Τα πρώτα ρήγματα στη συμφωνία συνασπισμού μεταξύ των κεντροαριστερών Σοσιαλδημοκρατών της Γερμανίας και των συντηρητικών του Φρίντριχ Μερτς, η οποία δεν έχει ακομη υπογραφεί, έχουν ξεκινήσει να εμφανίζονται.
Αντιδράσεις προκλήθηκαν από την πρόταση του Μερτς, η Γερμανία, υπό την ηγεσία του, να προμηθεύσει την Ουκρανία με πυραύλους κρουζ μεγάλου βεληνεκούς Taurus, όπως μεταδίδει το Bloomberg.
Επιπλέον, τα κόμματα διαπληκτίζονται για βασικά στοιχεία της συμφωνίας συνασπισμού τους, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης του εθνικού κατώτατου μισθού στα 15 ευρώ και της μείωσης των φόρων για τα νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα.
Τα σημεία τριβής
Η δημόσια διαμάχη επισκίασε την έναρξη μιας περιόδου δύο εβδομάδων κατά την οποία τα μέλη του SPD θα ψηφίσουν για τη συμφωνία συνασπισμού. Σε περίπτωση που την απορρίψουν, η μόνη άλλη επιλογή του Μερτς για τον σχηματισμό κυβέρνησης πλειοψηφίας θα ήταν να συνεργαστεί με το ακροδεξιό AfD – μια κίνηση που έχει αποκλείσει μέχρι στιγμής. Ο επικεφαλής της νεολαίας του SPD έχει ήδη καλέσει τα μέλη του κόμματος να καταψηφίσουν τη συμφωνία. Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας θα δημοσιευθεί στις 30 Απριλίου.
Σε μια ένδειξη ότι ορισμένοι συντηρητικοί έχουν επίσης αμφιβολίες για τη συμφωνία συνασπισμού, ο γενικός γραμματέας του κόμματος CDU Carsten Linnemann σόκαρε τους συντηρητικούς συναδέλφους του με την ανακοίνωση την Τρίτη ότι δεν θα συμμετάσχει στο υπουργικό συμβούλιο του Μερτς ως ο επόμενος υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας. Θα παραμείνει, ωστόσο, στον ρόλο του ως γραμματέας του κόμματος CDU.
Ο Linnemann εξήγησε την απόφασή του σε συνέντευξή του στην ταμπλόιντ Bild, υποστηρίζοντας ότι το κόμμα πρέπει ακόμη να ανασυγκροτηθεί μετά τη μακρά θητεία της πρώην καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, η οποία ήταν πιο κεντρώα από τη σημερινή ηγεσία του CDU. “Θέλω να το συνεχίσω αυτό. Χρειάζεται ένα ισχυρό CDU για να εφαρμοστεί η πολιτική αλλαγή στη Γερμανία”, πρόσθεσε ο Linnemann.
Η διαμάχη για τους πυραύλους ήταν το τελευταίο σημάδι ότι το κεντροαριστερό και το συντηρητικό κόμμα μπορεί να μην είναι σε θέση να ξεπεράσουν εύκολα τις διαφορές τους.
Ο Όλαφ Σολτς έχει επανειλημμένα αποκλείσει την αποστολή Tauruses στην Ουκρανία με το σκεπτικό ότι θα μπορούσαν να παρασύρουν τη Γερμανία στον πόλεμο. Οι πύραυλοι, οι οποίοι έχουν βεληνεκές 500 χιλιομέτρων, θα μπορούσαν να φτάσουν στη Μόσχα από την Ουκρανία.
Ο Μερτς ήρθε σε ρήξη με αυτή τη στάση την Κυριακή σε συνέντευξή του στην τηλεόραση ARD, στην οποία περιέγραψε την προθυμία του να παράσχει στην Ουκρανία τα όπλα. Ωστόσο, πρόσθεσε, θα το έκανε μόνο σε συντονισμό με τους ευρωπαίους εταίρους.
Τα σχόλια αυτά αντιμετωπίστηκαν με σκεπτικισμό από τον υπουργό Άμυνας Μπόρις Πιστόριους, τον δημοφιλέστερο πολιτικό της Γερμανίας με διαφορά. Ενώ υπάρχουν κάποια επιχειρήματα υπέρ της αποστολής των πυραύλων, δήλωσε ο Πιστόριους σε συνέδριο του SPD στο Ανόβερο, υπάρχουν επίσης “πολλά επιχειρήματα, καλά επιχειρήματα” εναντίον της. Ο Πιστόριους αναμένεται ευρέως να παραμείνει στο ρόλο του.
Εάν όλα πάνε σύμφωνα με το σχέδιο και το SPD υποστηρίξει τη συμφωνία συνασπισμού, ο Μερτς θα ορκιστεί καγκελάριος στις 6 Μαΐου. Την επόμενη ημέρα, θα πραγματοποιήσει το πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό για να επισκεφθεί τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν για μια διμερή συνάντηση στο Παρίσι. Προβλέπονται επίσης περαιτέρω ταξίδια στην Πολωνία και την Ουκρανία.