23.2 C
Athens
October 5, 2024
Image default
WORLD

Ρέιτσελ Ριβς: Η νέα Υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας που είναι υπέρμαχος της δημοσιονομικής πειθαρχίας

“Σοβαρή” και “αποφασισμένη” είναι λέξεις που χρησιμοποιούνται συχνά για να περιγράψουν τη Ρέιτσελ Ριβς, την πρώην οικονομολόγο της Κεντιρκής Τράπεζας της Αγγλίας που έγινε η πρώτη γυναίκα Υπουργός Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου.

Όμως συνάδελφοι και φίλοι έχουν υποστηρίξει ότι η δημόσια περσόνα της δεν αντικατοπτρίζει την ανθρώπινη πλευρά της, με το δυνατό γέλιο και τη βαθιά αγάπη για τα κομμάτια της Beyoncé, σημειώνει σε ανάλυσή του ο Guardian.

Στην πρώτη της ομιλία στη Βουλή των Κοινοτήτων το 2010, υποσχέθηκε να αγωνιστεί για “θέσεις εργασίας, ανάπτυξη και ευημερία” – όλα αυτά αποτελούν τον κεντρικό πυλώνα των οικονομικών σχεδίων των Εργατικών καθώς εισέρχονται στην κυβέρνηση.

Ποια ακριβώς είναι λοιπόν η Ρέιτσελ Ριβς και πώς μπορεί να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που έρχονται;

Ο Ριβς γεννήθηκε στο νοτιοανατολικό Λονδίνο το 1979, λίγους μήνες πριν η Μάργκαρετ Θάτσερ γίνει πρωθυπουργός σε μια εποχή τεράστιων κοινωνικών και οικονομικών αλλαγών.

Οι γονείς της ήταν και οι δύο δάσκαλοι και την έχουν περιγράψει ως ένα περιπετειώδες παιδί.

Στο παρελθόν είχε πει στο BBC: “Δεν ήμασταν φτωχοί, αλλά δεν είχαμε χρήματα για σπατάλη”.

Οι γονείς της χώρισαν όταν πήγαινε στο δημοτικό σχολείο και η ίδια και η αδελφή της Έλι, επίσης βουλευτής των Εργατικών, πηγαινοερχόντουσαν στα διαφορετικά σπίτια των γονιών τους.

Κατά τη διάρκεια των σχολικών διακοπών, οι αδελφές περνούσαν χρόνο με τους παππούδες τους στην πόλη Kettering του Northamptonshire.

Τους πήγαιναν για να κάνουν το γύρο των σπιτιών των συγγενών, οι οποίοι τους έδιναν 20 ή 50 πένες στη καθεμία. Στο τέλος της εβδομάδας τους, πήγαιναν στο τοπικό κατάστημα παιχνιδιών για να διαλέξουν τα παιχνίδια τους. Ενώ η Έλι ξόδευε όλα τα μετρητά της, η νεαρή Ρέιτσελ επέτρεπε στον εαυτό της μια μικρότερη “λιχουδιά” και αποταμίευε τα περισσότερα χρήματα.

Δεκαετίες αργότερα, η ΥΠΟΙΚ Ριβς θα έλεγε ότι αυτό το είδος της αυτοσυγκράτησης την χαρακτηρίζει, και έχει ως πρότυπο την “σύνεση” του Γκόρντον Μπράουν κατά την προετοιμασία για την εκλογική νίκη των Εργατικών το 1997.

Σκάκι

Η Ριβς έπαιζε σκάκι από μικρή ηλικία, με τον πατέρα της να της μαθαίνει τις βασικές κινήσεις. Μέχρι να πάει στο γυμνάσιο, ήταν εθνική πρωταθλήτρια και, σύμφωνα με την Έλι, νικούσε όλα τα αγόρια που νόμιζαν ότι θα έπαιζαν ένα εύκολο παιχνίδι.

Βλέποντας την έκταση των περικοπών στο σχολείο της, όπου η βιβλιοθήκη είχε μετατραπεί σε αίθουσα διδασκαλίας, δήλωσε ότι πολιτικοποιήθηκε από τη δική της εμπειρία των δημόσιων υπηρεσιών. Σε ηλικία 17 ετών, η Ριβς εντάχθηκε στο Εργατικό Κόμμα.

Στη συνέχεια σπούδασε φιλοσοφία, πολιτική και οικονομικά στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Ως φοιτήτρια η Ριβς φιλοξενούσε άλλους πριν από τις ντισκοτέκ του κολεγίου, ακούγοντας τραγούδια των Destiny’s Child.

Μετά την αποφοίτησή της, ανέλαβε ρόλο οικονομολόγου στην Κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας.

Εργάστηκε στο γραφείο της κεντρικής τράπεζας για την Ιαπωνία, εξετάζοντας τις προσπάθειες της χώρας να βγει από τη στασιμότητα τη δεκαετία του 1990.

Κατά τη διάρκεια μιας απόσπασης στην πρεσβεία του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ουάσινγκτον, γνώρισε τον μελλοντικό της σύζυγο Νίκολας Τζόσεϊ, ο οποίος είχε περάσει χρόνο ως κριτικός κινηματογράφου σε εφημερίδες και ως συντάκτης ομιλιών του τότε υπουργού Οικονομικών Γκόρτνον Μπράουν.

Ο δρόμος προς το Κοινοβούλιο δεν ήταν όμως εύκολος για την Ριβς. Υπήρξαν δύο αποτυχημένες εκστρατείες για την πρώην έδρα του Bromley and Chislehurst, τυπικά σίγουρη έδρα για τους Συντηρητικούς.

Πριν γίνει βουλευτής για το Leeds West το 2010, μετακόμισε στο Leeds και πέρασε χρόνο εργαζόμενη στην Halifax Bank of Scotland.

Με την είσοδό της στο Κοινοβούλιο, ανέβηκε γρήγορα στην ιεραρχία.

- απονεμήθηκε ένας αριθμός σημαντικών ρόλων και, σύμφωνα με την πολιτική αρθρογράφο Rachel Sylvester, “θεωρήθηκε από την αρχή ως κάποια που θα προωθηθεί”.

Ένας συνάδελφός της είπε ότι “δεν την έχω δει ποτέ, μα ποτέ, απροετοίμαστη”.

Τον περασμένο Δεκέμβριο, η Ριβς μίλησε στην κηδεία του Άλιστερ Ντάρλινγκ, του πρώην ΥΠΟΙΚ που ήταν ο μέντοράς της όταν ξεκινούσε την καριέρα της. Μίλησε με αγάπη για τα λαζάνια και το κόκκινο κρασί που έτρωγε μαζί του και με τη σύζυγό του, καθώς και για τις συμβουλές του – βρέθηκε επικεφαλής κατά τη διάρκεια μιας τεράστιας κρίσης, όταν οι οικογένειες και η χώρα δυσκολεύονταν να τα βγάλουν πέρα.

Κριτική

Στο παρελθόν έχει κατηγορηθεί για “απόλυτη υποκρισία” επειδή προσέφερε στους φοιτητές μόνο πληρωμές για τα έξοδα, αντί για πλήρη μισθό, ενώ εργαζόταν στο γραφείο της.

Επί Τζέρεμι Κόρμπιν, πέρασε αρκετό καιρό στα έδρανα των Κοινοτήτων επειδή ένιωθε ότι δεν μπορούσε να υποστηρίξει τις πολιτικές του. Αποκαλούμενη “κόκκινη συντηρητική” από άλλους στο κόμμα, περιέγραψε αυτή την περίοδο ως μια “πολύ δυσάρεστη περίοδο” σε συνέντευξή της στον Νικ Ρόμπινσον του BBC.

Ο πρώην συντάκτης του προγράμματος Newsnight του BBC αναγκάστηκε επίσης να ζητήσει γραπτώς συγγνώμη από τη Ριβς, αφού την αποκάλεσε “βαρετό ροχαλητό” στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σε μια ανάρτηση που προοριζόταν για ιδιωτικό μήνυμα.

Αν και η ίδια δήλωσε ότι το περιστατικό ήταν “βαθιά ταπεινωτικό”, ο βασικός της στόχος κατά τη διάρκεια της θητείας της ως σκιώδης ΥΠΟΙΚ επικεντρώθηκε στο να παρουσιάσει τους Εργατικούς ως ένα σταθερό οικονομικό χέρι και στο νέο της ρόλο θα συνεχίσει να το κάνει.

Η ίδια η Ριβς έχει δηλώσει, ωστόσο, ότι το κόμμα θα κληρονομήσει τη χειρότερη οικονομική κατάσταση από την εποχή μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Έχει δεσμευτεί να αποδεχθεί τους ίδιους δημοσιονομικούς κανόνες που χρησιμοποίησαν οι Συντηρητικοί: ότι η κυβέρνηση δεν πρέπει να δανείζεται άλλα μετρητά για τις καθημερινές δαπάνες και να δείξει ότι μειώνει το χρέος της χώρας μέσα σε πέντε χρόνια.

Στην πορεία προς τις εκλογές, το κόμμα παρουσίασε σχέδια για ένα Εθνικό Ταμείο Πλούτου, το οποίο θα έβλεπε μια κυβέρνηση των Εργατικών να διαθέτει 7 δισεκατομμύρια λίρες για να ενθαρρύνει τις ιδιωτικές επενδύσεις σε πράσινους τομείς, ενισχύοντας την παραγωγικότητα και την οικονομία.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, είπε ότι είναι η “τιμή της ζωής μου” και μια “ιστορική ευθύνη” να είναι η πρώτη γυναίκα που διορίζεται υπουργός Οικονομικών.

“Περιμέναμε πολύ καιρό για να έχουμε την ευκαιρία να υπηρετήσουμε τη χώρα μας. Τώρα έχουμε ένα αξιόπιστο σχέδιο για να φέρουμε την αλλαγή που χρειάζεται η χώρα. Η ανάπτυξη της οικονομίας μας βρίσκεται στο επίκεντρο αυτής της προσπάθειας”, δήλωσε η Ριβς στους δημοσιογράφους.

“Η ευκαιρία να γίνω η πρώτη γυναίκα ΥΠΟΙΚ της Βρετανίας – αυτό μου δίνει τεράστια υπερηφάνεια, αλλά θα μου έδινε και μια τεράστια ευθύνη: να παραδώσω, στις κόρες και τις εγγονές μας, μια δικαιότερη κοινωνία. Αυτό είμαι αποφασισμένη να κάνω”, σημείωσε.

Οικονομική πραγματικότητα

Η κληρονομιά από τους Συντηρητικούς δεν είναι καθόλου ρόδινη, με το βιοτικό επίπεδο να παραμένει στάσιμο από το 2010, το δημόσιο χρέος να ανέρχεται σχεδόν στο 100% του ΑΕΠ και τους φόρους στο υψηλότερο επίπεδο από την εποχή αμέσως μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ευαίσθητη στις κατηγορίες των Συντηρητικών ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις των Εργατικών, του Τόνι Μπλερ και στη συνέχεια του Γκόρντον Μπράουν, ξόδεψαν πάρα πολλά πριν το κόμμα αποχωρήσει από την εξουσία το 2010, η Ριβς είναι σαφής ότι όλες οι δεσμεύσεις για τις δαπάνες πρέπει να χρηματοδοτηθούν πλήρως.

Έχει επίσης δύο “σιδερένιους” δημοσιονομικούς κανόνες: ότι μια κυβέρνηση των Εργατικών δεν θα δανείζεται για καθημερινές δαπάνες και ότι το χρέος πρέπει να μειώνεται ως ποσοστό της οικονομίας μέχρι το πέμπτο έτος κάθε πρόβλεψης.

Αυτό όμως δεν αποκλείει τον δανεισμό για επενδύσεις και η ίδια έχει πει ότι το όραμά της εμπνέεται από τις πολιτικές του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Αυτό θα μπορούσε να δει αυξημένες επενδύσεις για τη διαμόρφωση στρατηγικά σημαντικών αγορών, απηχώντας τις πολιτικές της “σύγχρονης οικονομίας από την πλευρά της προσφοράς” που υποστηρίζει η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν.

Related posts

“Ευχαριστώ” Μπάιντεν σε Φον ντερ Λάιεν για την έγκριση της βοήθειας προς την Ουκρανία

banks

Μαυριτανία: Τουλάχιστον 89 οι νεκροί από τη βύθιση πλοιαρίου που μετέφερε μετανάστες στα Κανάρια Νησιά

banks

Ορμπάν: Η στρατηγική της ΕΕ στην Ουκρανία “απέτυχε”

banks

Ουκρανία: Η αναστολή της διέλευσης ρωσικού πετρελαίου της Lukoil δεν συνιστά εκβιασμό προς την Ουγγαρία και τη Σλοβακία

banks

Η Ουάσινγκτον χαιρετίζει την αποκατάσταση των τηλεπικοινωνιών στη Λωρίδα της Γάζας

banks

Η ΥΠΕΞ της Ιαπωνίας επισκέπτεται την Ουκρανία για να εκφράσει την ακλόνητη στήριξη του Τόκιο

banks