26.1 C
Athens
October 2, 2024
Image default
MARKETS

Σε αναζήτηση κατεύθυνσης οι ευρωαγορές μετά την επίθεση του Ιράν

Σε αναζήτηση κατεύθυνσης οι ευρωαγορές μετά την επίθεση του Ιράν

Οι ευρωπαϊκές μετοχές ξεκινούν ελαφρώς υψηλότερα την συνεδρίαση της Τετάρτης (2/10), καθώς οι επενδυτές προσπάθησαν να κοιτάξουν πέρα από την κλιμάκωση των εντάσεων στη Μέση Ανατολή περιμένοντας νέα στοιχεία για την αγορά εργασίας από την περιοχή.

Ειδικότερα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει άνοδο 0,13% στις 521.58 μονάδες στο άνοιγμα των συναλλαγών, με την πλειονότητα των τομέων και των μεγάλων χρηματιστηρίων να είναι στο πράσινο. Οι μετοχές πετρελαίου και φυσικού αερίου προσθέτουν 1,54% στην προοπτική διαταραχών του εφοδιασμού στη Μέση Ανατολή, ενώ οι μετοχές ταξιδιών και αναψυχής σημείωνουν πτώση 0,55%, καθώς οι αεροπορικές εταιρείες εκτρέπουν πτήσεις από την περιοχή.

Περνώντας στους υπόλοιπους ευρωπαϊκούς δείκτες γερμανικός DAX ενισχύεται 0,14% στις 19,226.35 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 χάνει 0,42% στις 7,605.81 μονάδες, ενώ και ο βρετανικός FTSE 100 σημειώνει άνοδο 0,45% στις 8,314.13 μονάδες.

Στην περιφέρεια ο ιταλικός FTSE MIB καταγράφει πτώση 0,03% στις 33,675.00 μονάδες, στην Ιβηρική ο ισπανικός IBEX 35 υποχωρεί 0,01% στις 11,672.10 μονάδες, ενώ ο πορτογαλικός PSI 20 ανεβαίνει 0,35% στις 6,761.56 μονάδες.

Στο μέτωπο των μετοχών, οι αμυντικές εταιρείες σημειώνουν άνοδο λόγω των αυξανόμενων κινδύνων συγκρούσεων, με τη Saab και BAE Systems να προσθέτουν 2,2%, ενώ η Thales και Rheinmetall να αυξάνονται αμφότερες πάνω από 1,3%.

Εν τω μεταξύ, οι μετοχές της βρετανικής εταιρείας λιανικής πώλησης αθλητικών ειδών JD Sports υποχωρούν κατά 3,5%, ακόμη και όταν η εταιρεία ανακοίνωσε ότι τα έσοδα και τα κέρδη της για το πρώτο εξάμηνο ξεπέρασαν τις προσδοκίες. Αυτό έρχεται καθώς τα έσοδα της Nike, τα προϊόντα της οποίας πωλεί, υποχώρησαν την Τρίτη.

Η επιφυλακτική άνοδος στις ευρωαγορές προκύπτει μετά την αρνητική έναρξη του εμπορικού μήνα στη Wall Street, με τον Nasdaq Composite να χάνει 1,5% και τον S&P 500 να χάνει 0,9%, αφού το Ιράν εξαπέλυσε επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους κατά του Ισραήλ σε αντίποινα για την πρόσφατη δολοφονία του ηγέτη της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα και ενός Ιρανού διοικητή στο Λίβανο.

Οι τιμές του πετρελαίου εκτινάχθηκαν μετά την επίθεση, ενώ ο δείκτης μεταβλητότητας CBOE (VIX), γνωστός και ως δείκτης φόβου της Wall Street, ξεπέρασε το 20 στο υψηλότερο σημείο της ημέρας.

Τα αμερικανικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης παρέμειναν χαμηλότερα κατά τη διάρκεια της νυχτερινής διαπραγμάτευσης, ενώ οι αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού ήταν μικτές.

Οι αγορές της ηπειρωτικής Κίνας ήταν κλειστές την Τετάρτη για τις διακοπές της Χρυσής Εβδομάδας και θα παραμείνουν κλειστές για το υπόλοιπο της εβδομάδας. Ωστόσο, ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ διαπραγματευόταν περισσότερο από 6% υψηλότερα, σηματοδοτώντας μεγαλύτερη αισιοδοξία για τις πολιτικές τόνωσης της οικονομίας του Πεκίνου.

Τέλος, επιστρέφοντας στην Ευρώπη, οι επενδυτές αναμένουν νέα στοιχεία για την ανεργία από την περιοχή, καθώς και στοιχεία για τις τιμές των κατοικιών στο Ηνωμένο Βασίλειο.

#ΕΥΡΩΑΓΟΡΕΣ #ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ

Related posts

Τεχνολογική «βουτιά» στη Wall Street υπό το φόβο των επιτοκίων

banks

Κέρδη στο άνοιγμα των ευρωαγορών, «χωνεύοντας» πληθωρισμό και Fed

banks

Μικτά πρόσημα στις ευρωαγορές- Πτώση 8% για την HSBC

banks

Wall Street: Κέρδη μετά τη χειρότερη εβδομάδα εντός του 2023

banks

Στο ρυθμό της Fed «χορεύει» η Wall Street

banks

Μεικτά πρόσημα στις ευρωαγορές μετά το άλμα πληθωρισμού στις ΗΠΑ

banks