
Οι τιμές του πετρελαίου κινούνται πτωτικά το μεσημέρι της Παρασκευής (25/4) και βαδίζουν προς μια εβδομαδιαία πτώση σχεδόν 2% λόγω των ανησυχιών για την υπερπροσφορά και της αβεβαιότητας γύρω από τις συνομιλίες για τους δασμούς μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού τύπου Brent υποχωρούν κατά 0,87% στα 65,97 δολάρια το βαρέλι, σημειώνοντας πτώση 2,2% την εβδομάδα. Το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate (WTI) σημειώνει πτώση 0,8% στα 62,24 δολάρια το βαρέλι, έχοντας υποχωρήσει 3% την εβδομάδα.
Το πετρέλαιο διέγραψε τα προηγούμενα κέρδη αφού εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας δήλωσε ότι η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν διαβουλεύσεις ή διαπραγματεύσεις σχετικά με τους δασμούς. Αυτό ήρθε σε αντίθεση με προηγούμενα σχόλια του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος δήλωσε την Πέμπτη (24/4) ότι οι εμπορικές συνομιλίες μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας βρίσκονται σε εξέλιξη.
«Σε εβδομαδιαία βάση οι τιμές υποχωρούν, καθώς οι ανησυχίες για την υπερπροσφορά από τον ΟΠΕΚ+ παραμένουν, ενώ οι προοπτικές της ζήτησης παραμένουν αβέβαιες εν μέσω των συνεχιζόμενων εμπορικών εντάσεων. Η ισχυροποίηση του δολαρίου των ΗΠΑ έχει επίσης προσθέσει πιέσεις στις τιμές του αργού», δήλωσε ο ανώτερος αναλυτής της LSEG Anh Pham.
Η Κίνα εξετάζει το ενδεχόμενο να εξαιρέσει ορισμένες αμερικανικές εισαγωγές από τους δασμούς 125% και ζητά από τις επιχειρήσεις να παράσχουν καταλόγους με τα αγαθά που θα επιθυμούσαν να εξαιρεθούν, στο μεγαλύτερο σημάδι μέχρι στιγμής των ανησυχιών του Πεκίνου για τις οικονομικές επιπτώσεις του εμπορικού πολέμου.
Οι τιμές του πετρελαίου έπεσαν νωρίτερα αυτό το μήνα, αφού οι δασμοί προκάλεσαν ανησυχία για την παγκόσμια ζήτηση και ένα ξεπούλημα στις χρηματοπιστωτικές αγορές.
Οι ανησυχίες για την πλεονάζουσα προσφορά αυξάνονται. Αρκετά μέλη του ΟΠΕΚ+ είχαν προτείνει στην ομάδα να επιταχύνει την αύξηση της παραγωγής πετρελαίου για δεύτερο μήνα τον Ιούνιο.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρωσία κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, αλλά ορισμένα συγκεκριμένα στοιχεία μιας συμφωνίας απομένουν να συμφωνηθούν, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ.
Ο τερματισμός του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία και η χαλάρωση των κυρώσεων θα μπορούσαν να επιτρέψουν τη ροή περισσότερου ρωσικού πετρελαίου στις παγκόσμιες αγορές. Η Ρωσία, μέλος της ομάδας ΟΠΕΚ+, είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς πετρελαίου στον κόσμο μαζί με τις ΗΠΑ και τη Σαουδική Αραβία.
Μικρή πτώση του φυσικού αερίου – Υποχωρεί ο χρυσός
Το μεσημέρι της Παρασκευής το φυσικό αέριο σημειώνει οριακή πτώση, με τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης να παρουσιάζονται μειωμένα κατά 0,474% στα 33.415 δολάρια η μεγαβατώρα.
Όσον αφορά στα εμπορεύματα, ο χρυσός υποχωρεί κατά 1,13% στα 3.310,89 δολάρια η ουγγιά, το ασήμι διολισθαίνει κατά 0,60% στα 33,3703 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός σημειώνει πτώση 1,92% στα 4,7628 δολάρια η ουγγιά.
Τέλος, στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο κερδίζει 0,31% σε σχέση με το ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στα 1,1357 δολάριο ανά ευρώ. Σε σύγκριση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό δολάριο εμφανίζεται αυξημένο κατά 0,20% με την ισοτιμία να βρίσκεται στο 1,3309 δολάριο ανά στερλίνα. Η στερλίνα, με τη σειρά της, κερδίζει 0,04% συγκριτικά με το ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στη 0,8533 βρετανική λίρα ανά ευρώ.