Το ερώτημα εάν μπορεί να υπάρξει δημοκρατία χωρίς οικονομική ευημερία έθεσε ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Θεόδωρος Πελαγίδης, απόψε από τη Θεσσαλονίκη κατά τη διάρκεια εκδήλωσης με αφορμή την έκδοση του βιβλίου του «Από τον πληθωρισμό στους δασμούς», που διοργάνωσε ο ΣΒΕ (Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος).
Κάνοντας λόγο για «τεκτονικές μετακινήσεις πλακών του καπιταλισμού» στη διεθνή οικονομία και αλλαγή δέρματος του συστήματος, ο κ. Πελαγίδης έθεσε τέσσερα θέματα που όπως επισήμανε έχει να καταλάβει και να διαχειριστεί ο κόσμος σήμερα: «Πρώτον, ότι έχουν αλλάξει οι παίκτες, ότι παίζουν ρόλο μεγάλες επιχειρήσεις, χρηματοοικονομικοί οργανισμοί και κυβερνήσεις, που μέσα από τεχνολογικά εργαλεία έχουν τη δυνατότητα να καταλαβαίνουν καλύτερα την “αγορά των ψηφοφόρων”. Το δεύτερο, που το έχει φέρει ο “επιταχυντής” Τραμπ, είναι ότι τα εμπορικά ελλείμματα σημαίνουν απώλεια ευημερίας και ισχύος. Τρίτον, γίνεται και πάλι ξαφνικά επίκαιρη η βιομηχανική στρατηγική για υποκατάσταση των εισαγωγών και, τέταρτον, υπάρχει σε εξέλιξη ένας αγώνας για τα σπάνια αγαθά και ποιος θα τα ελέγξει» και σημείωσε επίσης ότι οι σπάνιες γαίες είναι συγκεντρωμένες σε συγκεκριμένα σημεία του χάρτη και η εξόρυξή τους είναι χρονοβόρα και ακριβή.
Όσον αφορά τον Αμερικανό πρόεδρο ο κ. Πελαγίδης ανέφερε επίσης ότι είναι «προϊόν της εποχής του», καθώς «κόβει τον κιμά παρουσία του πελάτη» και μετατρέπει τον θυμό σε πολιτικό προϊόν όπως και ότι τα μη δασμολογικά εμπόδια προϋπήρχαν των δασμών του Τραμπ, οι οποίοι στην πραγματικότητα δεν είναι πολύ υψηλοί, αφού είναι χαμηλότεροι εκείνων της περιόδου Κλίντον 1992-2000.
Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι ο Υποδιοικητής της ΤτΕ χαρακτήρισε λάθος τον ισχυρισμό ότι στην Ελλάδα υπάρχει μόνο τουρισμός και επισήμανε ότι αντιθέτως υπάρχει παραγωγή.

Γ. Τσουκαλάς
Τη μετάβαση από την οικονομία της έντασης εργασίας σε οικονομία έντασης γνώσης υψηλής αξίας, δηλαδή μεταποίηση, logistics, υπηρεσίες, πράσινες τεχνολογίας, βιομηχανία, αγροδιατροφή υπέδειξε για την ελληνική οικονομία από την πλευρά του ο επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, Γιάννης Τσουκαλάς, τονίζοντας ότι πρέπει να μπει σε μια αλυσίδα υψηλής αξίας. Η παραγωγικότητα, όπως πρόσθεσε, αποτελεί διαχρονικά την κινητήριο δύναμη της ελληνικής οικονομίας και το μέσο για να φτάσει κανείς στην παραγωγικότητα είναι οι επενδύσεις και εκτίμησε ότι «έχουμε αρκετό δρόμο μπροστά μας για να φτάσουμε σε τέτοια σε τέτοια επίπεδα επενδύσεων, ώστε να πετύχουμε εμβάθυνση κεφαλαίου και να αυξηθεί η παραγωγικότητα της εργασίας. Οι δε μισθοί μπορούν να αυξάνονται σταθερά μόνο αν αυξάνεται η παραγωγικότητα, αλλιώς η αύξηση του κόστους περνά στις τιμές ή στην απασχόληση».
Πρόσθεσε, δε, επίσης πως σε έναν κόσμο με εμπορικές τριβές και ακριβότερο κεφάλαιο, η ανταγωνιστικότητα δεν κερδίζεται με τη συμπίεση μισθών αλλά με τεχνολογία, κεφάλαιο, δεξιότητες και οργανωτική καινοτομία και η ελληνική οικονομία δεν πάσχει από έλλειψη ανταγωνισμού στους μισθούς, το μισθολογικό κόστος αρκετά χαμηλό σε σχέση με άλλες οικονομίες της ευρωζώνης.
Γ. Μυλωνάς – Λ. Σαράντη
Στην ίδια εκδήλωση ο πρόεδρος και CEO της Alumil και πρώην πρόεδρος του ΣΒΕ, Γιώργος Μυλωνάς, εξέφρασε την άποψη ότι οι οι ελληνικές κυβερνήσεις διαχρονικά δεν έδωσαν τη δέουσα σημασία στη βιομηχανία εξέφρασε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΑLUMIL, Γιώργος Μυλωνάς και πρόσθεσε ότι «η βιομηχανία πρέπει να βρίσκεται στον κεντρικό μακροπρόθεσμο σχεδιασμό της χώρας και να υπάρχει εθνική στρατηγική. Δυστυχώς, όμως, δεν υπάρχει συνέχεια πολιτικής και κάθε επιχειρηματίας είναι ένας Οδυσσέας που παλεύει να φτάσει στην Ιθάκη του, περνώντας από τη Σκύλλα και τη Χάρυβδη».
Κατά τον ίδιο επίσης μέχρι να γίνει το οικονομικό περιβάλλον στην Ελλάδα ευνοϊκό, κάποιοι πρέπει να επιζήσουν, αλλά στη χώρα «πετάμε τα λεφτά που έρχονται, χωρίς στόχευση» και πρόσθεσε χαρακτηριστικά ότι τρελαίνεται όταν ακούει να θεωρείτε ανάπτυξη στην Ελλάδα το Real Estate.
Η βιομηχανία πρέπει να απασχολήσει περισσότερο ελληνικό κράτος από όσο το απασχολεί σήμερα, τόνισε στο ίδιο μήκος κύματος από την πλευρά της η πρόεδρος του ΣΒΕ, Λουκία Σαράντη, τονίζοντας ότι η βιομηχανία αποτελεί πυλώνα για την εθνική οικονομία και την κοινωνία.
Την πεποίθηση ότι η Θεσσαλονίκη μπορεί να αποτελέσει το κέντρο μιας πολύ μεγαλύτερης περιοχής, με την καθιέρωσή της ως διεθνούς εμπορευματικού κόμβου, εξέφρασε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Στέλιος Αγγελούδης, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε και ο Μητροπολίτης Νεαπολέως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβας.


