Από αναδιπλώσεις σε ανασχεδιασμούς προχωρά το Μέγαρο Μαξίμου, προσπαθώντας να προσαρμοστεί στην (πολιτικο-κοινωνική) συνθήκη που διαμορφώνεται στη σκιά των Τεμπών. Καθ΄ οδόν προς τη δεύτερη μαύρη επέτειο της 28ης Φεβρουαρίου, εντείνονται οι πιέσεις για την κυβέρνηση και ειδικότερα η ανησυχία της για το πως θα εξελιχθεί η επόμενη Παρασκευή, με την τραγωδία να σκεπάζει κάθε άλλη δημόσια συζήτηση εδώ και σχεδόν έναν μήνα. Σημειωτέον, μέχρι χθες είχαν κλείσει 255 συγκεντρώσεις ανά την επικράτεια και σε πόλεις του εξωτερικού.
Ταυτόχρονα ηχεί δημοσκοπικός συναγερμός: ο νέος κύκλος των μετρήσεων δείχνει εγκλωβισμό της κυβερνητικής παράταξης στα χαμηλά επίπεδα του περασμένου φθινοπώρου και αρνητική τροχιά σε επιμέρους δείκτες και συνολικά της κυβέρνησης και του ίδιου του πρωθυπουργού. Στο φόντο αυτών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αλλάζει τροπάριο ως προς την αντιμετώπιση των πολιτικών αντιπάλων αλλά και ως προς τις επόμενες πολιτικές πρωτοβουλίες του.
Επιστρέφει ο μπαμπούλας
Η πόλωση ολοένα και βαθαίνει, με συνεισφορά και της κυβέρνησης και των λεγόμενων συστημικών κομμάτων της αντιπολίτευσης. Απέναντι στη «χυδαία τοξικότητα» που κατήγγειλε προσφάτως ο Μητσοτάκης με την αποστροφή «αρκετά πια», επανέρχεται ο μπαμπούλας της σταθερότητας. Άλλωστε ακόμα και στις καλές περιόδους της, όταν δεν καταγραφόταν τέτοιο κλίμα πολιτικής αμφισβήτησης, προβαλλόταν στην κατάλληλη ευκαιρία το αφήγημα ότι μόνο η κυβέρνηση μπορεί να εξασφαλίζει τη σταθερότητα.
Τώρα οι τόνοι ανεβαίνουν κατακόρυφα με το Μαξίμου να βάζει απέναντί του σύσσωμη την αντιπολίτευση, χρεώνοντας της ότι επενδύει στην τοξικότητα – την κατηγορία αυτή επιστρέφουν στην κυβέρνηση οι πολιτικοί αντίπαλοί της με πρώτο το ΠΑΣΟΚ -, εν μέσω περιόδου πολλαπλών προκλήσεων για τη χώρα. Στόχος, τα μετριοπαθέστερα ακροατήρια που ζητούν ουσιαστική αντιπαράθεση επιχειρημάτων και όχι καταγγελτικές ιαχές.
Στόχος επίσης η κομματική συσπείρωση (έστω το φρένο σε πρώτη φάση των τάσεων αποσυσπείρωσης) και η ανάδειξη της συνοχής της κυβέρνησης και της κοινοβουλευτικής ομάδας.
Σε δεύτερο χρόνο ανασχηματισμός
Σε αυτό το πλαίσιο της πολιτικής σταθερότητας, που ανέδειξε προσωπικά ο Μητσοτάκης, δίνοντας γραμμή σε κυβέρνηση και κόμμα, εντάσσεται η μετάθεση, όπως όλα δείχνουν, του κυβερνητικού ανασχηματισμού. Το Μαξίμου δεν θα ήθελε νέες αναταράξεις και εσωτερική μουρμούρα στην τρέχουσα δύσκολη φάση, που προσπαθεί να ανοίξει τον κυβερνητικό βηματισμό, εξ ου και οι πληροφορίες λένε ότι οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα ενδεχομένως να μετατίθενται χρονικά στο τέλος της άνοιξης ή και του καλοκαιριού. Τέτοιες εισηγήσεις άλλωστε (για… μη βιασύνη, κοινώς) υπήρχαν στο πρωθυπουργικό γραφείο εδώ και εβδομάδες.
Τις εκτιμήσεις ενίσχυσε μια πρωθυπουργική αποστροφή από τη Θεσσαλονίκη προχθές: «Τα πρόσωπα υπηρετούν πολιτικές (…) Οι γεωπολιτικές εξελίξεις είναι τόσο δραματικές που το αίτημα για σταθερότητα και γεωπολιτική ασφάλεια είναι σήμερα πιο επιτακτικό από ό,τι ήταν πριν από τρεις μήνες». Εφόσον επιβεβαιωθεί το κυρίαρχο σενάριο που θέλει τον ανασχηματισμό να… σπρώχνεται παρακάτω, υπάρχουν γαλάζιες φωνές που θέτουν ξανά στο επίκεντρο την προοπτική επιστροφής του Γιώργου Γεραπετρίτη στο Μαξίμου. Λένε συγκεκριμένα ότι προς το παρόν το υπουργείο Εξωτερικών έχει μπροστά του πολλαπλά μέτωπα – ενδεικτικά, οι επαφές που θα έχει ο Γεραπετρίτης προσεχώς σε Νέα Υόρκη και Ουάσιγκτον -, συνεπώς δεν μπορεί να προχωρήσει τώρα το πλάνο αλλαγής ή ενίσχυσης των αρμοδιοτήτων του.
Άλλες φωνές αρχίζουν να κρατούν μικρό καλάθι και στο (αρχικά ισχυρό) σενάριο των σαρωτικών, δομικών αλλαγών. Αυτό που περιγράφουν είναι ότι έχει καλλιεργηθεί στο παρελθόν εικόνα διευρυμένων παρεμβάσεων στο σχήμα, αλλά τελικά έχουν επιλεγεί στοχευμένες – με την μητσοτακική ορολογία – «διορθωτικές κινήσεις». Πάντως έγκυρες πηγές επιμένουν ότι στο πρωθυπουργικό ραντάρ έχουν μπει και παραμένουν σειρά υπουργείων, όπως το Ενέργειας και Περιβάλλοντος, το Μετανάστευσης, το Ναυτιλίας, το Πολιτικής Προστασίας κ.ά.
Συμπαγής ομάδα
Από τη στιγμή όμως που το Μαξίμου αποφάσισε να ανεβάσει αισθητά τους τόνους της αντίδρασής του στην αντιπολίτευση, προτεραιότητα είναι να δείχνει συμπαγής η γαλάζια ομάδα και όχι να ληφθούν ρίσκα πρόκλησης εσωτερικών τριβών. Ούτε ο Μητσοτάκης θέλει να δείξει ότι σύρεται σε έναν «ανασχηματισμό Τεμπών». Στο μεταξύ έχει μετρηθεί και δημοσκοπικά ο περιορισμένος αντίκτυπος που θα μπορούσε να έχει ένας ανασχηματισμός – που στην πραγματικότητα λίγο ενδιαφέρει τους πολίτες ή έστω νοιάζει κάποιους για 48 ώρες το πολύ.
Πρόσφατο γκάλοπ (Alco/Alpha) έδειξε ότι το 56% δεν πιστεύει ότι η εικόνα της κυβέρνησης μπορεί να βελτιωθεί με έναν ανασχηματισμό, έναντι του 31% που το πιστεύει. Η ίδια μέτρηση έδειξε ότι ένας στους δυο (το 50%) απαντά ότι κανένα κόμμα της αντιπολίτευσης δεν μπορεί να προσφέρει αξιόπιστη εναλλακτική προοπτική διακυβέρνησης.
Με βάση αυτά και καθώς έχει προσδιοριστεί ο οδικός χάρτης των κοινοβουλευτικών εξελίξεων για την υπόθεση των Τεμπών, ο Μητσοτάκης φαίνεται ότι ανοίξει ξανά το μπλοκάκι του αλλά όχι για να πατήσει το κουμπί των αποφάσεων αλλά για να αξιολογήσει τη συμπεριφορά υπουργών και βουλευτών στο επόμενο διάστημα.
«Αν θέλουν να έρθουν στη Βουλή, να δοκιμάσουν να μας ρίξουν» είπε ο Μητσοτάκης, πετώντας το γάντι στην αντιπολίτευση για την πρόταση δυσπιστίας στην κυβέρνηση. Εφόσον αυτή δεν κατατεθεί άμεσα, παγώνοντας κάθε διαδικασία, τότε μετά την Καθαρά Δευτέρα, την Τρίτη 4 Μαρτίου, θα γίνει η συζήτηση για την πρόταση σύστασης προανακριτικής επιτροπής με ελεγχόμενο τον υπό παραίτηση υφυπουργό Χρήστο Τριαντόπουλο και την επομένη, στις 5 Μαρτίου, θα πραγματοποιηθεί η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση.