Ο κυβερνητικός συνασπισμός και τα στελέχη της κυβέρνησης της Σλοβακίας θα συζητήσουν μέτρα αντιποίνων κατά της Ουκρανίας μετά τη διακοπή της διαμετακόμισης ρωσικού φυσικού αερίου στη Σλοβακία, δήλωσε την Πέμπτη ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο.
Ο Φίτσο δήλωσε σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα που αναρτήθηκε στο Facebook ότι το κόμμα του Smer θα εξετάσει το ενδεχόμενο να διακόψει την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ουκρανία, να μειώσει τη βοήθεια προς τους Ουκρανούς πρόσφυγες και να απαιτήσει την ανανέωση της διαμετακόμισης ή την αποζημίωση για τις απώλειες που, όπως είπε, υπέστη η Σλοβακία λόγω του τερματισμού της ροής του ρωσικού φυσικού αερίου.
Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Σλοβάκος πρωθυπουργός προχωρά σε τέτοιες δηλώσεις. Λίγες ημέρες πριν τη λήξη της συμφωνίας, ο Φίτσο είχε απείλησε να διακόψει την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ουκρανία, εάν το Κίεβο σταματούσε τη διαμετακόμιση ρωσικού φυσικού αερίου στην Κεντρική Ευρώπη.
“Μετά την 1η Ιανουαρίου, θα αξιολογήσουμε την κατάσταση και τα πιθανά ανταποδοτικά μέτρα κατά της Ουκρανίας”, είχε δηλώσει ο Φίτσο. “Εάν είναι απαραίτητο, θα σταματήσουμε την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας που χρειάζεται επειγόντως η Ουκρανία κατά τη διάρκεια διακοπών του δικτύου [ηλεκτροδότησης]”.
Ο Σλοβάκος πρωθυπουργός είχε δικαιολογήσει τις απειλές αυτές, επισημαίνοντας τις σημαντικές επιπτώσεις στην ευρωπαϊκή οικονομία από τη διακοπή των ροών ρωσικού φυσικού αερίου. Σύμφωνα με τον Φίτσο, θα κοστίσει επιπλέον 120 δισεκατομμύρια ευρώ στην ΕΕ τα επόμενα δύο χρόνια.
Ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι οι εξαγωγές φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας προς την Ευρώπη σταμάτησαν από τις 08:00 ώρα Μόσχας (07:00 ώρα Ελλάδος) το πρωί της Πρωτοχρονιάς, καθώς έληξε η συμφωνία διαμετακόμισης.
Το κλείσιμο της παλαιότερης διαδρομής ρωσικού φυσικού αερίου μέσω αγωγού προς την Ευρώπη κορυφώνει μια δεκαετία ταραγμένων σχέσεων που ξεκίνησε από την κατάληψη της ουκρανικής χερσονήσου της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014 και την “προσάρτησή” της στη Ρωσική Ομοσπονδία.
Η Ρωσία εξακολουθεί να εξάγει φυσικό αέριο μέσω του αγωγού TurkStream που διατρέχει τον πυθμένα της Μαύρης Θάλασσας, με τον TurkStream να έχει δύο κλάδους – έναν για την τουρκική εγχώρια αγορά και έναν δεύτερο, ο οποίος προμηθεύει πελάτες της Κεντρικής Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένων της Ουγγαρίας και της Σερβίας.
Με πληροφορίες από Reuters, Bloomberg