας. Όπως έγινε γνωστό στην αποστολή για την Άγκυρα θα βρίσκονται: ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και επικεφαλής του Eurogroup

Στο Μαξίμου οι εκπρόσωποι των κτηνοτρόφων – Τι ζητούν από τον Κ. Μητσοτάκη

Τις πόρτες του Μαξίμου θα περάσει σήμερα το μεσημέρι αντιπροσωπεία κτηνοτρόφων, με στόχο να εξασφαλίσει δεσμεύσεις από τον πρωθυπουργό για άμεσες και εφαρμόσιμες λύσεις για την θωράκιση της επόμενης μέρας του κλάδου. Προσδοκία είναι η συνάντηση να λειτουργήσει ως δείκτης της κυβερνητικής προτεραιότητας απέναντι στην ελληνική κτηνοτροφία και της ικανότητας συνεννόησης με τους παραγωγούς. Το σημερινό «ραντεβού», που ακολουθεί προηγούμενες

Κουμουτσάκος στον Realfm 97,8 για την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας: Είναι ένα «χρυσό» διαβατήριο που πρέπει να το ταξιδέψουμε

13:44, Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2026 πολιτική Στην ανακήρυξη της 9ης Φεβρουαρίου ως Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας αναφέρθηκε ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στην UNESCO, πρώην υπουργός, Γιώργος Κουμουτσάκος, μιλώντας στον Realfm 97,8 και την εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου. «Η ίδια η απόφαση ήταν μία μεγάλη και πολύ σοβαρή εξέλιξη, όμως πρέπει να είναι μία αφετηρία.

«Εξοικονομώ – Επιχειρώ»: Παράταση έως τις 13 Φεβρουαρίου

Παρατείνεται μέχρι και την Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου η προθεσμία υποβολής αιτήσεων στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Επιχειρώ», για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης επιχειρήσεων του τριτογενούς τομέα. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η παράταση δίνει τη δυνατότητα σε περισσότερες επιχειρήσεις να προετοιμάσουν και να υποβάλουν ολοκληρωμένες αιτήσεις για την ένταξη έργων

Related Articles

Popular Categories

READ MORE

Translate »