Η Ρωσία έχει συλλάβει έναν πολίτη του Ουζμπεκιστάν, για τον οποίο οι ερευνητές πιστεύουν πως τοποθέτησε τη βόμβα που σκότωσε τον αντιστράτηγο Ιγκόρ Κιρίλοφ κατ’ εντολήν της ουκρανικής υπηρεσίας ασφαλείας, ανακοίνωσε σήμερα η ρωσική Ανακριτική Επιτροπή.
“Ένας υπήκοος του Ουζμπεκιστάν, γεννήμενος το 1995, συνελήφθη ως ύποπτος ότι διέπραξε την επίθεση που στοίχισε τη ζώη στον διοικητή των ρωσικών δυνάμεων ραδιολογικής, χημικής και βιολογικής άμυνας Ιγκόρ Κιρίλοφ και στον υπασπιστή του, τον Ίλια Πολικάρποφ”, ανέφερε σε ανακοίνωση η Ανακριτική Επιτροπή. Ο ύποπτος δήλωσε ότι “στρατολογήθηκε από τις ουκρανικές ειδικές υπηρεσίες”, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο ύποπτος ήρθε στη Μόσχα πριν λίγες μέρες και προμηθεύτηκε αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό, τον οποίο προσάρτησε σε ένα ηλεκτρικό πατίνι. Άφησε το πατίνι κοντά στην είσοδο του σπιτιού του αντιστράτηγου. Νοίκιασε επίσης ένα αυτοκίνητο, μέσα στο οποίο τοποθέτησε μια κάμερα παρακολούθησης.
Όπως αναφέρουν ρωσικά ΜΜΕ, ο Ουζμπέκος παραδέχθηκε ότι είχε στρατολογηθεί από την Ουκρανία και είπε πως του υποσχέθηκαν 100 χιλιάδες δολάρια και διαμονή σε χώρα της ΕΕ.
Βίντεο που βγήκε χθες στο φως της δημοσιότητας, δείχνει τον Ιγκόρ Κιρίλοφ να βγαίνει από την πόρτα συγκροτήματος κατοικιών στη Μόσχα δευτερόλεπτα πριν τη φονική έκρηξη που οδήγησε στον θάνατό του.
Ο 54χρονος επικεφαλής της πυρηνικής άμυνας της Ρωσίας, ο ισχυρός στρατηγός που ήταν σε ανοιχτή και δημόσια κόντρα με το Κίεβο τουλάχιστον τα τελευταία δύο χρόνια, συνοδεύεται από τον υπασπιστή του, ο οποίος σκοτώθηκε και αυτός κατά την έκρηξη.
Ρωσία για δολοφονία Κιρίλοφ: “Συνένοχοι” με την Ουκρανία οι Δυτικοί
Η Ρωσία κατηγόρησε χθες τους Δυτικούς ότι είναι “συνένοχοι” στη δολοφονία του Ρώσου αντιστράτηγου Ιγκόρ Κιρίλοφ στη Μόσχα, την ευθύνη για την οποία ανέλαβε η Ουκρανία, λόγω της έλλειψης κριτικής εκ μέρους τους για επιχειρήσεις αυτού του είδους που διεξάγει το Κίεβο.
“Όλοι όσοι επικροτούν αυτές τις επιθέσεις ή τις αποσιωπούν σκόπιμα είναι συνένοχοι”, δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, κατηγορώντας τους συμμάχους του Κιέβου ότι “εγκρίνουν τα εγκλήματα πολέμου”.