Δεν θα ήταν καθόλου υπερβολή εάν λέγαμε ότι το μείζον θέμα που απασχολεί αυτή την μεταπασχαλινή περίοδο το κυβερνητικό στρατόπεδο είναι αυτό της δημιουργίας όσο πιο γρήγορα γίνεται ενός τείχους ανοσίας. Οι συσκέψεις είναι συνεχείς, χωρίς ανάπαυλα ακόμη και στη διάρκεια του Πάσχα και αυτό που μπαίνει στην ατζέντα των κυβερνητικών αλλά και των ειδικών είναι ανάμεσα στα πως θα ανταμειφθούν όσοι έχουν κάνει το εμβόλιο. Στόχος; Να ενθαρρύνουν όσο το δυνατόν περισσότερους να εμβολιασθούν. Προτείνονται όπως μαθαίνω, σε πρώτη φάση δύο τρόποι: Ο πρώτος είναι να μπορούν να κυκλοφορούν χωρίς μάσκα και στους εσωτερικούς και στους εξωτερικούς χώρους. Και ο δεύτερος να μπορούν να ταξιδεύουν. Στο ερώτημα πώς θα εντοπίζονται αυτοί που έχουν εμβολιασθεί και έχουν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου, την απάντηση δίνει ένας από τους πλέον στενούς συνεργάτες του Πρωθυπουργού: «Με το ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού, το οποίο μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να επιδεικνύουν».

Το έτερο ερώτημα, ίσως πιο σημαντικό και από το πρώτο, είναι πότε θα γίνει αυτό; Πότε δηλαδή θα δοθούν αυτά τα προνόμια και πότε θα υπάρξει το πολυαναμενόμενο τείχος ανοσίας; Η απάντηση είναι απλή. Μόλις υπάρξουν διαθέσιμα εμβόλια για τον πληθυσμό, ώστε να μην υπάρχει καμία δικαιολογία του τύπου ότι «ήθελα να εμβολιασθώ αλλά δεν υπήρχαν τα εμβόλια».

Πού βρισκόμαστε σήμερα; Έως την Δευτέρα του Πάσχα (3/5) είχαν πραγματοποιηθεί συνολικά 3.136.791 εμβολιασμοί. Την 1η δόση είχαν κάνει τουλάχιστον 2.191.460 πολίτες, ενώ τις επόμενες ημέρες αναμένεται να φτάσουμε στο ορόσημο του 1 εκατομμυρίου πολιτών που τους έχουν χορηγηθεί και οι δόσεις των εμβολίων (τώρα είμαστε στους 945.331). Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης έως τα μέσα καλοκαιριού θα έχει εμβολιασθεί το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού. Η αισιοδοξία αυτή, μου λένε πηγάζει και από το γεγονός ότι αναμένονται τα εμβόλια της Johnson & Johnson, τα οποία θα είναι μονοδοσικά με συνέπεια όσοι εμβολιάζονται ξεμπερδεύουν αμέσως με το εμβολιασμό. Ήδη ο Πρωθυπουργός, συνομιλώντας με μια ηλικιωμένη που τον επισκέφθηκε το Μέγαρο Μαξίμου της είπε ότι «νομίζω πως βρισκόμαστε στο τέλος της περιπέτειας».

Το άνοιγμα των σχολείων και τα εκατομμύρια των self- test

Έτερο μείζον ζήτημα που απασχολεί το κυβερνητικό επιτελείο είναι αυτό του ανοίγματος των σχολείων. Μαθαίνω ότι την προηγούμενη ημέρα της έναρξης των μαθημάτων, δηλαδή την Κυριακή θα γίνουν self-test σε μαθητές, εκπαιδευτικό, αλλά και διοικητικό προσωπικό . Ήδη από σήμερα τα self- test θα βρίσκονται στα φαρμακεία. Στις 14 Μαΐου θα επιτραπούν οι τοπικές μετακινήσεις, δηλαδή την ίδια ημέρα με την έναρξη της άφιξης τουριστών. Ένα ιδιαίτερο θέμα που απασχολεί τις κυβερνητικές συσκέψεις, είναι η προμήθεια των self -test. Εάν ισχύουν αυτά που διαρρέονται από διάφορες κυβερνητικές πηγές είναι ότι θα χρειαστούν περίπου 4 εκατ. self- test στις αμέσως επόμενες ημέρες. Τα περισσότερα μάλλον, όπως μαθαίνω, θα τα προμηθευτούμε από την Κίνα.

Τα αποτέλεσμα του εορτασμού του Πάσχα

Το κυβερνητικό επιτελείο περιμένει ωστόσο με αγωνία τα αποτελέσματα του εορτασμού του Πάσχα και του ανοίγματος της εστίασης. Ναι, μεν την Τρίτη έχουν καταγραφεί 1.387 νέα κρούσματα κορωνοϊού και 81 θάνατοι, καθώς και 783 διασωληνωμένοι ασθενείς στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, αλλά τα τεστ που έγιναν δεν ήταν πολλά ήταν 21.511 και η θετικότητα ανήλθε 6,45%. Τι σημαίνει αυτό; Στις αργίες τα περισσότερα τεστ που γίνονται, γίνονται από συνανθρώπους μας που υποψιάζονται ότι μπορούν να έχουν κολλήσει την covid-19. Δεν γίνονται δηλαδή τυχαία τεστ όπως τις άλλες μέρες που δεν είναι αργία.

Πηγή: Βηματοδότης

Γράψτε το σχόλιό σας