Στα πρώτα τους σχόλια για την πρόθεση της Τράπεζας Πειραιώς να εισέλθει σε αποκλειστικές διαπραγματεύσεις για την εξαγορά του 70% της Εθνικής Ασφαλιστικής με τον επενδυτικό fund CVC προχώρησαν η Goldman Sachs και η Autonomous.
H GS υπογραμμίζει ότι πιθανή ολοκλήρωση της συμφωνίας θα κόστιζε περί τις 150 μονάδες βάσης στα βασικά εποπτικά κεφάλαια της Πειραιώς, ενώ οι προβλέψεις της για τον δείκτη CET1 θα μειωθούν από 15,6%, 16,4%, 16,7% για τα έτη 2025, 2026 και 2027, σε 14,1%, 14,9%, και 15,2%.
Κάτι τέτοιο, σημειώνει η αμερικανική τράπεζα, θα σήμαινε πάνω από 300 μ.β. ρυθμιστικό απόθεμα κεφαλαίων για τον δείκτη CET1 σε σχέση με το ελάχιστο απαιτούμενο επίπεδο CET1 που έχει καθοριστεί από τη ρυθμιστική αρχή. Πρόκειται για ένα σημαντικό κεφαλαιακό απόθεμα ασφαλείας ίσο με 1,1 δισ. ευρώ κεφαλαίου το 2025 ή περίπου το 21% της κεφαλαιοποίησης της Τράπεζας Πειραιώς, με βάση την αξία της μετοχής της στο Χρηματιστήριο Αθηνών στις 5 Φεβρουαρίου.
Τα κεφαλαιακά αποθέματα ασφαλείας εκτιμάται θα είναι επαρκή για την Πειραιώς ώστε να διατηρήσει τη διανομή μερισμάτων 30%, 40%, 50% και 50% επί των κερδών της για τα έτη 2024-2027. Η διαφοροποίηση των ροών εσόδων εντός του χρηματοπιστωτικού χώρου στην Ελλάδα θα μπορούσε να επιτρέψει στην Πειραιώς να ξεκλειδώσει συνέργειες μέσα από την απόκτηση πελατών και την πιθανή μείωση σε σταθερές και μεταβλητές δαπάνες. Η GS αναφέρει ότι παραμένει Buy για την Πειραιώς, με τιμή-στόχο στα €5,40.
Η Autonomous, από την πλευρά της, σε σχόλιό της με τίτλο “Εισερχόμενη στον κλάδο ασφάλισης”, επισημαίνει ότι η τράπεζα προβλέπει σημαντική κατανάλωση κεφαλαίου εάν τελικώς προκύψει συμφωνία, η οποία θα μπορούσε να μετριαστεί με την εφαρμογή του “Συμβιβασμού της Δανίας”, ενώ συμπληρώνει ότι η διοίκηση δεν διαφοροποιεί τα σχέδια διανομής κεφαλαίου στους μετόχους της Πειραιώς.
“Η Πειραιώς έχει δηλώσει ότι δεν θα αλλάξει το σχέδιο διανομής κεφαλαίου της 35%/50% των συνολικών πληρωμών από τα κέρδη της περιόδου 2024-2025, αντίστοιχα, τα οποία κατά την ερμηνεία μας δεν θα εξαρτηθούν από το εάν θα έχει εγκριθεί ο Συμβιβασμός της Δανίας. Σύμφωνα με τις υποθέσεις μας, αυτό συνεπάγεται περίπου 9% απόδοση, περίπου το μισό από το οποίο αναμένουμε να έρθει με τη μορφή μερίσματος σε μετρητά και το υπόλοιπο με εξαγορές. Η Πειραιώς έχει guidance για διατήρηση του δείκτη CET1 πάνω από 13%, που σημαίνει πάνω από 280 μονάδες βάσης “μαξιλάρι”.
Από τη σκοπιά της Πειραιώς, πρόκειται για μια δυναμική συμφωνία η οποία μοιάζει λογική, καταλήγει η Autonomous.