Sunday, March 9, 2025
15.7 C
Athens

Πρόταση δυσπιστίας: Σε συμπληγάδες η κυβέρνηση παρά το γεγονός πως δεν πέρασε η μομφή

Σε ακραία πόλωση ολοκληρώθηκε ο τριήμερος «μαραθώνιος» στη Βουλή. Μετά από τις 42 ώρες εξαντλητικών συζητήσεων καταψηφίσθηκε η πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσαν τα τέσσερα κόμματα της αντιπολίτευσης. Συγκεκριμένα, στην ονομαστική ψηφοφορία που ακολούθησε της τριήμερης συζήτησης, υπέρ της πρότασης δυσπιστίας τάχθηκαν 136 βουλευτές της αντιπολίτευσης έναντι 157 κατά, σε σύνολο 293 ψηφισάντων.

Υπενθυμίζεται πως για να μπορούσε να περάσει η πρόταση θα έπρεπε να υπερψηφιστεί από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών (151). Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Βουλής, Νικήτας Κακλαμάνης, μίλησαν συνολικά 172 άτομα, εκ των οποίων 126 βουλευτές, 9 κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι, 26 υπουργοί, αναπληρωτές και υφυπουργοί, 8 πρόεδροι κοινοβουλευτικών ομάδων και ο πρωθυπουργός.

Με «157» κατά, απορρίφθηκε η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης. 136 βουλευτές υπέρ

Από την ψηφοφορία είχαν ενημερώσει ότι θα απέχουν οι πέντε βουλευτές των Σπαρτιατών και ο Αντώνης Σαμαράς, ενώ κατά της πρότασης ψήφισαν οι 156 βουλευτές «γαλάζιοι» βουλευτές και ο ανεξάρτητος Χάρης Κατσιβαρδάς.

Πέρασε το σκόπελο αλλά η θάλασσα παραμένει φουρτουνιασμένη

Το κυβερνών κόμμα, όπως αναμενόταν, εμφανίστηκε «μπετόν» στη ψηφοφορία καθώς 156 βουλευτές καταψήφισαν όμως η πολυπόθητη νηνεμία στη «γαλάζια» παράταξη δεν έχει επανέλθει καθώς τα νερά παραμένουν ταραχώδη. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσπάθησε να αντιστρέψει τη δεινή θέση που βρίσκεται η κυβέρνηση του αλλά δεν έδειξε να πείθει. Οι απαντήσεις που έδωσε δεν έδειξαν να πείθουν την αντιπολίτευση με τον πρωθυπουργό και πρόεδρο της Ν.Δ. να βγαίνει στην αντεπίθεση και να εξαπολύει με τη σειρά του σφοδρή κριτική κυρίως σε ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ.

Το σφυροκόπημα της αντιπολίτευσης υπήρξε έντονο αλλά ακόμα εντονότερο είναι το κλίμα που έχει διαμορφωθεί στην κοινωνία που επιμένει να γεμίζει τις πλατείες και τους δρόμους ζητώντας να αποδοθεί δικαιοσύνη και να λάμψει η αλήθεια για την τραγωδία των Τεμπών.

Ολοταχώς για μείον ένα βουλευτή

Εντός του Κοινοβουλίου η Νέα Δημοκρατία δεν έχει απώλειες στην ονομαστική ψηφοφορία αλλά οδεύει ολοταχώς σε μείον έναν βουλευτή.  Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρέπεμψε τον βουλευτή Δημήτρη Κυριαζίδη στην Επιτροπή Δεοντολογίας με το ερώτημα διαγραφής από τη Νέα Δημοκρατία μετά το χυδαίο σχόλια που έκανε για τη Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Ανακοινώνοντας την απόφαση του πρωθυπουργού ο πρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης ζήτηση συγγνώμη ενώ από όλες τις κοινοβουλευτικές ομάδες υπήρξε καταδίκη.

Ο «γαλάζιος» βουλευτής φώναξε στην επικεφαλής της Πλεύσης Ελυθερίας «κάνε κανένα παιδί ή υιοθέτησε», προκαλώντας χάος.

Η Σοφία Ζαχαράκη, υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας έλαβε τον λόγο καλώντας τον βουλευτή της ΝΔ να κάνει διορθωτική δήλωση: «Προσβάλετε μανάδες, παιδιά, οικογένειες».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Θάνος Πλεύρης, καταδίκασε το σχόλιο Κυριαζίδη. «Η ΚΟ ομάδα ταυτίζεται με την τοποθέτηση της κ. Ζαχαράκη. Αποδοκιμάζει το σχόλιο του κ. Κυριαζίδη. Αυτά τα θέματα έχουν λυθεί. Δεν επιτρέπουμε τέτοια σχόλια», είπε.

Το βαρύ κλίμα για τον κ. Κυριαζίδη τον ανάγκασε μετά από αρκετή ώρα να ζητήσει «συγγνώμη» αλλά ο πρωθυπουργός δεν έδειξε να πείθεται.

Παρέμβαση με τρικάκια από τα θεωρεία

Το βαρύ κλίμα για τη Νέα Δημοκρατία αποτυπώθηκε και σε μια πρωτοφανή ακτιβιστική κίνηση εντός του Κοινοβουλίου. Φοιτητές, μεταξύ των οποίων μέλη της Νεολαίας της Νέας Αριστεράς, φώναξαν «Είσαι ένοχος» και πέταξαν τρικάκια από τα θεωρεία της Βουλής, όταν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανέβηκε στο βήμα, στη συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησής του. Τα τρικάκια έγραφαν «Είστε ένοχοι» ή «Φύγετε τώρα».

Το χάσμα με τον Σαμαρά δεν μπορεί να γεφυρωθεί

Εξαιρετικά επικριτικός για το έργο της κυβέρνησης ήταν για ακόμη μια φορά ο Αντώνης Σαμαράς. Ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας απείχε επιδεικτικά από την ονομαστική ψηφοφορία αφού πρώτα φρόντισε να «στολίσει» την κυβέρνηση για τις πολιτικές που εφαρμόζει.

Ο Αντώνης Σαμαράς ξεκίνησε με την περιγραφή του δύσκολου διεθνούς περιβάλλοντος στο οποίο ζούμε και αμέσως μετά εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά της κυβέρνησης. Ο πρώην πρωθυπουργός δήλωσε πως «η κυβέρνηση χειρίστηκε με τον χειρότερο τρόπο την υπόθεση των Τεμπών» και κατήγγειλε εκ νέου την εξωτερική της πολιτική, με αιχμή τα ελληνοτουρκικά, στα οποία, όπως είπε χαρακτηριστικά, «έχουμε ήρεμα νερά, όχι επειδή η Τουρκία έπαψε να προκαλεί, αλλά γιατί εμείς σταματήσαμε να αντιδρούμε στις προκλήσεις της».

Η ολομέτωπη επίθεση του Αντώνη Σαμαρά στην κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν απέτρεψε βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος να τον χειροκροτήσουν προκαλώντας αρχικά απορία και στη συνέχεια «παγωμάρα».

Και χειροκροτήματα

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του στη Βουλή, ο Αντώνης Σαμαράς, είπε πως θα απέχει από την ψηφοφορία και προς μεγάλη έκπληξη υπήρξαν μέλη της ΚΟ της ΝΔ που τον χειροκρότησαν.

Σύμφωνα με τον κοινοβουλευτικό συντάκτη του in τα χειροκροτήματα προήλθαν από τον βουλευτή Πέλλης, Γιώργο Καρασμάνη, τον βουλευτή Λέσβου και πρώην υπουργό Δικαιοσύνης, Χαράλαμπο Αθανασίου, αλλά και τον βουλευτή Μεσσηνίας, Μίλτο Χρυσομάλλη.

Τα χειροκροτήματα αν και ακούστηκαν χλιαρά ήταν ιδιαίτερα ηχηρά…

Εκτός από τα «εκτός γραμμής» χειροκροτήματα υπήρξαν και φίλια πυρά με «μπηχτές» από τον Γιάννη Οικονόμου και αιχμές από τον Νίκο Δένδια που σίγουρα προβληματίζουν τη «γαλάζια» παράταξη.

«Κερασάκι στην τούρτα»

Αυτό που συνέβη στα Τέμπη χαρακτηρίζεται από τους πολίτες σε ποσοστό 72% ως «έγκλημα», σε νέα δημοσκόπηση της MRB για λογαριασμό του OPEN.

  • Το 63% απαντά πως η υπόθεση των Τεμπών θα πρέπει να έχει τη μεγαλύτερη προτεραιότητα για την κυβέρνηση, ενώ το 27,4% απαντά πως η κυβέρνηση θα πρέπει να ρίξει βάρος στην καθημερινότητα.
  • Το 51,4% διαφωνεί με την άποψη ότι θα Τέμπη θα φύγουν από την επικαιρότητα σύντομα, ενώ το 43,3% συμφωνεί με αυτή την άποψη.
  • Το 70,3% απαντά πως θα πρέπει να σταματήσουν τα σιδηροδρομικά δρομολόγια για όσα χρόνια χρειαστεί ώστε να υπάρχει η απαραίτητη ασφάλεια, ενώ το 26,7% διαφωνεί με αυτή την πρόταση.
  • Το 74% απαντά πως η δικαιοσύνη δεν κάνει ό,τι μπορεί για να πέσει άπλετο φως στην υπόθεση των Τεμπών, ενώ το 23,4% απαντά πως κάνει ό,τι μπορεί.

Κληθέντες οι πολίτες να δώσουν μια λέξη για να χαρακτηρίσουν την υπόθεση των Τεμπών:

  • Το 75,2% απαντά συγκάλυψη
  • Το 17,8% διαφάνεια

To in σας μετέφερε live, λεπτό προς λεπτό, όλα όσα συνέβησαν εντός και εκτός κοινοβουλίου σε ένα μαραθώνιο ενημέρωσης που κράτησε μέχρι τα ξημερώματα του Σαββάτου.

Hot this week

Ήπια άνοδος στην Wall Street- Οδεύει προς νέα κερδοφόρα εβδομάδα

Με ήπιες μεταβολές και μεικτά πρόσημα κινείται την Παρασκευή (11/10) η Wall Street, μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ. Στο άνοιγμα της συνεδρίασης, ο Dow Jones σημειώνει άνοδο 0,58% φτάνοντας τις 42.701,45 μονάδες, ο S&P 500 καταγράφει κέρδη 0,23% στις 5.803,69 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq σημειώνει ήπια άνοδο 0,10% στις 18.302,20 μονάδες. Οι βασικοί δείκτες κινούνται με μεικτά

Τι συζήτησαν θεσμοί, ΤτΕ, τράπεζες και servicers στις συναντήσεις της Αθήνας

"Απόβαση" στην Αθήνα πραγματοποίησαν αυτές τις ημέρες κλιμάκια εκ Βρυξελλών και Φρανκφούρτης, τα οποία είχαν back to back συναντήσεις, τόσο με την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), όσο και με τις τράπεζες, αλλά και τους servicers, προκειμένου να ενημερωθούν… από πρώτο χέρι για όλα τα ζητήματα που αφορούν στο εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα.  Πέρα

Southrock: «Πράσινη» πιστοποίηση EDGE για τα οικιστικά έργα στη Μύκονο

Τη διεθνή πιστοποίηση EDGE (Excellence in Design for Greater Efficiencies) από τoν ανεξάρτητο φορέα Green Business Certification Inc. (GBCI) απέκτησε η Southrock Asset Management για τα πολυτελή οικιστικά της έργα στις περιοχές Άγιος Ιωάννης και Φωκός στη Μύκονο. Σύμφωνα μάλιστα με σχετική ανακοίνωση, πρόκειται για την πρώτη φορά που αντίστοιχα έργα στην Ελλάδα λαμβάνουν αυτή

Σκλαβενίτης: Εκτακτο bonus 300 ευρώ σε όλους τους εργαζόμενους

Bonus ύψους 300 ευρώ χορηγεί σε όλους τους υπαλλήλους της η Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτης,  όπως επιβεβαίωσαν πηγές κοντά στην αλυσίδα. Η παροχή καταβάλλεται σε όλους τους εργαζόμενους, ανεξαρτήτως αν είναι πλήρους ή μερικής απασχόλησης, λόγω της καλής πορείας της αλυσίδας σούπερ μάρκετ.  To κόστος της έκτακτης παροχής εκτιμάται περίπου στα 10 εκατ. ευρώ.  

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Στον επόμενο τόνο η μετοχή θα γράφει τα 20 ευρώ

Κάποιος να αλλάξει την μπαταρία στο ακουστικό της αγοράς γιατί δεν άκουγε που δεν άκουγε τελευταία τα θετικά νέα των εταιρειών, τώρα έχει κουφαθεί τελείως. Ό,τι και να πλησιάσεις να της πεις στο αυτί, ό,τι και αν της φωνάξεις, ακόμα και μπόμπα από ένα μεγάλο επενδυτικό deal να της πετάξεις δίπλα της, αυτή στην κοσμάρα

Related Articles

Popular Categories

READ MORE