
Οι ευρωπαϊκές αγορές έκλεισαν ελαφρώς χαμηλότερα τη Δευτέρα (24/3), καθώς η αισιοδοξία για την πορεία των αμερικανικών δασμών εξασθένησε.
Ολοκληρώνοντας μια άστατη συνεδρίαση, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε χαμηλότερα κατά 0,08% στις 549.21 μονάδες.
Όσον αφορά στα ισχυρότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ο γερμανικός DAX υποχώρησε κατά 0,16% στις 22,856.01 μονάδες. Ο γαλλικός CAC 40 έχασε 0,26% και διαμορφώθηκε στις 8,022.33 μονάδες. Τέλος, ο βρετανικός FTSE 100 έχασε 0,10% και βρέθηκε στις 8,638.01 μονάδες.
Στην ευρωπαϊκή περιφέρεια, ο ισπανικός IBEX υποχώρησε κατά 0,20% στις 13.324,10 μονάδες, ο ιταλικός MIB κινήθηκε ανοδικά κατά 0,52% και διαμορφώθηκε στις 38.305,00 μονάδες, ενώ ο πορτογαλικός PSI έκλεισε χαμηλότερα κατά 0,35% στις 6.773,88 μονάδες.
Ο κλάδος των ταξιδιών και της αναψυχής σημείωσε άνοδο 0,55% μετά την επαναλειτουργία του αεροδρομίου Χίθροου του Λονδίνου το Σάββατο, μετά τη διακοπή της ηλεκτροδότησης που προκλήθηκε από πυρκαγιά σε κοντινό ηλεκτρικό υποσταθμό. Η IAG, ιδιοκτήτρια της British Airways, σημείωσε άνοδο 0,8%.
Η σουηδική αμυντική εταιρεία Saab κέρδισε 4,5% αφού η UBS αναβάθμισε τη μετοχή της, λέγοντας ότι η εταιρεία είναι «καλά τοποθετημένη για την άνοδο των αμυντικών δαπανών».
Οι παγκόσμιοι επενδυτές στην περιοχή προσβλέπουν στην προθεσμία του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για την επιβολή δασμών στις 2 Απριλίου.
Η Wall Street Journal κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου ανέφερε ότι οι δασμοί αναμένεται να είναι στενότεροι σε πεδίο εφαρμογής και πιθανότατα θα αποκλείσουν ορισμένους δασμούς συγκεκριμένης βιομηχανίας, επικαλούμενη αξιωματούχο της κυβέρνησης.
Τη Δευτέρα (24/3), ο Τραμπ ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ θα επιβάλουν δασμούς 25% στις χώρες που αγοράζουν πετρέλαιο και φυσικό αέριο από τη Βενεζουέλα, με τις τιμές του πετρελαίου να διαπραγματεύονται υψηλότερα.
Ο πρόεδρος δήλωσε επίσης στους δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο ότι σύντομα θα ανακοινωθούν δασμοί στα αυτοκίνητα, το αλουμίνιο και τα φαρμακευτικά προϊόντα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.